Πλήθος επιστημονικών ερευνών επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο των επαγγελματιών στην ενημέρωση και στην ψυχοσυναισθηματική προετοιμασία των γονιών.
Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διευκολύνουν την μητέρα ακούγοντας τα αμφιθυμικά της συναισθήματα και επιτρέποντας σε άγχη και αμφιβολίες να εκτονωθούν, πριν από τη γέννηση του πραγματικού μωρού.
Ο θηλασμός είναι ένα από τα θέματα που οι επαγγελματίες υγείας (π.χ. μαίες/-τες, παιδίατροι, μαιευτήρες, κτλ.) οφείλουν να συζητήσουν με τους γονείς στη διάρκεια της κύησης.
Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς θρέφουν σε επίπεδο φαντασίας το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί. Ακόμα και οι αγορές που κάνουν –απαραίτητες ή μη – ενισχύουν αυτή την ψυχική επένδυση.
Συνάμα συστήνεται στους γονείς να συναντούν πριν τη γέννηση τη μαία και τον παιδίατρο, που θα φροντίσει το μωρό τους. Η επαφή αυτή με τον επαγγελματία υγείας γεφυρώνει την προγεννητική με τη μεταγεννητική περίοδο.
Οι συναντήσεις αυτές επιτρέπουν και τη συμμετοχή του πατέρα, ο οποίος έχει αντίστοιχες απορίες και ανησυχίες με την μητέρα, που χρειάζεται να ακουστούν. Με τον τρόπο αυτό, δίδεται η ευκαιρία στον επαγγελματία υγείας να παρατηρήσει τα συναισθήματα που διαμείβονται μεταξύ του γονικού ζεύγους, να ακούσει όσα έχουν ψυχικά επενδυθεί πάνω στο αγέννητο μωρό και τέλος να γευτεί μέρος από τις μεταβιβάσεις των γονέων προς τον επαγγελματία υγείας.
Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο ή στο σπίτι κάποιες φορές μητέρα και μωρό χρειάζονται λίγη καθοδήγηση με τον θηλασμό, παρόλο που τα περισσότερα νεογέννητα έχουν εξασκηθεί ενδομητρίως πιπιλίζοντας τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους.
Ο ρόλος μας ως επαγγελματίες υγείας είναι να μεταφέρουμε τις συμβουλές μας με ήρεμο και κατανοητό τρόπο, ούτως ώστε να επιτρέψουμε στην μητέρα να νιώσει οικειότητα και εμπιστοσύνη. Προτιμούμε η αναπαράσταση της σκέψης μας να γίνεται με κινήσεις και αντικείμενα, ούτως ώστε να ερεθίσουμε το “συναισθηματικό” δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου της μητέρας.
Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την περιγεννητική περίοδο είναι αναγκαίος, καθοριστικός και εντέλει οφείλει να είναι και διευκολυντικός. Υπό αυτό το πρίσμα, ο επαγγελματίας υγείας είναι αναγκαίος για τους γονείς, ως φορέας της επιστημονικής γνώσης και της κλινικής εμπειρίας του και συνάμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, μιας και αυτός θα σταθμίσει την έννοια του φυσιολογικού ή μη. Συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας υγείας οφείλει να είναι διευκολυντικός σε στιγμές ορόσημο, ώστε να ενισχύει το δεσμό της δυάδας μητέρας – βρέφους.
Χρειάζεται να ακούει περισσότερο και να καθοδηγεί λιγότερο. Χρειάζεται να παρατηρεί περισσότερο και αντίστοιχα να ερμηνεύει εν ανάγκη. Επιπλέον, χρειάζεται να επιτρέπει στους γονείς να εκφράσουν τις επιθυμίες, τις σκέψεις ή τις επιλογές τους και με αυτές τις παραμέτρους να διευκολύνει μέσω του ρόλου του την δημιουργία ειλικρινών συναισθηματικών δεσμών μεταξύ γονιών και παιδιών.
Διαβάστε επίσης:
- Η προγεννητική εκπαίδευση της εγκύου βοηθάει στην επιτυχία του θηλασμού
- Αλλαγές στην περιγεννητική φροντίδα για την προστασία του θηλασμού
- 10 Βήματα για βέλτιστες μαιευτικές υπηρεσίες προς τη μητέρα και το βρέφος
- Προαγωγή μητρικού θηλασμού και με το νόμο πλέον στην Ελλάδα! (ΦΕΚ 4316/2014)
- Σημαντική η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στο θηλασμό
- Ο παιδίατρος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά θηλασμού
- Παιδιατρείο και σύμβουλος γαλουχίας
- Εκτίμηση βρεφικής διατροφής από επαγγελματία υγείας
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com