Γιατί το μωρό δεν αποχωρίζεται στιγμή το στήθος μου;

Γιατί το μωρό δεν αποχωρίζεται στιγμή το στήθος μου;

Ο μπέμπης μου είναι 41 ημερών και τον θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα. Γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό και επισκληρίδιο 2.700 κιλά την 38+4 εβδομάδα.
 
Όλη την ημέρα και νύχτα είναι επάνω μου καθώς θηλάζει λίγο και τον παίρνει ο ύπνος στο στήθος και μετά ξαναθηλάζει. 

Προσπαθώ να κοιμάται στο καλαθάκι είτε πλάι μου στο κρεββάτι για να ξεκουράζομαι και εγώ αλλά μάταια, κλαίει γοερά. 

Όταν ήταν 30 ημερών είχε βάρος 3.180 κιλά. Κανονικά βρέχει 5-6 πάνες την ημέρα και κάνει 2 φορές κακά. Έχει και το στήθος πιπίλα καθώς όσο και αν προσπάθησα μετά τις 30 ημέρες να μάθει την πιπίλα δεν την πιάνει. 

Έχω κάνει πολλή υπομονή και δεν θέλω να διακόψω τον θηλασμό αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμη αφού ακόμη και το βράδυ κοιμάται πάνω μου. 

Ευχαριστώ

Χριστίνα, Λάρισα

16/3/2016
Απαντά η Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Οι πρώτες 6 εβδομάδες του θηλασμού είναι λίγο πιο απαιτητικές αλλά και διαφορετικό είναι το κάθε μωράκι ως προς τη συμπεριφορά και τις ψυχοσωματικές του ανάγκες.

Θα ήθελα να παρατηρήσετε λεπτομερέστερα αν κατά τη διάρκεια παραμονής του στο στήθος πίνει γάλα. (βλ. βίντεο παρακάτω). Να διαπιστώσετε δηλαδή την “παύση στο πηγούνι” του μωρού που αντιστοιχεί στο γέμισμα του στόματός του με γάλα και περιγράφεται στο άρθρο του Dr Newman “Is my baby getting enough milk?” και θα το βρείτε μεταφρασμένο από εμάς εδώ: Ενδείξεις επαρκούς πρόσληψης μητρικού γάλακτος.

Όσο μεγαλύτερη είναι η παύση τόσο περισσότερο γάλα προσλαμβάνει το μωρό

Επίσης να επισημάνω ότι δεν πρέπει να διακόπτεται το γεύμα του μωρού όταν φαίνεται να έχει “κοιμηθεί” διότι δεν έχει χορτάσει όταν απλά κλείσει τα ματάκια του.

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο γαλουχίας ο οποίος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε το παιδί “τελείωσε” από τον ένα μαστό, όπως περιγράφει και ο Dr Newman και να του προσφέρετε τον άλλο μαστό.

Επίσης ενδέχεται να χρειαστεί και η χορήγηση κάποιων γαλακτογόνων εφόσον η ανάγκη αυτή τεκμηριωθεί μετά τη συνάντησης σας με το σύμβουλο γαλουχίας.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *