Γεια σας. Είμαι για πρώτη φορά μαμά. Έχω ένα κοριτσάκι 23 ημερών. Θηλάζω αποκλειστικά.Το τετραήμερο που μείναμε στο νοσοκομείο είχε κολικούς όμως με ελάχιστο κλάμα.
Όταν ήρθαμε στο σπίτι, για τέσσερις ημέρες είχα εγώ… μετά όμως επέστρεψαν πάλι στην μικρή μου, η οποία πλέον πιέζεται υπερβολικά, κοκκινίζει και κλαίει. Το πρόβλημα είναι πως πλέον δύσκολα ηρεμεί. Βάζω τα ποδαράκια της κοντά στην κοιλίτσα της και συχνά χρησιμοποιώ λευκούς θορύβους…Ο παιδίατρος μου είπε να δοκιμάσω ξένο γάλα… ή κάποιο είδος χαμομηλιού… το παιδί μου όμως από το δικό μου γάλα παίρνει κανονικά βάρος και ύψος!
Πιστεύετε πως φταίει το γεγονός πως θηλάζω για τους κολικούς; Έχω πολύ γάλα και προσέχω όσο μπορώ την διατροφή μου. Την ταΐζω συνήθως ανά τρεις ώρες.
Αν τώρα επιχειρήσω να της δώσω κάποιο σκεύασμα, δεν θα πάθει διχασμό θηλής; Το λέω γιατί στο νοσοκομείο την τρίτη ημέρα με έβαλαν να της δώσω ξένο γάλα γιατί είχε χάσει 250 γραμμάρια από την μέρα της γέννησης της και για να ξαναπάρει το στήθος μου δυσκολεύτηκα αρκετά…
Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Δήμητρα, Ασπρόπυργος
Να σας ζήσει το κοριτσάκι σας!
Συγχαρητήρια για την απόφαση σου και την επιμονή σου να θηλάσεις αποκλειστικά το μωρό σου.
Όπως φαίνεται και από τα συμπληρωματικά στοιχεία, το μωράκι σας μεγαλώνει φυσιολογικά
Θα ήθελα να διευκρινίσω πως ο θηλασμός δεν έχει ρολόι, είναι ελεύθερος, όσο συχνά επιθυμεί το μωρό, και για όσο χρονικό διάστημα θέλει. Συνήθως ένα νεογνό, δηλαδή ένα μωρό κάτω των 30 ημερών, ενδεχομένως να θηλάζει πολύ περισσότερο από 8 φορές τη μέρα και πολύ συχνότερα από τις 3 ώρες.
Η παιδιατρική κοινότητα ορίζει τους κολικούς ως το απαρηγόρητο κλάμα του βρέφους που κρατά πάνω από 3 ώρες τη μέρα, πάνω από 3 μέρες την εβδομάδα, για περισσότερες από 3 εβδομάδες.
Συνήθως αρχίζουν στις 2 εβδομάδες ζωής, κορυφώνονται στις 6 εβδομάδες και σταδιακά φθίνουν, ενώ είναι μάλλον εντονότεροι τις νυχτερινές ώρες.
Η αιτία των κολικών είναι, προς το παρόν , άγνωστη, αν και πιθανολογείται πως ευθύνεται η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος.
Μερικές φορές πάντως θα σου φανεί πως οι κολικοί κρατάνε μια αιωνιότητα! Μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες τεχνικές για να αντιμετωπίσεις τους κολικούς, όπως έχουμε περιγράψει εδώ: 12 τεχνικές αντιμετώπισης των κολικών
Θεωρητικά, τα θηλάζοντα βρέφη παρουσιάζουν ηπιότερους κολικούς και επιπλέον το στήθος της μητέρας προσφέρει, εκτός από τροφή, ανακούφιση και παρηγοριά για το μωρό.
Αρκετές μελέτες έχουν γίνει για να βρεθεί αν η δίαιτα αποφυγής γαλακτοκομικών από τη μητέρα, προφυλάσσει το μωρό από την εμφάνιση κολικών, με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα πάντως, μπορεί να οδηγήσει στην επίμονη εμφάνιση κολικών.
Άλλη μελέτη έδειξε πως οι θηλάζουσες μαμάδες νεογνών με κολικούς κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα από αγελαδινό γάλα, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι και σοκολάτα. Ακόμα, σε κάποια μελέτη φάνηκε πως η χορήγηση προβιοτικών (lactobacillus Reuteri) βελτίωσε τους κολικούς.
Σου εύχομαι υπομονή και να σκέφτεσαι πως σύντομα θα περάσουν!
Παιδίατρος MD, PHD, IBCLC, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό