Εγκυμοσύνη: Επικίνδυνη η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων

Εγκυμοσύνη: Επικίνδυνη η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων

Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Οι έγκυες γυναίκες με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων έχουν υψηλότερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως ο ατελής σχηματισμός της σπονδυλικής στήλης ή του εγκεφάλου, συγκριτικά με όσες δεν περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων.


Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Birth Defects Research.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 11.000 γυναίκες, αξιολογώντας την πρόσληψη υδατανθράκων και φυλλικού οξέος πριν τη σύλληψη, μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Συνολικά, η περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων πριν τη σύλληψη, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος και υψηλότερη πιθανότητα γέννησης βρεφών με συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από 95 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ημέρα βρέθηκαν να λαμβάνουν λιγότερο από τη μισή ποσότητα φυλλικού οξέος, συγκριτικά με εκείνες που δεν περιόριζαν την πρόσληψη υδατανθράκων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι γνωστό πως η διατροφή της μητέρας στα πρώτα στάδια της κύησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμβρυική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, φαίνεται ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, γεγονός που είναι ανησυχητικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι αρκετά «δημοφιλείς».

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως είναι σημαντικό οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τις διαιτητικές τους συνήθειες, προκειμένου να λάβουν κατάλληλη καθοδήγηση για την επαρκή πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Δημοσίευση: 28/2/18

ΠΗΓΗ: nooz.gr

Σχετικά άρθρα:

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *