Οι “ειδικοί” απαντούν # 122 – Θέμα: Θηλασμός και μαγιά μπύρας

Οι “ειδικοί” απαντούν # 122 – Θέμα: Θηλασμός και μαγιά μπύρας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταρχήν, συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε να προσφέρετε τις γνώσεις σας σε όλες εμάς τις αγχωμένες, νέες μητέρες που προσπαθούμε να θηλάσουμε.

Έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά από τον 2ο μήνα και μετά. Άρχισα να παίρνω μαγιά μπύρας όταν το μωρό ήταν 15 ημερών συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Παίρνω συνήθως 12 χαπάκια των 300mg ημερησίως (ανώτερη δοσολογία της συσκευασίας) ενώ για ενάμιση μήνα περίπου έπαιρνα 6gr/ημέρα προκειμένου να αυξήσω την παραγωγή, αφού πίστευα πως το μωρό μου δε χόρταινε. Διστάζω να τη σταματήσω γιατί φοβάμαι μήπως μειωθεί το γάλα μου.

Θέλω να ρωτήσω για πόσο διάστημα είναι ασφαλές να την παίρνω και αν μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες η κατανάλωση της είτε στο μωρό είτε σε μένα.

Δάφνη Μ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Δάφνη,

κάθε τι που παίρνουμε είναι φάρμακο. Κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και μία επιθυμητή, αυτήν για την οποία δίνεται. Η μαγιά μπύρας δεν έχει μελετηθεί εκτενώς κατά τη γαλουχία. Δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ό,τι μπορεί να προκαλέσει συνήθως ένα οποιοδήποτε φάρμακο, δηλαδή γαστρεντερικά ενοχλήματα, αλλεργίες. Μπορεί να αλλάξει δυσάρεστα για το μωρό τη γεύση του μητρικού γάλακτος.

Το κυριότερο είναι ότι δεν τη χρειάζεσαι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την παίρνεις με τέτοια ανάπτυξη του μωρού.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η γαλουχία ρυθμίζεται πρώτα και κύρια από το ίδιο το στήθος: πόσο γάλα βγάζει από αυτό το παιδί; Τόσο γάλα θα παραχθεί. Η ρύθμιση είναι αυτοκρινής, γίνεται δηλαδή με βάση τη ζήτηση και την προσφορά.

Αν ένα παιδί ζητάει στήθος και ξέρει να βγάζει το γάλα – να θηλάζει δηλαδή αποτελεσματικά – 5, 10, ή 15 φορές την ημέρα, η μητέρα θα έχει ανάλογη παραγωγή. Μια μαμά ενός νηπίου 2 χρονών που θηλάζει δέκα φορές την ημέρα μπορεί να έχει περισσότερο γάλα από μια άλλη που περιορίζει τους θηλασμούς του δύο μηνών βρέφους της σε έξι την ημέρα.

Πρέπει να το καταλάβετε αυτό, δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στην παραγωγή μητρικού γάλακτος. Δεν έχει να κάνει με ορμόνες και με φάρμακα. Βάλτε το παιδί να θηλάζει συχνά και γάλα θα υπάρχει για δέκα χρόνια αν θέλετε…

Φάρμακα όπως η μαγιά μπύρας, τσάι θηλασμού ή οτιδήποτε άλλο έχουν δευτερεύουσα σημασία, για συγκεκριμένη χρήση – όταν υπάρχει πραγματικά μικρή παραγωγή και θέλουμε να κάνουμε επαναγαλακτισμό. Χρήση από όλες τις γυναίκες που θηλάζουν, που προσπαθούν να θηλάσουν, δεν είναι επιστημονικά σωστή.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

 
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *