Νιώθω πολύ εγκλωβισμένη στο νέο μου ρόλο ως θηλάζουσα

Νιώθω πολύ εγκλωβισμένη στο νέο μου ρόλο ως θηλάζουσα

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, έχω ένα μωράκι 20 ημερών και το θηλάζω αποκλειστικά, όμως τις τελευταίες μέρες το μωρό μου αφού φάει θέλει αρκετή ώρα να πιπιλά το στήθος μου μέχρι να κοιμηθεί, μπορεί βέβαια και να μην κοιμηθεί να κάθεται στο στήθος…

Αυτό, σε συνδυασμό με την άσχημη ψυχολογία μου, κλάματα, στενοχώρια μετά τον τοκετό, νιώθω πολύ εγκλωβισμένη στο νέο μου ρόλο, νιώθω ότι πλέον η προσωπική μου ζωή τελείωσε, ότι θα έχω πάντα ένα παιδί κολλημένο πάνω μου….

Βλέποντας το λοιπόν και αυτό εξαρτημένο από το στήθος μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να το αφήσω κάπου, με τρελαίνει… Πώς να της κόψω το πιπίλισμα αν πραγματικά αυτό είναι το πρόβλημα;
Αντιγόνη, Βόλος

11/06/2014
Αγαπητή μαμά Αντιγόνη,
να σας ζήσει το κοριτσάκι σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια που έχετε κάνει έως και σήμερα για να τη θηλάσετε.

Αυτό που βιώνετε, δηλαδή να θέλει το μωρό σας να πιπιλάει το στήθος μέχρι να κοιμηθεί, είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και ονομάζεται «μη θρεπτικός θηλασμός». Αυτό βοηθάει στην εδραίωση της γαλουχίας και τη προσαρμογή της παραγωγής στις ανάγκες του μωρού σας τις πρώτες 40 ημέρες.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο μεταφορά τροφής αλλά εξασφαλίζει και την επαφή του μωρού με εσάς που είναι κάτι που το έχει ανάγκη. Ήσασταν 9 μήνες «μαζί» και τώρα δεν του είναι εύκολο να βρίσκεται «μόνο του» χωρίς να νοιώθει ότι είστε εκεί για εκείνο.

Τα συναισθήματα σας ωστόσο, στην ανάληψη του νέου ρόλου σας, είναι αναμενόμενο τις πρώτες μέρες να είναι όπως τα περιγράφεται.  Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστείτε στο νέο σας ρόλο.

Όλοι περιγράφουν τη μητρότητα ως κάτι πολύ ωραίο εσείς όμως νοιώθετε εγκλωβισμένη προς το παρόν.  Οι «μαραθώνιοι θηλασμοί» μειώνονται καθώς περνούν οι μέρες. Το παιδί δεν θα είναι κολλημένο πάνω σας χάνοντας τη προσωπική σας ζωή ενώ θα μπορείτε να το αφήσετε «κάπου».

Χρειάζεται λίγη υπομονή και στήριξη από το περιβάλλον σας για να συνεχίσετε ότι έχετε πολύ ωραία πετύχει έως τώρα με το θηλασμό.  Αν ωστόσο τα κλάματα και η στεναχώρια συνεχίζεται, επιβάλλεται να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας και να συζητήσετε όσα σας απασχολούν.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *