Θηλασμός διδύμων και ξαφνική μείωση παραγωγής

Θηλασμός διδύμων και ξαφνική μείωση παραγωγής

Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Έχω δίδυμα αγοράκια 80 ημερών. Γεννήθηκαν 2.250 ο καθένας. 

Δεν μπήκαν σε θερμοκοιτίδα, ούτε έμειναν παραπάνω μέρες μέσα, ωστόσο  κρατήθηκαν στο τμήμα σίτισης, όπου τα τάιζαν κάθε δύο ώρες, προκειμένου να ανακτήσουν το βάρος γέννησης τους (έχασαν 110γρ & 130γρ ο καθένας).

Στο διάστημα αυτό θήλαζαν για πολύ λίγη ώρα και στη συνέχεια έπιναν γάλα φόρμουλα. Στο σπίτι έχω νοικιάσει θήλαστρο νοσοκομειακό και από 15 ημερών τρώνε όλα τα γεύματα μητρικό γάλα εκτός από ένα. 

Παράλληλα με τις συχνές αντλήσεις, αρχικά έπαιρνα fenugreek και στη συνέχεια μαγιά μπύρας (3600mgr/ημέρα). Οι αντλήσεις πήγαιναν πολύ καλά και η ποσότητα του γάλατος που είχα κατάφερνε να καλύπτει τις ανάγκες και των δύο παιδιών. Ωστόσο, πριν από 4 μέρες και εντελώς ξαφνικά, η παραγωγή μου μειώθηκε στο 1/3. 

Ξεκίνησα να βάζω τα μωρά στο στήθος για να ενεργοποιηθεί ξανά, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να μην τρώνε ικανοποιητικά και να ζητούν παραπάνω παρότι ήταν ήδη δύο και πλέον ώρες στο στήθος. 

Να σημειώσω ότι οι θηλαστικές τους κινήσεις είναι πολύ ζωηρές και δυνατές. Η ποσότητα που αντλώ έχει λίγο αυξηθεί χωρίς όμως να φτάσει τα αρχικά επίπεδα. 

Δυστυχώς, δεν μπορώ να αφιερώνομαι αποκλειστικά στο θηλασμό των διδύμων καθώς έχω άλλο ένα παιδάκι 2 ετών και μικρή βοήθεια στο σπίτι. 

Φοβάμαι ότι σύντομα θα αναγκαστώ να διακόψω τη σίτιση των μωρών με μητρικό γάλα, λόγω μειωμένης ποσότητας. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να επαναφέρω την παραγωγή στα προηγούμενα επίπεδα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Μάχη, Αθήνα


6/10//17
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ποσότητα του γάλακτος στις γυναίκες με μηχανική κατά κύριο λόγο άντληση, συνήθως μειώνεται μετά το 2ο ή 3ο μήνα Μπορεί όμως να προληφθεί με την κατάλληλη υποστήριξη και σταθερή φροντίδα που περιλαμβάνει:

  • άμεση δερματική επαφή με το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερο,
  • άντληση πλάι στο μωρό,
  • πιπίλισμα στο άδειο στήθος,
  • ευνοϊκό περιβάλλον και στήριξη από επαγγελματίες υγείας, την οικογένεια και φίλες,

Για την ενεργοποίηση του αντανακλαστικού ροής γάλακτος (ΑΡΓ) συνιστάται στη μητέρα:

  • Η επανάληψη κάθε φορά της ίδιας διαδικασίας άντλησης.
  • Να ακούει την ίδια χαλαρωτική μουσική.
  • Να κάνει θετικές σκέψεις.
  • Εντριβές στους μαστούς.

Για να αυξηθεί η παραγωγή συνιστάται:

  • H εναλλαγή στα στήθη σε κάθε γεύμα για να εξισορροπείται το ερέθισμα (όχι το κάθε μωρό το δικό του στήθος).
  • Αντλήσεις κάθε 2-3 ώρες και μία φορά τη νύχτα όταν ξυπνάτε φυσιολογικά για να πάτε στην τουαλέτα και όχι με ξυπνητήρι.
  • Θερμά επιθέματα και εντριβές στους μαστούς πριν και εντριβές με συμπίεση κατά τη διάρκεια της άντλησης.
  • Κάθε συνεδρία  άντλησης να τελειώνει με άμελξη (άντληση με το χέρι). (Βλέπε www. Stanford university, maximizing milk production).

Στην περίπτωση που η πτώση στην παραγωγή συνεχίζεται, παρόλο που οι τεχνικές για τη διατήρηση της γαλουχίας εφαρμόζονται με τον καλύτερο τρόπο, συνιστάται χρήση του γαλακταγωγού φαρμάκου domperidone υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από το κυκλοφορικό σύστημα και ιατρική παρακολούθηση. Το γαλακταγωγό φάρμακο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία καλή διαχείριση της γαλουχίας.

Για τη μείωση της παραγωγής κατ΄αρχήν θα πρέπει να αποκλειστούν η περίπτωση παχυσαρκίας, ο υποθυρεοειδισμός και  η λήψη αντισυλληπτικών ή ψευδοεφεδρίνης.

Δεδομένης της απόλυτης υπεροχής του μητρικού γάλακτος έναντι οιουδήποτε άλλου υποκατάστατου, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσφέρετε στο μωρό σας, όσο μικρή κι αν είναι, την ποσότητα που παράγετε κάθε μέρα.

Το μητρικό γάλα περιέχει μυριάδες δραστικά συστατικά, όπως ανοσοπροστατευτικούς παράγοντες, ορμόνες, ένζυμα και ουσιώδη διατροφικά στοιχεία σε τέλεια ισορροπία που ενισχύουν τις αναπτυξιακές ικανότητες του βρέφους, διευκολύνουν την πέψη, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού για αποτελεσματική προστασία από ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις και από χρόνια νοσήματα. Η προστασία αυτή παρατείνεται και πέραν της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και διαρκεί σε όλη την ενήλικη ζωή.

Για περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την αύξηση της παραγωγής μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετικά άρθρα και απαντήσεις μου ΕΔΩ

Καλή σας επιτυχία.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *