Ανησυχία μωρού κατά τον θηλασμό

Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 47 ημερών το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά από την 19η ημέρα και αυτό γιατί νοσηλεύτηκε  στη ΜΕΝΝ λόγω προωρότητας 35η εβδ.  και 2 μέρες και δύσπνοιας. Γεννήθηκε 3 κιλά και σήμερα 24/08 είναι 5 κιλά. 

Έχει 10 μέρες που δυσανασχετεί την ώρα του θηλασμού, βγάζει λίγο γάλα στο ρέψιμο και καμιά φορά βγάζει και λίγο από την μύτη. Έχω παρατηρήσεις ότι από την μύτη βγάζει όταν ζορίζεται γιατί ταλαιπωρείται από πόνο και πολλά αέρια. 

Έχω κόψει γαλακτοκομικά, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, με έχει κουράσει η κατάσταση το βράδυ ειδικά. Τι να κάνω άλλο, τι να προσέξω… Να συμπληρώσω ότι το στήθος μου βγάζει πολύ γάλα άμα το πατάω βγάζει σαν συντριβάνι πολύ και το μωρό δυσανασχετεί. Μπορεί να βγάζει γουλιές από το γάλα  μου και όχι από ΓΟΠ. 

Μαρια, Τρικαλα

30/8/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αναφέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, αλλά τα έχετε πάει ήδη πολύ καλά με τον θηλασμό, αν και η κούραση μπορεί να μη σας αφήνει να το συνειδητοποιήσετε!

Το παιδί σας γεννήθηκε πρόωρα, νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Νεογνών και παρόλα αυτά διατηρήσατε τη γαλουχία, το θηλάζετε αποκλειστικά και μεγαλώνει πολύ καλά.

Η ανησυχία κατά τον θηλασμό μπορεί να οφείλεται όντως στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), ένα φυσιολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολλά μωρά σε αυτή την ηλικία. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένη ροή γάλακτος ή και σε άλλα αίτια.

Για τη ΓΟΠ αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, όταν θηλάζετε το μωρό σας να το έχετε όσο το δυνατόν πιο όρθιο, να το κρατάτε μετά τη σίτιση σε όρθια θέση και να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα (κάτι που φαντάζομαι ήδη κάνετε).

Όταν η παλινδρόμηση επιμένει, μπορεί να γίνει κατόπιν παιδιατρικής συμβουλής και διακοπή των γαλακτοκομικών. Το μητρικό γάλα δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την παλινδρόμηση. Αντιθέτως είναι το καλύτερο γάλα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας!

Για την αυξημένη ροή μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάζετε λίγο γάλα πριν τον θηλασμό, να διακόπτετε για λίγο τον θηλασμό όταν καταλαβαίνετε ότι η ροή του γάλακτος είναι μεγάλη, και να δοκιμάσετε να θηλάζετε για κάποιες ώρες από τον ίδιο μαστό (block feeding) έτσι ώστε να μειωθεί σταδιακά η ροή.

Καλό είναι βέβαια να είστε σε τακτική επικοινωνία με την/τον παιδίατρό σας για να αποκλειστεί κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο ανησυχίας και για να είστε σίγουρη ότι η ανάπτυξη του μωρού σας εξακολουθεί να είναι φυσιολογική.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *