Το θήλαστρο μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή και εμφάνιση περιόδου;

Το θήλαστρο μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή και εμφάνιση περιόδου;

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Το μωρό μου είναι 55 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά εκτός από τις αρχές που είχε γεννηθεί και της δίναμε και συμπλήρωμα.

Δυο μέρες πριν, η μικρή μου έκανε διάρρεια όπου είχα και βγω και μου είπε η παιδίατρος να μην της δώσω από μένα, έτσι της έδωσα ξένο και εγώ το έβγαζα με το θήλαστρο. Αυτό κράτησε μόνο για ένα βράδυ όμως, την επόμενη το μεσημέρι την θήλασα κανονικά. 

Από εχθές έχω τρομερή ροή γάλακτος, όπου το μωρό πνιγόταν, έψαξα και βρήκα τρόπους να την θηλάσω και όλα καλά. Σήμερα λοιπόν είχα αίμα και από ότι κατάλαβα πρέπει να είναι περίοδος, να σας ενημερώσω ότι μέχρι και προχθές είχα λόχεια. 

Είχα πάει στον γυναικολόγο μου στις 43 ημέρες και μου έκανε τις κλασσικές εξετάσεις που γίνονται μετά την γεννά (ΚΤ) και μου είπε: “έχεις ωάρια και θα σου έρθει περίοδος”, του λέω λοιπόν εγώ ότι θηλάζω… και μου απαντά: “ε, τότε όχι…”. Έχω ακούσει ότι με τον θηλασμό δεν έχεις περίοδο, όπως και ότι μειώνεται το γάλα εάν έχεις”. Σε εμένα έχει γίνει το αντίθετο, εάν αυτό είναι περίοδος… Θα μιλήσω και αύριο με τον γιατρό μου, να μου πει. 

Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω: φταίει το ότι το έβγαζα με το θήλαστρο και για την υπερπαραγωγή και για την περίοδο; και πώς μπορώ να μειώσω την ροή, γιατί υποφέρει και το μωρό και εγώ;

Ευχαριστώ για την απάντηση που θα μου δώσετε!!!
Φρυνη, Πειραιας

14/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα!
Να σας ζήσει το μωρό σας!

Αρχικά θα ήθελα να παρατηρήσω ότι σε διαρροϊκές κενώσεις του βρέφους αλλά και της μητέρας, επίσημη οδηγία είναι να συνεχίζεται ο θηλασμός και αν μάλιστα το μωρό είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται να θηλάζει αποκλειστικά και να του προσφέρετε το στήθος συχνότερα. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η αφυδάτωση, που είναι η σημαντικότερη επιπλοκή της οξείας γαστρεντερίτιδας και βοηθάμε το βρέφος να αναρρώσει πιο γρήγορα προσφέροντάς του πολύτιμα αντισώματα μέσα από το μητρικό γάλα. Η διακοπή του θηλασμού και η χορήγηση ξένου γάλακτος δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Αναφορικά με το ερώτημα σας, η άντληση μητρικού γάλακτος για ένα 24ωρο δύσκολα κάνει υπερπαραγωγή γάλακτος και αν μη τι άλλο επηρεάζει την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως!!

Η εμφάνιση της περιόδου μετά τη γέννα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ορμονικούς και ιδιοσυγκρασιακούς και γίνεται σε διαφορετική χρονική στιγμή για κάθε γυναίκα. Σε γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά (δηλαδή δε χορηγούν στο βρέφος άλλα υγρά π.χ. νερό, χαμομήλι, ξένο γάλα, πιπίλα ή στερεές τροφές) αναστέλλεται η ωορρηξία και μπορεί η έμμηνος ρύση να εμφανιστεί μετά από μήνες! Προσφέρεται έτσι στη μητέρα ένας φυσικός τρόπος αντισύλληψης. Όταν τα γεύματα στο στήθος αραιώνουν και όταν μειώνονται κυρίως οι νυχτερινοί θηλασμοί αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως.

Δεν έχει αποδειχτεί ότι η χρήση θηλάστρου, ακόμα κι αν γίνεται συστηματικά ή και συμπληρωματικά με το θηλασμό, δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως.

Στη δική σας περίπτωση ο γυναικολόγος σας είναι ο μόνος αρμόδιος να σας απαντήσει αν είναι όντως περίοδος ή λόχεια.

Σε περίπτωση που οι λίγες αντλήσεις που κάνατε διέγειραν την παραγωγή γάλακτος, καθώς η παραγωγή μητρικού γάλακτος υπόκειται στο νόμο ζήτησης και προσφοράς, λογικά σε λίγες μέρες το ίδιο το μωρό σας θα ρυθμίσει την παραγωγή σας θηλάζοντας όσο θέλει για να καλύψει τις ανάγκες του.

Αν βλέπετε ότι έχετε υπερπαραγωγή και έντονη ροή από το στήθος θηλάστε σε διαφορετικές στάσεις που εξαλείφουν το νόμο της βαρύτητας για να βοηθήσουν το μωρό σας να μην πνίγεται. Θηλάστε με το βρέφος σε πιο όρθια στάση, στο κράτημα ποδοσφαιριστή τύπου rugby, σε ξαπλωμένη πλάγια στάση όπως ήδη κάνετε και τέλος ξαπλωμένη εσείς ανάσκελα με το μωρό μπρούμυτα πάνω σας.

Όταν το μωρό πνίγεται καλό είναι να το απομακρύνετε λίγο από το στήθος και να βγάζετε λίγο γάλα με το χέρι ή με το θήλαστρο (15-30 ml) και να συνεχίσετε το θηλασμό από το στήθος αυτό αμέσως μετά. Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζεται μπορείτε να μειώσετε ήπια και σταδιακά την παραγωγή με block feeding δηλαδή με τάισμα του μωρού μόνο στο ένα στήθος για 3-4 ώρες (όσες φορές ζητήσει εκείνες τις ώρες) και στη συνέχεια να προσφέρετε μόνο το άλλο στήθος τις επόμενες 4 ώρες κ.ο.κ.

Εύχομαι να λυθούν όλα τα προβλήματα γρήγορα για σας και το μωρό σας και να απολαύσετε για πολύ καιρό τις χαρές του θηλασμού!

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *