Θηλασμός, μείωση ρυθμού πρόσληψης βάρους και εισαγωγή στερεών τροφών

Θηλασμός, μείωση ρυθμού πρόσληψης βάρους και εισαγωγή στερεών τροφών

Καλησπέρα σας! Σας συγχαίρω για την βοήθεια και τις συμβουλές σας! Θηλάζω το 5 μηνών μωρό μου αποκλειστικά. Τα μόνα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε έως τώρα είναι οι αναγωγές, οι οποίες έχουν μειωθεί πια και μόλις
συμπληρώθηκαν τρεις μήνες ζωής προέκυψε θέμα αλλεργίας (ίχνη αίματος στα κακά), έτσι και απέχω από γαλακτοκομικά, μοσχάρι, ψάρι και αυγό (οδηγίες παιδιάτρου).

Όλα λοιπόν καλά μέχρι που ανησύχησα κάπως όταν μειώθηκε ο ρυθμός πρόσληψης βάρους μετά τον 3ο μόλις μήνα (τους τελευταίους 2 μήνες πήρε 300 γρ. περίπου για τον κάθε μήνα) ενώ το ύψος και η περίμετρος κεφαλής αυξήθηκαν.

Θα είχα περισσότερες αμφιβολίες για τον θηλασμό, αλλά εκτός του ότι είναι η δεύτερη κόρη μου, έχω φροντίσει να ενημερωθώ αρκετά και δεν θα διέκοπτα τον θηλασμό ούτε θα έδινα συμπλήρωμα χωρίς σοβαρό λόγο.

Το λέω αυτό διότι η παιδίατρος αναρωτήθηκε μήπως δεν της φτάνει το γάλα, χωρίς να προτείνει συμπλήρωμα ευτυχώς. Όταν τρώει όμως, πολλές φορές λαίμαργα, την ακούω να καταπίνει τις γουλιές και από την αρχή είχα πολύ γάλα, θα μπορούσε όντως να φταίει κάτι στην παραγωγή; χρειάζεται παραπάνω διερεύνηση;

Έχει ελεύθερη πρόσβαση στο στήθος χωρίς περιορισμούς (μπορεί κάθε 2 ώρες ή μια ώρα, μπορεί για 10 λεπτά μπορεί για 3, άλλοτε πιο ζωηρά κι άλλοτε πιο χαλαρά κτλ), δεν έδωσα πιπίλα ούτε χρειάστηκε μπιμπερό.

Επιπλέον, η παιδίατρος έδωσε οδηγίες για εισαγωγή στερεών από τώρα και όχι με τη συμπλήρωση του 6ου. Έχω διαβάσει διάφορα με αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτό. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Ευχαριστώ

Γεωργία, Χαλκιδική
31/10/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή Γεωργία,
Να σας ζήσει το κοριτσάκι σας, να χαίρεστε κάθε στιγμή μαζί της. Συγχαρητήρια και για την επιλογή σου να θηλάσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.Από τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες, διαπιστώνει κανείς πως η μικρή σας έχει ικανοποιητική ανάπτυξη, έχει υπερδιπλασιάσει το βάρος της γέννησης στους 4 μήνες ζωής.

Μετά τους 3 μήνες, ο ρυθμός πρόσληψης βάρους μειώνεται φυσιολογικά σε όλα τα βρέφη. Στο δικό σας κοριτσάκι ο ρυθμός πρόσληψης βάρους έχει μειωθεί λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί η αύξηση του ύψους ή της περιμέτρου κεφαλής.

Ίσως αυτό να συμβαίνει λόγω της φυσιολογικής αναιμίας που παρουσιάζουν τα βρέφη σε αυτή την ηλικία. Όταν η αύξηση του σώματος είναι τόσο ταχεία (διπλασιασμός του βάρους γέννησης σε 4 μήνες) τα αποθέματα σιδήρου εξαντλούνται. Εσείς ίσως έχετε και έναν επιπλέον λόγο, την απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα λόγω των αιματηρών κενώσεων, αν και σπάνια προκαλούν σοβαρή αναιμία.

Σχετικά με την έναρξη στερεών τροφών συμπληρωματικά στο θηλασμό, το οποίο αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πολλές μητέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει έναρξη στερεών τροφών γύρω στους 6 μήνες. Αλλά για να ξεκινήσει να τρώει ένα μωρό θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι έτοιμο να δεχτεί τις τροφές:
– Να είναι ώριμο το γαστρεντερικό σύστημα
– Να έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης
– Να έχει καταργηθεί το αντανακλαστικό της γλώσσας
– Να στηρίζει το κεφαλάκι και να κάθεται σχετικά με υποστήριξη
– Να μπορεί να κρατάει
– Να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, να σας κοιτά όταν τρώτε με λαχτάρα

Συνήθως τα περισσότερα παιδιά εξασφαλίζουν αυτές τις προϋποθέσεις περίπου στους 6 μήνες.

Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσετε και θα αποφασίσετε μαζί με τη παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σας, το έχει εξετάσει και θα σας πει αν είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές στο θηλασμό, ο οποίος συνεχίζει να είναι ελεύθερος, όσο συχνά και για όση ώρα θέλει το μωρό σας.

Σου εύχομαι καλούς θηλασμούς και υγεία για σας και το μωράκι σας!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *