Δεν επαρκεί το γάλα μου αλλά θέλω να θηλάσω αποκλειστικά

Δεν επαρκεί το γάλα μου αλλά θέλω να θηλάσω αποκλειστικά

Έχω ένα αγοράκι δύο εβδομάδων. Πέραν από τις δύο πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο δεν έχω καταφέρει να θηλάσω αποκλειστικά.

Στο μαιευτήριο τον έβαζα κανονικά στο στήθος ανά τρίωρο περίπου. Όμως υπό την απειλή ίκτερου, πείσθηκα, αν και όχι αβίαστα, να δώσω συμπλήρωμα. Στην αρχή 10-15 ml, 3 φορές περίπου την ημέρα.

Από την ημέρα εξόδου από το νοσοκομείο και έπειτα από προτροπή της παιδιάτρου λόγω αδυναμίας του μικρού να θηλάσει σωστά αλλά και λόγω μιας γενικής νωθρότητας που παρατήρησε στο μωρό, μου συστήθηκε εντόνως να του δίνω ξένο μέχρι να ορθοποδήσει και παράλληλα να κάνω αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο.

Έκτοτε η διατροφή του παιδιού βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ξένο γάλα καθώς το δικό μου, έπειτα από 5-6 αντλήσεις την ημέρα, δεν υπερβαίνει τα 40-45 ml ημερησίως, το οποίο και του δίνω σε ένα γεύμα.

Ασφαλώς πριν από κάθε γεύμα τον βάζω στο στήθος αλλά δεν υπάρχει ροή με αποτέλεσμα να εκνευρίζεται εκείνος, να στεναχωριέμαι εγώ και να καταλήγω να τρέχω να πάρω το μπιμπερό. Να προσθέσω ότι μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει το στήθος σκληρό ή ότι ”γεμίζει”.

Είμαι αποκαρδιωμένη αλλά δεν θέλω να τα παρατήσω. Επιθυμώ πολύ να τον θηλάσω αποκλειστικά και να του προσφέρω όλα τα ευεργετικά στοιχεία που συνεπάγεται ο μητρικός θηλασμός αλλά δεν έχω ιδέα πώς να αναστρέψω την κατάσταση.

Στήθος, μητρικό σε μπιμπερό, ξένο συμπλήρωμα. Φοβάμαι ότι έχει μπερδευτεί και αναρωτιέμαι αν θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την αρωγή σας,

Χαριτίνη, Διόνυσος Αττικής

8/2/2016
Απαντά o Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Είναι συγκινητική η έντονη επιθυμία σας να δώσετε στο μωρό σας το γάλα σας και αξίζει τον κόπο οποιαδήποτε προσπάθεια για να πραγματοποιήσετε το στόχο σας.

Οι πιθανότητες να τα καταφέρετε αυξάνονται σημαντικά με εφόδια την υπομονή, την πίστωση κάποιου χρόνου και την απεριόριστη δερματική επαφή με το μωρό σας.

Εξυπακούεται ότι για πετυχημένη γαλακτοφορία δεν πρέπει να υφίσταται πρόβλημα υποθυρεοειδισμού, να μην έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στο στήθος και οι μαστοί να είναι λειτουργικά και ανατομικά ακέραιοι.

Στην περίπτωσή σας νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αντλήσεις τουλάχιστον κάθε 3 ώρες την ημέρα και μία έως δύο φορές τη νύχτα.

Το πρώτο διάστημα να τοποθετείται το μωρό στο στήθος αφού πρώτα χορτάσει για να θηλάζει τη θηλή, να τη συνηθίσει και να τοποθετείται σε πολύ συχνή δερματική επαφή. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε SNS για να πίνει το τροποποιημένο γάλα ενώ θα βρίσκεται στο στήθος και ταυτόχρονα να το ερεθίζει καλύτερα από την αντλία και να κατέβει ευκολότερα το γάλα σας.

Αν παρά ταύτα το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί γαλακταγωγό φάρμακο μετά όμως εκτίμηση της κατάστασης από ειδικό σύμβουλο γαλουχίας και τον παιδίατρό σας.

Σας παραθέτω και ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα ώστε να είναι σε θέση ξεπερνά τις δυσκολίες των πρώτων ημερών που είναι κρίσιμες για την εγκατάσταση και την επιτυχία του θηλασμού.

Η επιτυχία του θηλασμού αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό όταν ο τοκετός αφεθεί να εξελιχθεί φυσιολογικά χωρίς περιττές παρεμβάσεις και φάρμακα στη μητέρα και στο μωρό, όταν το μωρό τοποθετηθεί αμέσως μετά τη γέννηση στο στήθος της μητέρας του και στη συνέχεια βρίσκεται 24ώρες το 24ωρο στο ίδιο δωμάτιο πλάι της για απεριόριστη δερματική επαφή και θηλασμό.

Ο θηλασμός αρχίζει μέσα στο πρώτο ημίωρο από τη γέννηση όταν η μητέρα και το μωρό είναι έτοιμοι. Η διάρκεια των γευμάτων δεν θα έχει χρονικά όρια. Τα νεογνά από τις πρώτες ώρες θηλάζουν όταν θέλουν κι όσο θέλουν, μέρα νύχτα, με την προϋπόθεση να είναι σωστά τοποθετημένα στο στήθος της μητέρας τους.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η επίπτωση του φυσιολογικού ικτέρου είναι ο χωρίς χρονικούς περιορισμούς θηλασμός του μωρού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, αποφεύγοντας τη χορήγηση νερού, χαμομηλιού και ξένου γάλακτος.

Τις πρώτες ημέρες τα μωρά νυστάζουν και κοιμούνται πολύ. Είναι όμως βέβαιο ότι μεταξύ της 3ης και 7ης ημέρας όλα γίνονται ικανοί θηλαστές και απαιτούν πολύ συχνά γεύματα μέχρι 12 το 24ωρο. Τα συχνά γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατέβει περισσότερο γάλα, να επανακτήσει το μωρό το βάρος που τυχόν έχασε τις πρώτες ημέρες της ζωής του και να προληφθεί η διόγκωση των μαστών και η μείωση της γαλακτοφορίας.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *