Απορίες για τον πρώτο θηλασμό στο μαιευτήριο

Βρίσκομαι στην 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης και καθώς προετοιμάζομαι για τη μεγάλη μέρα έχω μια βασική απορία για τον πρώτο θηλασμό στο μαιευτήριο. 

Δυστυχώς οι Γάλλοι επαγγελματίες υγείας δεν είναι πολύ επεξηγηματικοί σε θέματα θηλασμού… Η ερώτηση μου είναι η εξής: Μόλις βάλω το μωρό στο στήθος την πρώτη πρώτη φορά, θα το αφήσω να θηλάσει όσο θέλει; Και αν ναι, πότε θα πρέπει να ενεργοποιήσω τον δεύτερο μαστό;

Γενικά υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω για τις πρώτες μέρες μέχρι να εγκατασταθεί η γαλουχία; 

Επίσης αν γνωρίζετε κάποιο δίκτυο θηλασμού στη Γαλλία θα ήταν πολύ χρήσιμο, μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποιον επαγγελματία στο internet.

Ζωή, Γαλλία

13/6/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Ζωή,
Με το καλό να έρθει το μωράκι σου!

Ο πρώτος θηλασμός είναι σημαντικός και για την μαμά και για το μωρό της. Θα πρέπει να συζητήσεις με τον γιατρό σου ποιες είναι η διαδικασίες που ακολουθούνται αμέσως μετά τη γέννα στην κλινική που θα γεννήσεις.

Μπορείς να συζητήσεις με τη μαία και τον γιατρό σου ώστε να σου δώσουν το μωρό σου αμέσως μετά την γέννα, δέρμα με δέρμα πάνω σου. Αν δοθεί ο χρόνος, μέσα στη πρώτη 1½ ώρα το μωρό θα θηλάσει.

Όσον αφορά το πόση ώρα, ακολουθείς το μωρό σου, άφησέ το να έρθετε σε επαφή, να σε μυρίσει, να σε νιώσει να σε ακούσει και να θηλάσει με τον ρυθμό του, αν αναζητήσει και τον άλλο μαστό, τον προσφέρεις.

Τις πρώτες μέρες καθώς η ποσότητα από το πρωτόγαλα είναι μικρή καλό είναι να γίνονται συχνές εναλλαγές στους μαστούς ακολουθώντας πάντα το μωρό ώστε να θηλάζει ενεργά και να ενεργοποιηθούν και τα δύο στήθη.

Αν το μωρό θηλάσει κατά την πρώτη ώρα είναι πολύ πιθανό για τις επόμενες ώρες να κοιμηθεί και να μην ζητήσει να φάει.

Από εκεί και μετά, τις πρώτες μέρες δίνουμε προσοχή ώστε το μωρό να θηλάζει ανά τουλάχιστον 2-2,5 ώρες (υπολογίζοντας από την έναρξη του θηλασμού) ή και πιο συχνά. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθάει το μωρό να είναι ενεργοποιημένο και να αλληλεπιδρά με την μαμά για τον θηλασμό πέρα από τα άλλα οφέλη που έχει.

Το μωρό σου θηλάζει όσο συχνά θέλει και για όσο χρόνο θέλει, με συχνές εναλλαγές των μαστών τις πρώτες μόνο μέρες όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, χωρίς παρεμβάσεις (πιπίλα, μπιμπερό) ή χορήγηση φόρμουλας αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει, αν για οποιοδήποτε λόγο δυσκολευτείς, μην καθυστερήσεις να ζητήσεις βοήθεια ώστε να κάνετε μια καλή αρχή.

Σημαντική ένδειξη πρόσληψης ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος είναι οι πάνες του μωρού.

Τις πρώτες μέρες και γενικά τον πρώτο καιρό τα μωρά θέλουν να είναι πολύ συχνά στο στήθος, αυτό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, ακολουθείς το μωρό σου και θα τα πάτε μια χαρά!

Δεν γνωρίζω την κατάσταση στη Γαλλία και την υποστήριξη που υπάρχει στα εκεί μαιευτήρια και κλινικές, σου παραθέτω εδώ τα λινκ εθελοντών της la leche league france: http://www.lllfrance.org/ και των συμβούλων ibclc: http://consultants-lactation.org/ με τους οποίους μπορείς να έρθεις σε επαφή για υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *