Έχω ένα μωράκι 3 μηνών το οποίο πίνει ξένο γάλα. Ήμουν και είμαι υπέρ μόνο του θηλασμού, είχα δεδομένο ότι θα θηλάσω, αλλά δεν ήξερα πόσο δύσκολος μπορεί να γίνει ο θηλασμός όταν είσαι ανενημέρωτη.
Γέννησα με ολική νάρκωση. Μου στοίχισε παρά πολύ που δεν έζησα την γέννα του παιδιού μου, λόγω πολλαπλών αρρυθμιών κατά ζεύγη, για την αποφυγή κάποιου παροξυσμικού επεισοδίου μετά από σύσταση του καρδιολόγου του νοσοκομείου, καθώς είχε προηγηθεί και εισαγωγή λόγω των αρρυθμιών, στο εν λόγω νοσοκομείο.Εκ των υστέρων και μέσα και από εσάς, κατάλαβα ότι το λάθος ήταν που δεν μου έδωσαν απευθείας όταν ξύπνησα το παιδί να το θηλάσω λόγω νάρκωσης, αλλά την επόμενη μέρα.Με έβαλαν σε θήλαστρο πριν κατέβει το γάλα γιατί η μικρή δεν έπιανε θηλή, έβγαλα ελάχιστο (το πρωτόγαλα) μετά ακολούθησε το αίμα και η παραλίγο μαστίτιδα.
Προσπάθησα μάταια για επαναγαλακτισμό καθώς παρήγγειλα νοσοκομειακό θήλαστρο και μου έφεραν απλό και δεν υπήρχε αύξηση παραγωγής. Ακολούθησε ο χημικός απογαλακτισμός -που μόνο στην Ελλάδα πρέπει να συμβαίνει ακόμα- και μετά επιτέλους από παρότρυνση συμβούλου προσπάθησα για επαναγαλακτισμο βάζοντας τη μικρή στο στήθος όμως, η οποία είχε πιάσει ήδη μπιμπερό και πιπίλα.
Από δική μου επιλογή δεν ήθελα πάλι θήλαστρο, λόγω έλλειψης δεσίματος στη γέννα με την ολική νάρκωση και λόγω θηλάστρου στην αρχή, ήθελα να προσπαθήσω να πιάσει στήθος για να αναπτυχθεί έστω αυτό το δέσιμο. Δεν τα καταφέραμε. Έκλαιγε, νευρίαζε, δεν ήθελα να την πιέσω άλλο και να της προκαλώ όλη αυτή την αντίδραση και να την επηρεάζει και η δική μου χάλια ψυχολογία. Εγκατέλειψα μέσα στην απελπισία μου με βαριά καρδιά και καθόλου καθαρό νου.
Η κόρη μου έχει κρυφή ΓΟΠ επιβεβαιωμένη και απ’ τον παιδίατρο. Κρατιόμαστε με το ζόρι για να μην πάμε σε ειδικό γάλα για τις αναγωγές και έχουμε δοκιμάσει αρκετά απ’ αυτή τη χημεία που κυκλοφορεί για γάλα, για να βρούμε κάποιο εύπεπτο που να μην της κάνει το πρόβλημα χειρότερο.
Ο παιδίατρος την βάζει σε στέρεες τροφές πέντε μηνών και επιμένει ότι οι βανίλιες και τα δημητριακά, η γλουτένη δλδ, είναι απαραίτητη για την μείωση των αλλεργιών να μπει πριν τον έβδομο μήνα αφού δεν θηλάζει κιόλας και να μην της τα στερήσω το διάστημα αυτό.
Εγώ δεν θέλω να φάει τίποτα του εμπορίου. Μπορώ να της τα εισάγω χωρίς να χρειαστεί να φάει έτοιμα σκευάσματα; Με τι μπορώ να αντικαταστήσω την βανίλια και τα δημητριακά; Δεν θέλω να φάει έτοιμα σκευάσματα αλλά ούτε και να αυξήσω κάποια πιθανότητα αλλεργίας αποκλείοντας απ’ τη διατροφή της το διάστημα αυτό πχ τη γλουτένη.
Με συγχωρείτε για την έκθεση, ευχαριστώ για τον χρόνο σας και κυρίως για το ότι μας ανοίγετε τα μάτια όταν η παραπληροφόρηση οργιάζει και παλεύουμε σχεδόν μόνες μας, προσπαθώντας να κάνουμε όσο το δυνατό λιγότερα λάθη.
Συνεχίστε το έργο σας, σας χρειαζόμαστε!!
Αγγελική, Πειραιάς
Όταν έχουμε περιπτώσεις που δεν επαρκεί το γάλα ή η ανάπτυξη του μωρού δεν είναι σωστή ή ακόμα το ίδιο το παιδί δείχνει έντονο ενδιαφέρον προς το φαγητό, τότε γίνεται η εισαγωγή λίγο νωρίτερα από τον 5ο μήνα.
Τα πρώτα στερεά τρόφιμα είναι πάντα και τα πιο αγνά και εύπεπτα, δλδ φρούτα, λαχανικά και εύπεπτο, λιγότερο αλλεργιογόνο άμυλο, όπως ρύζι και πατάτα. Φρούτο όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα. Λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, πατάτα. Ότι είναι εποχής είναι εξίσου καλή επιλογή.
Με αυτά σαν πρώτα στερεά, η μικρή σας δεν χρειάζεται να καταναλώσει ούτε βανίλια ούτε δημητριακά παιδικά ή ρυζάλευρο.
Θα μπορείτε να προσφέρετε και νιφάδες βρώμης περίπου στον 7ο-8ο μήνα με το γάλα της κανονικά σαν ένα γεύμα.
Καλή αρχή σας εύχομαι.
Σχετικά άρθρα:
- Δε θέλω να δώσω κρέμες εμπορίου. Τι μπορώ να κάνω;
- Τί επιλογές έχω εκτός από κρέμα βανίλια;
- Διατροφή μωρού και παιδικές κρέμες
- Εισαγωγή δημητριακών στη βρεφική διατροφή
- Είναι οι κρέμες του εμπορίου απαραίτητες για τη διατροφή του μωρού;
- Είναι απαραίτητο η πρώτη τροφή να είναι ρυζάλευρο;
- Φυσικές τροφές ή τυποποιημένες για μια σωστή βρεφική διατροφή;
Παιδοδιαιτολόγος BSc, MSc, R.D.
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό