Θηλάζω αποκλειστικά την κόρη μου που είναι τώρα 4 μηνών. Τον πρώτο μήνα δεν έβαζε καθόλου βάρος και γι’ αυτό πήρα θήλαστρο και της έδινα με μπουκάλι το δικό μου γάλα ενώ την έβαζα και στο στήθος.
Ξαφνικά πριν λίγες μέρες το στήθος μου έγινε πολύ μαλακό και με το θήλαστρο δεν καταφέρνω να αντλήσω πάνω από 40ml την φορά από κάθε στήθος. το γάλα έχει μειωθεί αισθητά καθώς η μικρή μένει πολλές ώρες στο στήθος και ενώ θηλάζει δεν καταπίνει.Προσπαθώ ανά δίωρο να την βάζω στο στήθος αλλά δεν αυξάνεται η παραγωγή μου. Το μωρό κάνει συνεχώς κινήσεις πείνας (τα χέρια στο στόμα, ανησυχία, γκρίνια). Ο παιδίατρος μου είπε ότι το θήλαστρο δεν αποτελεί ένδειξη του πόσο γάλα παράγω. Παρόλα αυτά το βλέπω ότι το μωρό δεν καταπίνει όσο και να το βάζω συνέχεια στο στήθος (και το βράδυ).
Είναι δυνατόν έτσι ξαφνικά να κόβεται το γάλα χωρίς κάποιο λόγο; και αφού το μωρό το βάζω συνέχεια στο στήθος γιατί η παραγωγή δεν αυξάνεται; Δεν θέλω να βάλω γάλα σκόνη αλλά το μωρό δεν τρέφεται σωστά. Πώς να αυξήσω την παραγωγή μου;
Ολυμπία, Αθήνα
Αγαπητή φίλη καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι σας!
Στα συμπληρωματικά στοιχεία δεν αναφέρετε αν η μείωση στην παραγωγή σας συμπίπτει με την έναρξη εργασία σας! Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε συχνά μείωση στην παραγωγή όταν η μητέρα ξεκινά την εργασία της, γεγονός που οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων όπως το αυξημένο στρες της μητέρας που σχετίζεται με τον αποχωρισμό του βρέφους της, αδυναμία αντλήσεων στο χώρο εργασίας κλπ.
Συγκεκριμένα στην δική σας περίπτωση βλέπουμε από τις μετρήσεις που μας δίνετε ότι το βρέφος σας ανέκτησε το βάρος γέννησης με μεγάλη καθυστέρηση γεγονός που μας κάνει να σκεφτούμε ότι η γαλουχία δεν εγκαθιδρύθηκε σωστά…
Προφανώς η χρήση μπιμπερό (και πιπίλας αν χρησιμοποιείτε) έθεσε πάλι σε κίνδυνο αυτήν την ευαίσθητη ισορροπία που με τόσο κόπο προσπαθήσατε να εγκαθιδρύσετε.
Το γεγονός ότι το βρέφος σας βάζει τα χέρια του στο στόμα πιθανά δεν αποδίδεται σε πείνα αλλά στο αναπτυξιακό στάδιο της ηλικίας και στην έμφυτη τάση για εξερεύνηση που έχουν τα βρέφη ηλικίας 4 μηνών.
Λύσεις που πιθανά να βοηθήσουν είναι η αντικατάσταση του μπιμπερό με εναλλακτικούς τρόπους σίτισης, η κατάργηση της πιπίλας (αν χρησιμοποιείτε), η χρήση γαλακταγωγών και πρωταρχικά η εφαρμογή του πρωτόκολλου επαναγαλακτισμού.
Καλή σας δύναμη!
Μαρία Χολή, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com