Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για αυτήν την τόσο χρήσιμη στήλη.
Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κόρη μου είναι 11 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά (με την παράλληλη πρόσληψη στερεών τροφών από 5,5 μηνών).
Ακόμα και σήμερα ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα, τις περισσότερες εκ των οποίων δεν ξανακοιμάται εάν δεν μπει στο στήθος για γάλα. Συνάδουν προς την ηλικία της οι νυχτερινοί θηλασμοί και δη με τόσο μεγάλη συχνότητα (3 – 4 ανά νύχτα);
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο και την απάντησή σας.Στέλλα, Αθήνα
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή κυρία Στέλλα
Το παιδί σας (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας στείλατε) τον 11ο μήνα υπερτριπλασίασε το βάρος γέννησής του, γεγονός που αποδεικνύει την εντός των φυσιολογικών ορίων σωματική του ανάπτυξη.
1. Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή αλλά ανακουφίζει το μωρό, απαλύνει τον πόνο του, προσφέρει ανθρώπινη επαφή, ζεστασιά και αγάπη που έχει ανάγκη τόσο πολύ.
2. Τα νυχτερινά γεύματα είναι ο κανόνας μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων, για να διασφαλίζεται η γαλακτοφορία ιδιαίτερα αν η μητέρα εργάζεται.
3. Εφόσον μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών τουλάχιστον μέχρι τον 1ο χρόνο θα προέρχονται από το μητρικό γάλα, απαιτείται περίπου η ίδια συχνότητα θηλασμού με αυτήν του πρώτου εξαμήνου της ζωής. Το μητρικό γάλα και μέχρι την ηλικία των 2 ετών συνεχίζει να αποτελεί μέρος των διατροφικών αναγκών του παιδιού.
4. Όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο η διάρκεια κάθε θηλασμού είναι μικρότερη γιατί το μεγαλύτερο παιδί θηλάζει με πιο αποτελεσματικό τρόπο και επιπλέον η προσοχή του αποσπάται ευκολότερα από τις καταστάσεις που δημιουργούνται γύρω του και το ενδιαφέρον του για το παιχνίδι αυξάνεται.
5. Ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο την ώρα που πάει για ύπνο, στη διάρκεια της νύχτας και την ώρα που ξυπνάει.
6. Το μωρό θα εξακολουθεί να θηλάζει κατά πάσαν πιθανότητα και μετά τον 1ο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια παιδιά θηλάζουν 1-2 φορές την ημέρα και άλλα συχνότερα. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι σημαντικοί για να διατηρείται η παραγωγή στο γάλα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Τυπικά η συχνότητα θηλασμού αυξάνεται παροδικά αν μητέρα-παιδί απομακρυνθούν για λίγες μέρες από το σπίτι ή μετά από κάποιες αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον.
Για το παιδί, αγκαλιά και θηλασμός σημαίνει ζεστασιά, θαλπωρή, ανακούφιση, επιβεβαίωση, «στο δικό του σπίτι, μακριά από το σπίτι». Εκεί θα βρει καταφύγιο όταν το περιβάλλον δεν του είναι οικείο ή νιώθει ανασφάλεια.
Είναι συνηθισμένο λοιπόν για κάποια διαστήματα η συχνότητα θηλασμού να αυξάνεται, γεγονός που συναρτάται και από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας τα ανθρώπινα βρέφη δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς την παρουσία της μητέρας τους. Η σταθερή τους ανάγκη να διατρέφονται σε συχνά διαστήματα σημαίνει ότι έχουν βιολογικά σχεδιαστεί να είναι πολύ κοντά ή σε στενή επαφή με το σώμα της μητέρας τους μέρα και νύχτα στη διάρκεια των πρώτων μηνών ή χρόνων της ζωής τους για βέλτιστη ανάπτυξη και διατήρηση της ροής του γάλακτος.
Η συνεχής επαφή είναι εξελικτικά σταθερή και βιολογικά αναγκαία. Οι μητέρες πρέπει να εμπιστευτούν την καρδιά τος και να μην ανησυχούν ότι θα κακομάθουν το μωρό τους.
Το μητρικό γάλα παραμένει ακόμα μητρικό ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού. Εξακολουθεί να περιέχει πρωτεΐνες, λίπος κι άλλα διατροφικά στοιχεία, ανοσολογικούς παράγοντες για προστασία και τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία που έχουν ανάγκη τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά.
Τα συστατικά του γάλακτος βοηθούν το παιδί να καταπολεμά τις λοιμώξεις κι έτσι να αναπτύσσει αντισώματα για το μέλλον. Επίσης οι παράγοντες του μητρικού γάλακτος ενισχύουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το παιδί που θηλάζει μέχρι να απογαλακτιστεί μόνο του, είναι γενικά περισσότερο ανεξάρτητο και το πιο σημαντικό, περισσότερο ασφαλές στην ανεξαρτησία του. Έχει πάρει την παρηγοριά κι έχει ικανοποιήσει το αίσθημα ασφάλειας στο στήθος μέχρι την ώρα που από μόνο του θα κάνει το επόμενο βήμα για να σταματήσει να θηλάζει. Ανθρωπολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο βρέφος δεν πρέπει να αποθηλάζει πριν το 2ο έτος της ηλικίας του με φυσιολογικό εύρος μέχρι τα 7 έτη.
Ελπίζω να συνεχίσετε να προσφέρετε αυτό το θείο δώρο στο παιδί σας, στον εαυτό σας και το σύζυγό σας. Στο παιδί σας στο οποίο θεμελιώνετε τη ψυχική και σωματική του υγεία και σε σας, εμποτισμένη με τις ορμόνες της αγάπης, να γίνεστε πιο δεκτική, προσαρμόσιμη και ικανή να το αφουγκράζεστε, να το προστατεύετε και να επικοινωνείτε με μοναδικό τρόπο μαζί του.
Σχετικά άρθρα:
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.
Παιδίατρος, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό