Αντιμετώπιση έντονου αντανακλαστικού έκλυσης του μητρικού γάλακτος

Αντιμετώπιση έντονου αντανακλαστικού έκλυσης του μητρικού γάλακτος

Γιατί κατά την διάρκεια θηλασμού το μωρό γκρινιάζει και κλαίει; Τις τελευταίες δέκα ημέρες  το μωρό δεν είναι το ίδιο χαρούμενο όσο παλιά κατά την διάρκεια του θηλασμού, και οι δύο μαστοί παρουσιάζουν αυξημένη εκροή γάλακτος (το γάλα τρέχει εκτός).

Επιπροσθέτως, όταν θηλάζει η κόρη μου το γάλα πετάει σαν συντριβάνι με αποτέλεσμα η μικρή να γκρινιάζει να δυσανασχετεί από αυτό.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω εάν σχετίζεται η κατάσταση αυτή και με το γεγονός ότι η μικρή θηλάζει ανά μία με δύο ώρες και ο ύπνος της είναι μικρής διάρκειας, ξυπνάει σαν κάτι να την ενοχλεί και βγάζει φωνητικούς ήχους.

Επισημάνσεις: Έχω προσπαθήσει να της μάθω πιπίλα αλλά δεν την θέλει και πιπιλίζει την μπουνίτσα της. Η όλη κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση κατά τους μεσημεριανούς θηλασμούς.

Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!

Σωτηρία, Παπάγος

6/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Σωτηρία,
να σου ζήσει η μικρούλα και συγχαρητήρια που τη θηλάζεις!

Θα ξεκινήσω από το τέλος λέγοντάς σου πως η πιπίλα δεν έχει να προσφέρει τίποτα για τη βελτίωση της κατάστασης που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να μάθεις στο μωρό κάτι το οποίο αργότερα θα πρέπει να κόψει.

Μέχρι στιγμής τα πάτε πάρα πολύ καλά, το βάρος της μικρής (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες) είναι πολύ καλό και δείχνει πως ό,τι κάνεις δουλεύει πάρα πολύ καλά ως προς την επιτυχία του θηλασμού και την ανάπτυξη της μικρής.

Η συμπεριφορά που περιγράφεις, όπως πολύ σωστά σκέφτηκες, σχετίζεται με το έντονο αντανακλαστικό έκλυσης του γάλακτος (let down), το ίδιο και το γεγονός πως ξυπνάει δείχνοντας πως πονάει και έχει ενοχλήσεις και δεν κοιμάται όσο συνήθιζε.

Για να βοηθήσεις την κόρη σου να θηλάζει πιο ήρεμα, να διαχειρίζεται καλύτερα την ποσότητα του γάλακτος που βγαίνει από το στήθος στην αρχή του θηλασμού και να μην καταπίνει πολύ αέρα που έχει ως συνέπεια ενοχλήσεις και πόνο από το πεπτικό, μπορείς να κάνεις τα εξής:

• Να βγάζεις με το χέρι σου λίγο γάλα από το στήθος πριν βάλεις το μωρό να θηλάσει, τόσο γάλα μέχρι να σταματήσει να βγαίνει από το στήθος με πολύ έντονη ροή σαν πίδακας


• Να διακόπτεις τον θηλασμό και να σηκώνεις την κόρη σου να ρευτεί όποτε δείχνει σημεία ανησυχίας στο στήθος (πιάνει και αφήνει το στήθος κλαίγοντας κλπ)

• Να θηλάζεις σε ημικλινή θέση, έχοντας το μωρό λίγο πιο ψηλά από το επίπεδο του στήθους (μπορείς να την έχεις όρθια μπροστά σου, να «καβαλάει» τον μηρό σου και να θηλάζεις ξαπλωμένη λίγο προς τα πίσω σε μαξιλάρια, ώστε το κεφάλι του μωρού να είναι λίγο πιο ψηλά από το στήθος σου.
• Να θηλάζεις ξαπλωμένη στο πλάι, με το μωρό επίσης ξαπλωμένο στο πλάι κοιλιά με κοιλιά με εσένα

• Σε περιπτώσεις που παρουσιάζει έντονο κλάμα και δεν συνεργάζεται για να θηλάσει, αλλά πιάνει και αφήνει τη θηλή δυσανασχετώντας ή και κλαίγοντας, μπορείς να τη σηκώσεις και να περπατήσεις έχοντάς τη στην αγκαλιά σου και αφού ηρεμήσει, να προσπαθήσεις να τη βάλεις να πιάσει το στήθος ενώ περπατάς και αφού πιάσει και αρχίσει να θηλάζει ήρεμα, τότε να καθίσεις.

• Να φροντίζεις να αδειάζει καλά τον πρώτο μαστό προτού προσφέρεις τον δεύτερο, να την αφήνεις να θηλάζει για όσο έχει ενδιαφέρον για τον πρώτο μαστό, αν διακόψει νωρίς και κλαίει, να την ηρεμείς και να την επαναφέρεις στον ίδιο μαστό, ώστε να αδειάσει καλά πριν τη βάλεις στον δεύτερο μαστό.

Αν παρ’ όλο που θα έχεις εφαρμόσει τα παραπάνω, η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, καλό θα ήταν να σας δει από κοντά ένας πιστοποιημένος σύμβουλος Γαλουχίας, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει λύσεις.

Καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *