10 οδηγίες για τη θηλάζουσα που θα χρειαστεί να πάρει φάρμακα

10 οδηγίες για τη θηλάζουσα που θα χρειαστεί να πάρει φάρμακα

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας η θηλάζουσα μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει κάποια φαρμακευτική ή φυτική θεραπεία. Για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση του μωρού της (μέσω του μητρικού γάλακτος) σε φάρμακα ή φυτικές θεραπείες, ακολουθούν μερικές χρήσιμες οδηγίες.


Γράφει η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC


  1. Αποφυγή της χορήγησης του φαρμάκου αν δεν κρίνεται απαραίτητο και αν συναινεί η μητέρα.
  2. Δοκιμή εναλλακτικών μη φαρμακευτικών θεραπειών. Ενδεικτικά αναφέρονται διάφορες προτάσεις εναλλακτικών θεραπειών:
    Αντί αναλγητικών: τεχνικές χαλάρωσης, μασαζ, ζεστά μπάνια.
    • Για τον βήχα, το κρύωμα, την αλλεργία: πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ατμός.
    • Σε ιστορικό άσθματος συστήνεται η αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων, ειδικά η επαφή με ζώα.
    • Αντί αντιόξινων: συστάσεις για μικρά γεύματα, ύπνος με ανασηκωμένο κεφάλι, αποφυγή λιπαρών τροφών.
    • Αντί καθαρτικών: διατροφή με δημητριακά, δαμάσκηνα και ζεστά υγρά για πρωινό.
    • Αντί αντιδιαρροικών: διακοπή στερεών τροφών για 12-24 ώρες, αύξηση υγρών, διατροφή με τοστ και αλατισμένα κράκερς.
  3. Καθυστέρηση της θεραπείας. Οι μητέρες που πρόκειται σύντομα να διακόψουν τον θηλασμό μπορούν να εφαρμόσουν την επιλεγμένη φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία μετά την διακοπή του θηλασμού.
  4. Επιλογή φαρμακευτικής θεραπείας συμβατής με τον θηλασμό. Σε κάθε φαρμακευτική ομάδα παρουσιάζονται μεγάλες διαφορές σε σχέση με την κατανομή του κάθε φαρμάκου στο μητρικό γάλα.
  5. Επιλογή δοσολογίας συμβατής με τον θηλασμό. Λήψη της μικρότερης συνιστώμενης δόσης και αποφυγή του συνδυασμού φαρμακευτικών προιόντων.
  6. Επιλογή εναλλακτικής οδού χορήγησης. Προτιμότερη είναι η τοπική χορήγηση του φαρμάκου η οποία ελαχιστοποιεί την συγκέντρωση του φαρμάκου στο μητρικό γάλα.
  7. Αποφυγή θηλασμού όταν το φάρμακο εμφανίζει τη μέγιστη συγκέντρωση στο μητρικό γάλα. Προτιμάται ο θηλασμός πριν την χορήγηση φαρμάκου κυρίως σε φάρμακα με μικρό χρόνο ημίσειας ζωής (1-3 ώρες).
  8. Χορήγηση του φαρμάκου πριν τον μεγαλύτερο ύπνο του βρέφους. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η δόση του φαρμάκου που φτάνει στο βρέφος και είναι κυρίως χρήσιμος για φάρμακα με μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής.
  9. Προσωρινή αναστολή του θηλασμού. Οι θηλάζουσες μητέρες θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν ικανή ποσότητα γάλακτος για όσο διαρκέσει η προσωρινή διακοπή του θηλασμού.
  10. Διακοπή του θηλασμού. Μόνο λίγα φάρμακα θεωρούνται τοξικά και εντελώς απαραίτητα για την υγεία της μητέρας και απαιτούν την διακοπή του θηλασμού
Δημοσίευση: 6/5/2016

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *