Το μωρό δεν παίρνει βάρος! Τι να κάνω για να μη χάσω το θηλασμό;

Το μωρό δεν παίρνει βάρος! Τι να κάνω για να μη χάσω το θηλασμό;

Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το βάρος της μικρής μας που αυξάνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς…

Είναι 45 ημερών, γεννήθηκε με φτ 3.280 (6/1), ανέβασε ίκτερο και μου την πήραν την 3η μέρα για 3 μέρες! Εκεί πήρε ξένο γιατί δεν ήμουν σε θέση ούτε να θηλάσω ούτε να αντλήσω! Όταν έγινα καλύτερα άντλησα και της δίναν αυτό και κατέβαινα να τη θηλάσω. Βγήκαμε τελικά 11/1 με βάρος 3.240. 14/1 όταν την είδε ο παιδίατρος ήταν 2.990!!! Αποκλειστικός θηλασμός χωρίς πιπίλα ή μπιμπερό…Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια με σύμβουλο και τη στήριξη του παιδιάτρου. Θηλάζω, αντλώ πριν/μετά/ταυτόχρονα και της δίνω με σύριγγα ότι έχω αντλήσει (min 40ml, max 65ml)

Μετά από τόση προσπάθεια το βάρος της είναι ακόμα 3.450! Κάναμε εξετάσεις και είναι ok! Κοίταξα και εγώ το θυρεοειδή μου και έχω ελαφρύ υπερθυροειδισμό ενώ είχα πάντα υπό.

Να μη σας κουράζω άλλο, πρέπει να πάρει βάρος και ο παιδίατρος είπε ότι ήλθε η ώρα να πάρει συμπλήρωμα 30ml σε κάθε γεύμα. Θα θηλάζω, θα δίνω ότι έχω αντλήσει + 30 ml formula… Μου εξήγησε ότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σταδιακά σε αποθηλασμό! Τι να κάνω να μη χάσω το θηλασμό;

Επίσης όταν θα είναι 3,5 μηνών επιστρέφω στη δουλειά (9-10 ώρες)! Αξίζει να παλευύω με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης; οι φροντιστές θα δίνουν σίγουρα μπιμπερό…

Αν τώρα αντλώ 40-65 ml θα φτάσω ποτέ να αντλώ παραπάνω για να κανω τράπεζα; μήπως αγωνίζομαι μάταια;

Μαρία, Αθήνα
7/3/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Να σας ζήσει το το μωράκι σας!

Η τιμή του ικτέρου που αναφέρετε, δεν είναι έξω από τα φυσιολογικά, ώστε να χρειάζεται νοσηλεία, εκτός αν υπήρχαν και άλλα ευρήματα που δεν γνωρίζω.

Το μωρό πράγματι παίρνει βάρος με πολύ αργό ρυθμό από τότε που ξεκινήσατε να συμπληρώνετε με δικό σας αντλημένο γάλα, ενώ μέχρι τότε έχανε σταθερά βάρος. Αυτό μας δείχνει πως το μωρό δεν μπορεί να μεταφέρει γάλα κατά τον θηλασμό (να πάρει αρκετή ποσότητα γάλακτος).

Εφόσον η υγεία του μωρού έχει ελεγχθεί και δεν υπάρχει τίποτα παθολογικό, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο τρόπος που θηλάζει, αν πιάνει σωστά τη θηλή, αν κάνει καλές και συντονισμένες θηλαστικές κινήσεις, καθώς επίσης να ελεγχθεί και για τυχόν ύπαρξη βραχέος χαλινού γλώσσας.

Τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με βραχύ χαλινό γλώσσας, ο οποίος εμποδίζει το μωρό να συλλάβει σωστά τη θηλή και να θηλάσει αποτελεσματικά, είναι χαμηλή πρόσληψη βάρους, πόνος ή και πληγές στις θηλές της μαμάς, θηλές που βγαίνουν από το στόμα του μωρού μετά τον θηλασμό παραμορφωμένες και όχι κυλινδρικές όπως ήταν πριν τον θηλασμό (πχ μοιάζουν με κραγιόν ή έχουν μια γραμμή στην κορυφή τους κλπ), μωρό που κλαίει, δεν χορταίνει και θέλει να είναι συνεχώς στο στήθος, ή αντίθετα, είναι νωθρό και δεν ξυπνάει εύκολα για να θηλάσει κ.ά.

Επομένως, αν έχει αποκλειστεί λανθασμένη τοποθέτηση και οι εξετάσεις του μωρού είναι φυσιολογικές, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο χαλινός.

Το μωρό σαφώς και θα πρέπει να σιτιστεί με περισσότερη ποσότητα γάλακτος, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής του, ακόμα και μετά τη χορήγηση συμπληρώματος μητρικού γάλακτος δεν είναι ικανοποιητικός, ενώ ανέκτησε το βάρος γέννησης στους δύο μήνες μετά τη γέννηση και όχι στις 15 ημέρες όπως είναι το αναμενόμενο.

Η πρώτη επιλογή συμπληρώματος είναι το αντλημένο γάλα της μαμάς και στη συνέχεια, αν αυτό δεν είναι αρκετό, γάλα δότριας από τράπεζα μητρικού γάλακτος και αν και αυτή η λύση δεν είναι εφικτή, τότε τροποποιημένο αγελαδινό.

Παράλληλα, εσείς θα πρέπει να δείτε τον ενδοκρινολόγο σας ώστε να ελεγχθεί ο υπερθυρεοειδισμός και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Το ότι το μωρό θα χρειαστεί να πάρει συμπλήρωμα και μάλιστα με σύριγγα όπως αναφέρεται πως του χορηγείται μέχρι στιγμής, δεν προδικάζει πως θα οδηγηθείτε σε αποθηλασμό.

Θα πρέπει να κάνετε συστηματικές αντλήσεις με ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης. Χρειάζονται τουλάχιστον 8 αντλήσεις (8-10 την ημέρα) διάρκειας 15 λεπτών σε κάθε στήθος και οπωσδήποτε η μία να είναι νυχτερινή, καθώς τότε αυξάνονται τα επίπεδα της προλακτίνης.

Στην παρούσα φάση που θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή σας, το καταλληλότερο θήλαστρο είναι ένα ενοικιαζόμενο νοσοκομειακό, ενώ με τη διπλή άντληση γλιτώνετε χρόνο, αντί για 30 λεπτά συνολικά (15 από κάθε στήθος) αντλείτε 15 λεπτά.

Μασάζ στο στήθος την ώρα που αντλείτε και πιθανόν χρήση  φυτικών γαλακταγωγών με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας που γνωρίζει το ιστορικό της υγείας σας, θα βοηθούσε στην αύξηση της παραγωγής σας.

Εκτός από τη σύριγγα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σύστημα σίτισης με σωλήνα σίτισης για βρέφη προσαρμοσμένο στη θηλή (σύστημα SNS, του εμπορίου ή αυτοσχέδιο), ώστε να μπαίνει μαζί με τη θηλή στο στόμα του μωρού και το άλλο άκρο του να βρίσκεται μέσα στο συμπλήρωμα που θέλουμε να χορηγήσουμε (στο μπιμπερό ή να συνδέεται με τη σύριγγα). Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό παίρνει το επιπλέον συμπλήρωμα ενώ βρίσκεται στο στήθος, οπότε και δεν παθαίνει σύγχυση θηλών και παραμένει περισσότερο στο στήθος, διεγείροντάς το.

Τέλος, η επαφή δέρμα με δέρμα, πάντα βοηθάει, τόσο στην αύξηση της παραγωγής, όσο και στο να θηλάσει το μωρό πιο αποτελεσματικά, και κυρίως στην ηρεμία και καλή ψυχολογική κατάσταση μαμάς και μωρού, στην απαιτητική αυτή περίοδο.

Καμία προσπάθεια δεν πάει χαμένη στον θηλασμό. Όση ποσότητα μητρικού γάλακτος πάρει το μωρό, μόνο ωφέλιμη για την υγεία του μπορεί να είναι. Ακόμα λοιπόν και αν προς το παρόν δεν το καλύπτετε εσείς απόλυτα με δικό σας γάλα, είναι πολύ σημαντικά αυτά που του προσφέρετε.

Για την επιστροφή σας στη δουλειά δεν χρειάζεται να έχετε καμία μεγάλη τράπεζα γάλακτος, αρκεί να είστε μπροστά μερικά γεύματα (πχ τα γεύματα 1-2 ημερών), καθώς θα χρειάζεται να αντλείτε καθημερινά στην εργασία σας ώστε αφενός να αποσυμφορείτε το στήθος και να διατηρείτε την παραγωγή σας, αφετέρου να εφοδιάζετε την τράπεζά σας με νέο γάλα.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι της μητρότητας και του θηλασμού!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *