Tο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη

Tο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, φαίνεται ότι σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.


Είναι γνωστό πως οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν συχνά ινσουλινοαντίσταση, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, η σχέση που συνδέει το σύνδρομο με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 54.680 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκ των οποίων οι 19.639 είχαν διαγνωσθεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων γλυκόζης, τεστοστερόνης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, ενώ αξιολογήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, η χρήση αντισυλληπτικών και το ιστορικό κυήσεων.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως, μετά από μέσο διάστημα παρακολούθησης 11 ετών, η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ήταν 4 φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Επιπλέον, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φάνηκε να σχετίζεται και με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί σημαντικό εύρημα, ενώ τονίζουν πως, δεδομένου ότι η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται έγκαιρα προληπτικός έλεγχος για τη διάγνωση της νόσου, ιδιαίτερα σε γυναίκες που εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Δημοσίευση: 19/9/17
ΠΗΓΗ: nooz.gr, neadiatrofis.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *