ΕΡΩΤΗΣΗ
Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ όλη την ομάδα του Μητρικού Θηλασμού για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθειά σας!
Θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με την αναγκαιότητα παιδικών κρεμών (φαρίν λακτέ, ρυζάλευρο κλπ.) στην διατροφή ενός μωρού.Ο γιός μου είναι 8 μηνών, θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες που αρχίσαμε τις σούπες λαχανικών, κοτόπουλο και μετά κρέας και τα φρούτα. Τρώει πολύ καλά και με όρεξη, φρούτα αλεσμένα το πρωί, το μεσημέρι το φαγητό του αλεσμένο, και το βραδάκι άλλη μια φορά από το φαγητό ή τα φρούτα, ανάλογα με την διαθεσή του και ενδιάμεσα συνεχίζει να θηλάζει όσες φορές την ημέρα δω ότι θέλει (κάποιες φορές από πείνα ή δίψα και άλλες από νύστα).
Ο παιδίατρος μας είπε ότι το βάρος του είναι χαμηλό. (Όταν τον εξέτασε τελευταία φορά είχε πυρετό και μετά παρουσίασε αιφνήδιο εξάνθημα, οπότε εκείνες τις μέρες δεν έτρωγε καλά. Επίσης κάναμε εξετάσεις ούρων τότε και δεν έδειξαν κάτι.) Μας είπε ότι θα έπρεπε να βάλουμε φαρίν λακτέ το απόγευμα ή γιαούρτι, αλλά κυρίως φαρίν λακτέ.
Είναι τόσο απαραίτητο να δώσω στο παιδί μου βιομηχανοποιημένα προιόντα; Στον πρώτο μου γιο (που μεγάλωσε στο εξωτερικό μέχρι τα 3 του) δεν έδωσα ποτέ και η παιδίατρός μας εκεί δεν μας το συνέστισε παρόλο που και ο μεγάλος μου γιος ήταν πάντα πολύ χαμηλά στο βάρος αλλά πολύ καλά στο ύψος.
Δεν υπάρχει κάποια μη επεξεργασμένη τροφή που μπορώ να δώσω στο μωρό μου για να αντικαταστήσω την φαρίν λακτέ; Παντού ακούω παιδικές κρέμες από τις μαμάδες στη Ελλάδα και βλέπω ακόμη και παιδιά 2 και 3 χρονών να τα ταίζουν κρέμες! Ένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει στην Ελλάδα αν δεν φάει κρέμες;;;
Επίσης θα ήθελα να μου πείτε το χρονοδιάγραμμα που συμβουλεύετε εσείς για την εισαγωγή τροφών (αυγό, ψάρι, χοιρινό, γιαούρτι, τυρί, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια κλπ).
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τάνια Μ., Αθήνα
Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Τάνια,
έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί επεξεργασμένο τρόφιμο στο παιδί σου. Στο εξωτερικό σου τα έλεγαν σωστά. Ακολούθησε το ένστικτό σου.
Ο μικρός σου χρειάζεται να δοκιμάσει ποικιλία γεύσεων από το οικογενειακό τραπέζι. Μπορείς να του ξεκινήσεις όσπρια, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι), μαγειρευτά λαδερά φαγητά αλεσμένα.
Αν προβληματίζει το βάρος του μωρού, υπαίτιος δεν είναι ούτε ο θηλασμός ούτε βέβαια η απουσία βιομηχανοποιημένων τροφών (!). Φαγητό θέλει, ως μωρό που θηλάζει δεν τρώει τεράστιες ποσότητες αλλά λίγο και συχνά, επομένως ενθάρρυνέ τον να τρώει τρία γεύματα και να τσιμπάει και δύο σνακ από το τραπέζι σας, την ώρα που εσείς τρώτε.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com