Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας: 5 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας: 5 Μαΐου 2016

«Γυναίκες και Νεογέννητα: Η καρδιά της μαιευτικής»
Η Διεθνής Ημέρα Μαιών με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών ( I.C.M.) καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου.


Οι Μαίες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά κάθε μέρα ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα μωρά τους λαμβάνουν ποιοτική και αποτελεσματική μαιευτική φροντίδα.

Στόχος του εορτασμού, είναι η ανάδειξη ακριβώς αυτού του σπουδαίου και πολυδιάστατου ρόλου που παίζει η μαία (η μαμμή για τους παλιότερους), στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού, που βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, στον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη στη φύση και τη δύναμη του γυναικείου σώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας και χρήσιμο υλικό: http://internationalmidwives.org

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μαιών, το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών (Σ.Ε.Μ.Μ.Α.) καλεί όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές να συσπειρωθούν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής τους στην ανάπτυξη μιας υγιούς οικογένειας, υιοθετώντας το σλόγκαν της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μαιών: «Γυναίκες και Νεογέννητα: Η καρδιά της μαιευτικής».


Ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) σημειώνει: «Στις Σκανδιναβικές χώρες όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως την επαγγελματία μαία/μαιευτή, έχουν μειώσει τη μητρική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990. Έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τον τοκετό πρόωρων νεογνών, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το οικονομικό κόστος.

Πρόσφατα η ΔΣΜ επισήμανε πως μόλις το 22% των χωρών παγκοσμίως διαθέτουν επαρκή αριθμό μαιών/μαιευτών ενώ 289.000 χιλιάδες γυναίκες και πέραν των 2.6 εκατομμύριων νεογέννητα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης μαιευτικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών.».

Χρόνια Πολλά
σε όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές!

Δημοσίευση 5/5/2016
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *