Τα πολλά φρούτα στην εγκυμοσύνη κάνουν έξυπνο το παιδί!

Τα πολλά φρούτα στην εγκυμοσύνη κάνουν έξυπνο το παιδί!

Κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων που τρώει η μέλλουσα μητέρα σε καθημερινή βάση είναι προς όφελος του παιδιού!

Η κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναλογεί στο πόσο έξυπνο θα είναι το παιδί που θα γεννηθεί, διαπίστωσαν Καναδοί ερευνητές.


Τα παιδιά ενός έτους που πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στα ειδικά νοητικά τεστ που πραγματοποίησαν οι ερευνητές ήταν αυτά που γεννήθηκαν από μαμάδες που κατανάλωναν σημαντική ποσότητα φρούτων στην εγκυμοσύνη τους, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση EBioMedicine.

Οι Καναδοί ερευνητές, ειδικοί στον τομέα της ανάπτυξης των παιδιών, χορήγησαν τα νοητικά τεστ σε 808 παιδιά ενός έτους, των οποίων οι μαμάδες είχαν λάβει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μέρος σε εθνικής εμβέλειας μελέτη για την υγεία και τη διατροφή.

Τα τεστ αξιολογούσαν τις ικανότητες μάθησης και απομνημόνευσης και οι βαθμολογίες αναλύθηκαν στη συνέχεια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων των γυναικών.

Η βαθμολογία των παιδιών παρουσίασε αναλογική συσχέτιση με τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων στην εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων που έτρωγε η μέλλουσα μητέρα σε καθημερινή βάση συσχετίστηκε με κατά μέσο όρο αύξηση 2,38% στη βαθμολογία του παιδιού.

Δεν εντοπίστηκε, ωστόσο, συσχέτιση, ανάμεσα στα επίπεδα πρόσληψης φυτικών ινών, θερμίδων, Ω3 λιπαρών οξέων και άλλων συστατικών και τις βαθμολογίες των παιδιών. Το πόσα φρούτα κατανάλωνε το ίδιο το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του επίσης δεν φάνηκε να επηρέασε τη βαθμολογία που πέτυχε στο τεστ.

Αποτελέσματα αντίστοιχα με τα παραπάνω παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο όμοιας δοκιμής σε πειραματόζωα (έντομο δροσόφιλα).

Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτελέσματα στην επίδραση που έχουν τα φρούτα σε μια σημαντική διαδρομή σηματοδότησης (cAMP) η οποία ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε ανώτερες νοητικές διεργασίες.

Δημοσίευση: 10/6/2016
ΠΗΓΗ: nooz.gr & onmed.gr 

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *