Μπορώ να πίνω αλκοόλ ενώ θηλάζω;

Επιδρά το αλκοόλ στο μωρό που θηλάζει;

 

Παρόλο που το αλκοόλ περνά στο μητρικό γάλα, η επίδρασή του στο βρέφος σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε από τη μητέρα και το χρονικό διάστημα που πέρασε.

Του Αθανάσιου Γρ. Μπαρτζιώκα,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το αλκοόλ απαγορεύεται ειδικά στο πρώτο τρίμηνο λόγω πληθώρας προβλημάτων και συγγενών ανωμαλιών που μπορεί να προκληθούν κατά την καθημερινή και συχνή κατανάλωσή του από την εγκυμονούσα. Στον θηλασμό όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή

Παρόλο που το αλκοόλ περνά στο μητρικό γάλα, η επίδρασή του στο βρέφος σχετίζεται με το μέγεθος της κατανάλωσης.

Φαίνεται πως εάν η θηλάζουσα μητέρα πίνει περιστασιακά ή ακόμη και καθημερινά μικρές ποσότητες αλκοόλ δηλαδή λιγότερο από ένα ποτήρι τότε η ποσότητα του αλκοόλ που φτάνει στο μωρό της είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν απειλεί την υγεία του.

Εάν το αλκοόλ καταναλωθεί χωρίς τροφή φθάνει στα μέγιστα επίπεδα στο αίμα της μητέρας σε 30 – 60 λεπτά, ενώ εάν η μητέρα είναι φαγωμένη σε 60 – 90 λεπτά.

Σε μία μητέρα μέσου βάρους εάν καταναλώσει μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί θα χρειαστούν περίπου 3 – 4 ώρες για να καθαρίσει αυτή την ποσότητα από το αίμα της.

Εάν η μητέρα πιει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ για να ολοκληρωθεί η αποβολή του από το σώμα της μητέρας μπορεί να χρειαστούν και 13 – 14 ώρες.

Εάν πρόκειται για πολύ αδύνατη γυναίκα τότε τα παραπάνω χρονικά διαστήματα επιμηκύνονται.

Επομένως η επίδραση του αλκοόλ στο θηλάζοντα βρέφος σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε και το χρονικό διάστημα που πέρασε.

Το νεογνό έχει ανώριμο ήπαρ και για αυτό μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μετά το πρώτο τρίμηνο ζωής η λειτουργία του ήπατος του βρέφους είναι τέτοια ώστε να μπορεί να μεταβολίζει το αλκοόλ ταχύτερα.

Εάν έχετε πιει μια φυσιολογική ποσότητα αλκοόλ περιμένετε 3 – 4 ώρες πριν θηλάσετε. 

Σε μερικές έρευνες έχει φανεί ότι η μπύρα αλλά όχι η αιθανόλη (αλκοόλ) αυξάνει την έκκριση της προλακτίνης και την ποσότητα του γάλακτος. Για αυτό συνίσταται η κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ.

Σε μεγάλες και καθημερινές ποσότητες το αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του γάλακτος ενώ το μωρό σας θα εμφανίζει υπνηλία, αδυναμία, θα κοιμάται περισσότερο, δεν θα αναπτύσσεται κανονικά ούτε θα παίρνει βάρος και εάν διακόψετε το θηλασμό πιθανώς να εμφανίσει σύνδρομο στέρησης.

ΠΗΓΗ: bartziokas.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *