Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για τον ερχομό του μωρού

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για τον ερχομό του μωρού

Όταν ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια…

Οι γονείς είναι σημαντικό να μιλήσουν στο παιδί και να το προετοιμάσουν κατάλληλα για τον ερχομό του νέου μέλους, καθώς έτσι το βοηθούν να αντιμετωπίσει με ομαλό τρόπο το επερχόμενο γεγονός και να προσαρμοστεί καλυτέρα στη νέα πραγματικότητα.

Κατά τη προετοιμασία, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού και το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται, προκειμένου να προσαρμόζεται η αφήγηση στις ανάγκες αλλά και στο επίπεδο κατανόησης του.

Το παιδί μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας, λαμβάνοντας ποικίλους ρόλους και πρωτοβουλίες σχετικά με θέματα που αφορούν τη διακόσμηση του νέου δωματίου, την επιλογή των ρούχων ή τη δημιουργία δώρων υποδοχής, όπως μια ζωγραφιά που θα μπει στο χώρο του μωρού.

Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στο παιδί με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο καθημερινό πρόγραμμα και στις συνήθειες της οικογένειας, εξηγώντας ότι το μωρό στην αρχή θα κλαίει και κυρίως θα κοιμάται, διεκδικώντας αρκετό από το χρόνο τους μιας και δε μπορεί να κάνει από μόνο του πράγματα. Ωστόσο, αυτό με τον καιρό θα αλλάξει, μεγαλώνοντας θα γίνει πιο ανεξάρτητο και θα μπορεί να το συντροφεύει στα παιχνίδια του.

Συχνά, οργανώνοντας οι γονείς επισκέψεις από γνωστές οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά και τονίζοντας τα πλεονεκτήματα που έχει η ύπαρξη αδερφών, διευκολύνουν το παιδί να αποκτήσει μια πρώτη εμπειρία του πώς θα είναι η νέα μορφή της οικογένειας.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ενημέρωση του παιδιού κατά τη διάρκεια που η μητέρα του θα μπει το μαιευτήριο για να γεννήσει. Το παιδί καλό είναι να γνωρίζει ότι η μητέρα του θα λείψει για λίγες μέρες κατά τις οποίες ίσως να μην είναι εφικτό να την επισκεφτεί, να ξέρει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα φροντίζει το ίδιο, όπως και ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα η μητέρα θα επιστρέψει στο σπίτι μαζί με το μωρό.

Διαβάστε: Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για τον αποχωρισμό σας λόγω τοκετού

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέλφια συνήθως ξεκινάει αμέσως μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού. Η συμπεριφορά του πρωτότοκου μπορεί να γίνει επιθετική, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται και παλινδρόμηση. Με τον όρο παλινδρόμηση εννοούμε την συμπεριφορά που υιοθετεί ένα παιδί και η οποία μοιάζει περισσότερο με αυτήν ενός μωρού π.χ. ενούρηση, χρήση μπιμπερό, πιπίλισμα των δαχτύλων. Οι συμπεριφορές αυτές αποσκοπούν κυρίως στο να τραβήξουν το ενδιαφέρον και τη προσοχή των γονιών και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ήπιο τρόπο αποφεύγοντας την έντονη αποδοκιμασία ή την ενίσχυσή τους.

Σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού, οι γονείς χρειάζεται να δίνουν ευκαιρίες στο πρωτότοκο παιδί για να διατυπώνει ερωτήσεις και να εκφράζει τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του.

Η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που δημιουργείται στα περισσότερα παιδιά με τη γέννηση ενός αδερφού. Οι γονείς θα χρειαστεί να ονοματίσουν το συγκεκριμένο συναίσθημα και να προσπαθήσουν να απενοχοποιήσουν το παιδί, αναγνωρίζοντας ότι θα προτιμούσε να μην χρειαζόταν να μοιράζεται τα πράγματα του ή το χρόνο των γονιών του με κανέναν, ωστόσο δεν είναι κακό να αισθάνεται έτσι και θα μπορεί να συζητά μαζί τους οποία ανησυχία έχει. Επίσης, καλό είναι να αφιερώνουν και οι δύο έστω και λίγο αποκλειστικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί παρά τις απαιτήσεις του μωρού, έτσι το βοηθούν να νιώσει ότι δεν αγνοείται, ούτε ότι έχασε ξαφνικά την αγάπη και τη προσοχή τους.

Διαβάστε: Η ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια

Η ζήλια θα πρέπει να εκδηλώνεται είτε λεκτικά είτε με τρόπους που βοηθούν στην εκτόνωση της πχ μεταφέροντας το θυμό που ενδεχομένως να νιώθει το παιδί σε μια κούκλα ή σε μια ζωγραφιά. Σε όλη τη διαδικασία εκδήλωσης της ζήλιας είναι αναγκαίο να μπαίνουν από τους γονείς τα απαραίτητα όρια που θα αποτρέπουν οποιαδήποτε σωματική επίθεση του ενός παιδιού προς το άλλο, επισημαίνοντας πως η συμπεριφορά αυτή δεν επιτρέπεται.

Τέλος, η ενίσχυση της διαφοροποίησης του κάθε παιδιού συμβάλει στην καταπολέμηση της ζήλειας. Είναι ωφέλιμο ο καθένας να έχει το δικό του χώρο, τα δικά του πράγματα, τις δικές του ασχολίες και φίλους. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού και η αίσθηση ότι το νέο μέλος δεν πρόκειται να απειλήσει το ρόλο του και τη μοναδικότητα του στην οικογένεια.

Η ζήλια που προκαλείται από τον ερχομό ενός νέου μωρού είναι ένα σύνηθες συναίσθημα που παροδικά προκαλεί δυσφορία τόσο στους γονείς όσο και στο παιδί. Μόνο όταν το παιδί διευκολυνθεί ως προς την εξωτερίκευση και διαχείριση του συναισθήματος θα μπορέσει να το ξεπεράσει και παράλληλα να το χρησιμοποιήσει ως μια θετική εμπειρία ενίσχυσης της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της οικογένειας.

«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».

Δημοσίευση: 9/1/17
ΠΗΓΗ: hamogelo.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *