Η πρώιμη διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

Η πρώιμη διακοπή του θηλασμού βάζει σε κίνδυνο το συκώτι του παιδιού

Θηλασμό για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού επιμένουν οι ειδικοί!

Αυστραλοί επιστήμονες προειδοποιούν τις νέες μητέρες για τους κινδύνους της πρώιμης διακοπής του θηλασμού.


Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τον θηλασμό, καθώς έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού, ωστόσο αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν αυτή τη σύσταση.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της αυστραλιανής μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, η διακοπή του θηλασμού πριν τους έξι μήνες συσχετίζεται με 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην εφηβεία.

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο έχουν επίσης τα παιδιά γυναικών που ήταν παχύσαρκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στο συκώτι, όπως η κίρρωση.

«Η μελέτη ενισχύει την ανάγκη προώθησης του μακρόχρονου θηλασμού και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα [δηλαδή όχι σε συνδυασμό με το βρεφικό γάλα] ώστε να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των επόμενων γενεών» αναφέρει σχολιάζοντας τα ευρήματα ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Oyekoya T. Ayonrinde, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συχνή νόσος του ήπατος στις ανεπτυγμένες χώρες και προσβάλλει έως και έναν στους τέσσερις ενήλικες. Εμφανίζεται όταν συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λίπους στο συκώτι από άλλη αιτία πέραν της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και είναι συχνότερη στα παχύσαρκα άτομα και στους διαβητικούς.

Δημοσίευση: 9/10/17
ΠΗΓΗ: onmed.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *