9 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν στις θηλάζουσες μητέρες

9 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν στις θηλάζουσες μητέρες

Η περίοδος του θηλασμού κρύβει πολλές εκπλήξεις καθώς η μαμά βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις

Μετά τον τοκετό το σώμα σας είναι βέβαιο ότι θα περάσει από πολλές αλλαγές, μερικές από τις οποίες μπορεί να σας αρέσουν και άλλες που μπορεί και να μισήσετε… Και αυτό ισχύει ειδικά αν είστε μια μαμά θηλάζουσα. Παρακάτω θα εξετάσουμε 9 εκπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν κατά την περίοδο που θηλάζετε το μωρό σας.


1. θα είστε πολύ πεινασμένες… και πάλι!

Αν νομίζατε ότι τρώγατε για δύο όσο ήσασταν έγκυες και τώρα που γεννήσατε αυτό τελείωσε… θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Το περισσότερο από αυτά που τρώτε πηγαίνει στην παραγωγή γάλακτος για το μωρό σας, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε καλά!

Διαβάστε επίσης: 6 συμβουλές για το διαιτολόγιο της θηλάζουσας μητέρας

2. Μπορεί να δέχεστε ιδιαίτερη περιποίηση για τη διατροφή σας!

Εάν κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό έχετε κοντά σας άτομα της οικογένειάς σας, είναι πολύ πιθανό να προσέχουν τη διατροφή σας περισσότερο και από τις ημέρες της εγκυμοσύνης σας! Αφεθείτε λοιπόν στις πλούσιες τροφές που μπορεί να σας προσφέρουν… για παράδειγμα, θα μπορέσετε να αντισταθείτε σε ένα milkshake γεμάτο με τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς;

3. Θα καίτε θερμίδες!

Το καλύτερο πράγμα κατά την περίοδο μετά τον τοκετό είναι ότι θα καταφέρνετε να καίτε θερμίδες αρκετά εύκολα μέσω του θηλασμού! Πόσο πιο εύκολο ακούγεται αυτό σε σύγκριση με το να ιδρώνεις σε ένα γυμναστήριο ε;! Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια του βάρους σας ως θηλάζουσα μαμά, οπότε μην εκπλαγείτε αν σας πάρει περισσότερο καιρό από ότι σε μια φίλη σας το να χάσετε όλο το βάρος της εγκυμοσύνης σας.

Διαβάστε επίσης: Πως ο θηλασμός βοηθά στην απώλεια βάρους

4. Θα στάζουν τα στήθη σας!

Αν δεν αδειάζει τακτικά το στήθος σας, θα το δείτε να πρήζεται και συχνά να έχει διαρροές! Πιο συχνά θα το παρατηρήσετε αυτό όταν κλαίει το μωρό σας ή ακόμη κι όταν απλά το σκέφτεστε, καθώς αυτές οι καταστάσεις πυροδοτούν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλό σας, η οποία διεγείρει την απελευθέρωση του γάλακτος! Είναι μια ακούσια δράση που συμβαίνει στο σώμα σας και δεν μπορείτε να την ελέγξετε.

Διαβάστε επίσης: Αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος (let down)

5. Μπορεί να περάσετε δύσκολες στιγμές με πόνο ή πληγές στις θηλές σας.

Αρκετές γυναίκες (ιδίως κατά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό) παραπονιούνται για πληγές στις θηλές τους. Συνήθως δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση καθώς προκαλείται κυρίως από την κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, που όμως εύκολα διορθώνεται και ο πόνος ή η πληγή υποχωρεί. Αλλά, αν επίμονα νιώθετε έντονη ευαισθησία που παρά τις προσπάθειές σας δεν βελτιώνεται, ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: Πληγές των θηλών & τρόποι αντιμετώπισης

6. Θα νοιώθετε κράμπες στην κοιλιά.

Καθώς η μήτρα σας θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος, θα νοιώθετε κράμπες στο στομάχι συνοδευόμενες με πόνο. Οι κράμπες διευκολύνονται από τις ορμόνες. Θα μπορούσαν να είναι λίγο σαν κράμπες περιόδου ή ισχυρότερες, αλλά δεν είναι τόσο έντονες όσο εκείνες του τοκετού. Αυτοί οι πόνοι βοηθούν τη μήτρα να ανακτήσει την αρχική της θέση.

7. Οι ορμόνες σας ακόμα δουλεύουν!

Αν νομίζατε ότι οι ορμόνες σας επανέρχονται στην ομαλότητα μετά την εγκυμοσύνη, η αλήθεια είναι ότι η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη δουλεύουν πολύ για να παράγετε γάλα!

Διαβάστε επίσης: Οι ορμόνες-ρυθμιστές του θηλασμού

Εάν παρατηρήσετε ότι η περίοδός σας δεν επανέρχεται για μεγάλο διάστημα μετά τον τοκετό (είναι φυσιολογικό όσο θηλάζει συχνά ένα μωρό) ή εάν αισθανθείτε μειωμένη λίμπιντο, κατηγορείστε αυτές τις δύο ορμόνες, οι οποίες ωστόσο είναι κρίσιμες για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός και περίοδος. Τί επηρεάζει την επιστροφή της μετά τον τοκετό;

8. Τα στήθη σας θα μεγαλώσουν!

Σίγουρα, θα πρέπει να πάρετε ένα ή δύο μεγαλύτερα νούμερα σουτιέν καθώς το στήθος σας θα μεγαλώσει. Επίσης, θα πρέπει να έχετε περισσότερο χώρο για τους μαστικούς σας αδένες για να παράγουν γάλα!

Διαβάστε επίσης: Πως διαλέγουμε το σωστό σουτιέν θηλασμού

9. Θα μειωθεί το στρες σας και θα έχετε καλύτερο δέσιμο με το μωρό σας!

Ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες από το άγχος. Βοηθά επίσης να βελτιώνεται ο δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού. Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν έναν ενδυναμωμένο μηχανισμό άμυνας, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους.

Και, είναι περιττό να πούμε ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα!!!


Ποιες είναι οι εμπειρίες σας σχετικά με το θέμα; Περιμένουμε παρακάτω τα σχόλιά σας!

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Δημοσίευση: 9/8/2016

Ελεύθερη μετάφραση/επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com
ΠΗΓΗ: momjunction.com
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *