30 tips για έξυπνα μωρά από κούνια!

30 tips για έξυπνα μωρά από κούνια!

Πώς θα κάνουμε το μωρό μας έναν μικρό Eistain!

Τα πρώτα χρόνια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού. Εμείς φυσικά, είμαστε πάντα στο πλευρό του και φροντίζουμε για την ανατροφή και το μεγάλωμά του. Ας δούμε 30 tips για να κάνουμε το μωρό μας έναν μικρό Eistain από κούνια!


Πρώτον και σημαντικότερον, εξασκούμε την όραση!

1. Οπτική επαφή
Ας εκμεταλλευτούμε τις λίγες στιγμές που το νεογέννητο μωράκι μας έχει ανοιχτά τα ματάκια του και ας εστιάσουμε εκεί. Τα μωρά αναγνωρίζουν πρόσωπα και το δικό μας είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά. Κάθε φορά που εστιάζει στο πρόσωπό μας, η μνήμη του γίνεται όλο και πιο δυνατή!

2. Βγάζουμε έξω τη γλώσσα
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα, ήδη από την δεύτερη μέρα ζωής τους μπορούν να αντιληφθούν κινήσεις του προσώπου.

3. Ο άλλος εαυτός
Έχετε βάλει ποτέ το μωρό σας μπροστά από έναν καθρέφτη; Αρχικά είναι πιθανό να νομίζει ότι αυτό που βλέπει είναι κάποιο άλλο μωράκι, αλλά σίγουρα θα του αρέσει πολύ να κουνάει χέρια και πόδια και να κάνει αυτό “το άλλο μωράκι” να χαμογελάσει!

4. Βρίσκουμε τις διαφορές
Κρατάμε δύο διαφορετικές φωτογραφίες σε απόσταση λίγων εκατοστών. Το μωρό μας θα κοιτάξει μια τη μία, μια την άλλη. Θα καταλάβει ότι οι δύο εικόνες δεν είναι ίδιες και θα θέλει να βρει τις μεταξύ τους διαφορές.

Εξίσου σημαντικό είναι να μιλάμε καθημερινά στο μωρό μας, προκειμένου να εξοικειωθεί με λέξεις και εκφράσεις!

5. Μιλάμε με ρυθμό
Ο τρόπος που μιλάμε στο μωρό μας πρέπει να θυμίζει διάλογο. Δεν μιλάμε ασταμάτητα, αλλά αντιμετωπίζουμε το μωρό σαν συνομιλητή ακόμα και αν μας κοιτάζει με χαμένο βλέμμα! Του δίνουμε χρόνο, κάνουμε παύσεις και στο τέλος ο διάλογός μας θα αποκτήσει έναν ρυθμό που θα αντιληφθεί και το ίδιο.

6. Τσά, αγκού, άτα…
Δεν μιλάμε στο μωρό μας μόνο σαν να είναι μεγάλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μωρό και θα θέλει να ακούσει τις μωρουδίστικες λεξούλες του. Μόνο που δεν το παρακάνουμε!

7. Η δύναμη της μουσικής
Η μουσική έχει πολλά οφέλη στα μωρά. Τα ηρεμεί, τα κάνει να χοροπηδούν χαρούμενα και γενικά τα μαθαίνει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, με κάθε τραγούδι το μωρό μας εξοικειώνεται ακόμα περισσότερο με λέξεις και φράσεις και εξασκεί τη μνήμη του.

8. Σχέση … αιτίου και αιτιοατού!
Το μωρό μας, όσο μεγαλώνει, περιεργάζεται τα πάντα γύρω του. Του εξηγούμε λοιπόν ό,τι και αν κάνουμε, τους λόγους για τους οποίους το κάνουμε αλλά και τι συνέπειες θα έχει η πράξη μας.

9. Ώρα για γαργαλητό
Γέλιο ίσον αίσθηση του χιούμορ και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό το μωρό μας ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του να γελάει. Παίζουμε παιχνίδια, του κάνουμε ναζάκια, το γαργαλάμε και αυτό μας χαρίζει αυτό το αξιαγάπητο γέλιο που τόσο πολύ λατρεύουμε!

10. Κάνουμε γκριμάτσες
Τα μωρά λατρεύουν τις γκριμάτσες. Φουσκώνουμε τα μάγουλα, βγάζουμε γλώσσα έξω και το μωρό μας ξεκαρδίζεται!

11. Δεν ξεχνάμε … κάνουν ό,τι κάνουμε
Τα παιδιά ήδη από την βρεφική τους ηλικία απορροφούν τα πάντα γύρω τους στα σφουγγάρι. Επειδή λοιπόν τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές που βλέπουν στο οικογενειακό και κοντινό τους περιβάλλον, δεν ξεχνάμε ότι πρώτοι από όλους πρέπει να γελάμε εμείς!

Δενόμαστε με το μωρό μας και περνάμε χρόνο μαζί με κάθε ευκαιρία!

12. Λέμε ΝΑΙ στο θηλασμό
Το μητρικό γάλα έχει σημαντικά και αναντικατάστατα οφέλη για την υγεία του μωρού μας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα μωρά που θηλάζουν, μεγαλώνοντας, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και αυξημένο IQ. Επιπλέον ο θηλασμός είναι μία μοναδική και ιερή στιγμή δεσίματος με το μωρό μας.

13. Αλλάζουμε πάνες … εποικοδομητικά
Πόσες πάνες θα αλλάξουμε τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού μας; Άπειρες! Ας εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο για να εξοικειώσουμε το μωρό μας με τα μέλη του σώματός του και τα ρουχαλάκια του. Πιάνουμε και κουνάμε ποδαράκια και χεράκια και βάζουμε μαζί το φορμάκι και τα ρούχα του. Κάνουμε το άλλαγμα πάνας μία αγαπημένη συνήθεια την οποία το μωρό μας θα περιμένει με ανυπομονησία.

14. Αποφεύγουμε την τηλεόραση
Το καλύτερο ερέθισμα που μπορεί να έχει το μωρό μας για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον γύρω του και να μάθει να επικοινωνεί με τους γύρω τους, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κλείνουμε την τηλεόραση, του μιλάμε και το αφήνουμε να αλληλεπιδράσει μαζί μας.

15. Το αφήνουμε να μας καθοδηγήσει
Για μερικά λεπτά την ημέρα, καθόμαστε στο πάτωμα με το μωρό μας χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Χωρίς μουσική, χωρίς έντονα χρώματα ή παιχνιδάκι. Δίνουμε σε αυτό τα ηνία και θα μας καθοδηγήσει μόνο του!

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” ! Κάνουμε τη βόλτα, το παιχνίδι, το τρέξιμο, καθημερινές μας συνήθειες. 

16. Παίζουμε παιδική χαρά
Το μωρό μας δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι στην παιδική χαρά για να σκαρφαλώσει, να μπουσουλήσει και να παίξει. Μπορούμε να γίνουμε και εμείς παιδική χαρά και να αφήσουμε τα μικρό μας να παίξει… πάνω μας!

17. Αγώνας δρόμου
Χρησιμοποιούμε μαξιλάρια, παιχνίδια, κουτιά και ό,τι άλλο μας βρίσκεται για να φτιάξουμε μια νοητή διαδρομή, την οποία το μωρό μας πρέπει να ακολουθήσει. Στο τέλος της διαδρομής το περιμένει μια μεγάλη αγκαλιά, ως έπαθλο.

18. Χορεύουμε non-stop
Βάζουμε μουσική και χορεύουμε. Χοροπηδάμε, κουνάμε χέρια και πόδια, μιμούμαστε ζωάκια και δείχνουμε στο μωρό μας πώς να κάνει το ίδιο.

19. “Ακολούθησέ με”
Παίρνουμε τη θέση του μωρού μας, πέφτουμε στο πάτωμα και μπουσουλώντας, ανακαλύπτουμε κάθε γωνιά του σπιτιού, κάνοντας μια στάση στα πιο ενδιαφέροντα σημεία. Το μικρό μας ακολουθεί και η περιπέτεια ξεκινάει!

20. Κάνω ό,τι κάνεις
Μεγαλώνοντας, τα μωρά συνειδητοποιούν πως μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα, όπως ανούσιους ήχους, περιέργα και δυνατά γέλια, να μπουσουλάνε ανάποδα και πολλά πολλά άλλα και θέλουν να δουν αν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και εμείς. Φυσικά δεν θα τα απογοητεύσουμε!

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο …

21. Απολαμβάνουμε τη θέα
Παίρνουμε αγκαλιά το μωρό μας, πηγαίνουμε στο παράθυρο ή το μπαλκόνι και απολαμβάνουμε τη θέα. Του εξηγούμε τι βλέπει και το αφήνουμε να την περιεργαστεί!

22. Μαζί και στο σούπερ μάρκετ
Τα πολλά προϊόντα, οι άνετοι διάδρομοι, ο πολύ κόσμος, τα έντονα χρώματα, είναι η ιδανική διασκέδαση για ένα μωρό. Θα τα απολαύσει και θα ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο.

23. Αλλαγή σκηνικού
Αλλάζουμε το καρεκλάκι του μωρού και το τοποθετούμε στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Με αυτόν τον τρόπο θα του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και θα εξασκήσουμε τη μνήμη του!

Γελάμε, παίζουμε, κάνουμε χαζομάρες, γινόμαστε και πάλι παιδιά!

24. Έκπληξη
Εκπλήσσουμε το μωρό μας φυσώντας το στο πρόσωπο, στα χεράκια και στα πατουσάκια. Περιμένουμε την αντίδρασή του και το επαναλαμβάνουμε σε ανύποπτο χρόνο!

25. Βρίσκουμε το παιχνίδι
Κρύβουμε ένα μικρό παιχνίδι σε ένα από τα κουτιά του μωρού μας και αφήνουμε το βρει. Γενικά παίζουμε ό,τι παιχνίδι μνήμης μας έρθει, αρκεί βέβαια να ταιριάζει στην ηλικία του και να μπορεί να το καταλάβει.

26. Κου-κου τσα
Κρύβουμε το πρόσωπό μας στις παλάμες μας και… τσα ξαφνικά εμφανιζόμαστε. Ένα παιχνίδι που όλα τα μωρά λατρεύουν!

27. Βαρύτητα … τρομερή ανακάλυψη
Μετά τον 5ο με 6ο μήνα, το μωρό μας αρχίζει να πετάει κάτω ό,τι πιάσει στα χέρια του! Όχι, δεν πρέπει να εκνευριστούμε, ούτε να του πούμε να μην το ξανακάνει! Το μωρό μας ανακαλύπτει τη βαρύτητα και το πέταμα των παιχνιδιών είναι ο μόνος τρόπος να κάνει τα δικά του πειράματα!

Ανακαλύπτοντας την αίσθηση της αφής!

28. Χαρτομάντηλο – το νέο μας παιχνίδι
Βάζουμε στο χεράκι του ένα χαρτομάντιλο ή μία χαρτοπετσέτα. Το αφήνουμε να επεξεργαστεί την υφή του και δημιουργούμε παιχνίδια με αυτό.

29. Το μαγικό κουτί
Σε ένα κουτί ανακατεύουμε διαφορετικά υφάσματα. Αγγίζουμε με αυτά τα χεράκια, την κοιλίτσα και τα πατουσάκια του και παρατηρούμε τις αντιδράσεις του.

30. Αγγίζοντας τα πάντα στο σπίτι
Παίρνουμε το μωρό μας αγκαλιά και βάζουμε το χεράκι του σε διάφορα σημεία στο σπίτι, στο κρύο τζάμι, στον καναπέ, στο τραπέζι …

Δημοσίευση: 11/10/17
ΠΗΓΗ: babyspace.gr

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *