Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 26 ημερών και θηλάζει, οι θηλές μου όμως είναι επίπεδες και έχουμε μια δυσκολία από την αρχή…
Τραυματισμένες θηλές που πονάνε αρκετά αλλά δεν με ενοχλεί αυτό, εδώ και κάτι μέρες όμως το ένα στήθος είναι σαν πεσμένο, πολύ χαλαρό, μου φαίνεται και η θηλή, όλο το στήθος.Η θηλή δεν πολυβγαίνει προς τα έξω και δεν ξέρω αν πίνει από ‘κει ή όχι. Ψιλογκρινιάζει είναι η αλήθεια, όταν όμως το πατάω με τα δάχτυλά μου βγάζει γάλα.
Δεν ξέρω τι να κάνω για να ξαναγίνει το στήθος όπως πριν και να πίνει το μωρό μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε σ’ αυτό; Βάρος παίρνουμε κανονικά, περίπου ένα κιλό έχουμε πάρει από τη μέρα που βγήκαμε από το μαιευτήριο.
Μαρία, Κόρινθος
Να σας ζήσει το μωράκι σας!
Αν έχω καταλάβει καλά από το μήνυμά σας (και τα συμπληρωματικά στοιχεία), πρόκειται για ένα νεογνό 26 ημερών που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό, θηλάζει αποκλειστικά, κάνει πάνω από 10 γεύματα τη μέρα, έχει αρκετές λερωμένες πάνες καθημερινά και επιπλέον έχει πάρει σχεδόν ένα κιλό χωρίς να έχει κλείσει ένα μήνα ζωής. Νομίζω πως ιδανικότερη αρχή δεν θα μπορούσατε να κάνετε, έχουν πάει όλα περίφημα.
Έχετε επίπεδες θηλές, που ήταν επώδυνες αρχικά και τραυματισμένες, αλλά δεν σας δημιουργούν πρόβλημα πια. Ακόμα όμως και με τις επίπεδες και τραυματισμένες θηλές το μωρό θήλαζε παραπάνω από ικανοποιητικά και το ίδιο πιστεύω πως συμβαίνει και τώρα.
Γενικά, το μωρό δεν θηλάζει τη θηλή μόνο, αλλά τη θηλή μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι από τη θηλαία άλω και για αυτό σε πολλές περιπτώσεις επίπεδων ή και εισέχουσων θηλών, αν το μωρό τοποθετείται σωστά, δεν υπάρχει πρόβλημα στο θηλασμό.
Σχετικά με το στήθος, είναι γεγονός πως πολλές μητέρες ανησυχούν για την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν, μετά από τις αρχικές εβδομάδες, γιατί δεν αισθάνονται πλέον το στήθος τους βαρύ και πρησμένο αλλά πιο μαλακό και άδειο.
Η αίσθηση της διόγκωσης των μαστών των πρώτων εβδομάδων είναι παροδική και κρατά μέχρι να ρυθμιστούν οι μαστοί στο να παράγουν την ποσότητα του γάλακτος που χρειάζεται το βρέφος. Αυτό δε σημαίνει πως σταματά να παράγεται το γάλα, απλά το σώμα μας ρυθμίζεται να παράγει το γάλα που χρειάζεται. Με άλλα λόγια σταματά η υπερπαραγωγή, δεν σταματά η παραγωγή. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία και σχετίζεται με τα επίπεδα της προλακτίνης.
Σε άλλες θηλάζουσες αυτή η αλλαγή έρχεται σταδιακά και σε άλλες απότομα, όπως υποθέτω συμβαίνει και στη δίκη σας περίπτωση. Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε, συνεχίστε να θήλαζετε όπως κάνατε μέχρι τώρα ελεύθερα όσο συχνά θέλει το μωρό και για όση ώρα θέλει.
Παιδίατρος MD, PHD, IBCLC, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό