Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά, αλλά δεν τα καταφέρνω

Θέλω να θηλάσω αποκλειστικά, αλλά δεν τα καταφέρνω

Μαία

Καλημέρα. Το μωράκι μου είναι 40 ημερών και προσπαθώ και θέλω να το θηλάσω αποκλειστικά, αλλά δεν τα καταφέρνω.

Στο νοσοκομείο όπου γέννησα, έδωσαν αμέσως μπιμπερό στο μωρό. Δοκίμασα να το βάλω στο στήθος μόνη μου κι έκανε θηλαστικές κινήσεις, το στήθος μου όμως πέτρωσε δύο μέρες μετά και υπέφερα.

Όλοι μου έλεγαν και μου λένε ότι δεν έχω γάλα ή δεν είναι αρκετό για το μωρό και να δώσω ξένο. Η παιδίατρος είπε να θηλάσω, δίνοντας όμως πάντα συμπλήρωμα μετά.

Εδώ κι 3 εβδομάδες με πολλή υπομονή από μόνη μου και χωρίς καμία στήριξη και με πείσμα έχω καταφέρει να τη βάλω στο στήθος κάθε φόρα πριν την δώσω μπιμπερό, τρώει από 5 έως 25 λεπτά και μετά το συμπλήρωμα είναι από 60 έως 120 γραμμάρια, που σημαίνει ότι δεν την φτάνει. Όταν χρησιμοποιώ θήλαστρο για 30 λεπτά (15 στο κάθε στήθος) έχει μόλις 30 γραμμάρια.

Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να καλέσω σύμβουλο θηλασμού στο σπίτι και χρειάζομαι επειγόντως μια γνώμη από κάποιον ειδικό. Έχω απελπιστεί και στεναχωρηθεί πάρα πολύ και πριν τα παρατήσω θα ήθελα την συμβουλή σας.

Τελικά υπάρχει περίπτωση να κατεβάσω περισσότερο γάλα, τόσο που να φτάνει για το μωρό και αν ναι με ποιον τρόπο; Ή πράγματι δεν έχω όπως μου λένε;

Περιμένω την απάντηση σας με απίστευτη αγωνία.
Ευχαριστώ
Μαρία Λ., Σέρρες

14/03/2013
Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ!

Οι λανθασμένες συμβουλές που πήρατε σας έχουν παγιδεύσει στην χρήση συμπληρώματος γάλακτος και σας απασχολεί ο επαναγαλακτισμός.

Ο επαναγαλακτισμός είναι η αύξηση του μητρικού γάλακτος έτσι ώστε να καλύπτονται ολοκληρωτικά οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους σας. Αυτό επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγω τις πρώτες βδομάδες γέννησης του παιδιού σας αλλά και μετά μπορείτε να πλησιάσετε αρκετά στο επιθυμητό αποτέλεσμα
για να πετύχετε θα πρέπει να εξοπλιστείτε εσείς και το οικογενειακό σας περιβάλλον από επιμονή και υποστήριξη.

Επαναγαλακτισμός (γενικές οδηγίες, που μπορείτε να προσαρμόσετε):

 • Τοποθετήστε πολύ συχνά το βρέφος σας δέρμα με δέρμα κατά την διάρκεια της μέρας. Αυτό θα δημιουργήσει τον μηχανισμό για την παραγωγή γάλακτος
 • Χρειάζεται να αυξήσετε τον ερεθισμό του στήθους αυτό επιτυγχάνεται με:
  – μασάζ στο μαστό. Αυτό μπορεί να γίνεται είτε με το μωρό στο στήθος είτε με την χρήση θηλάστρου
  – αφήστε το μωρό σας στο στήθος όση ώρα θέλει ακόμα και αν νιώθετε ότι απλώς το “πιπιλάει”
 • Η συστηματική χρήση θηλάστρου είναι αναγκαία στον επαναγαλακτισμό. Δηλαδή 8 φορές το 24ωρο κατανεμημένες ομοιόμορφα (και την νύχτα) για 15-20 λεπτά ανεξάρτητα του πόσο γάλα βγάζετε. Το γάλα που θα βγάλετε το συλλέγετε το 24ωρο το τοποθετείτε στο ψυγείο και το προσφέρετε κάποια στιγμή στο παιδί.
 • Χορηγείτε μικρές ποσότητες ξένου γάλακτος μόνο όταν είναι αναγκαίο. Καλό είναι να μην δίνετε πάνω από 90 ml την φορά και αυτό σιγά σιγά να περιορίζεται
 • Η χρήση φαρμάκων μπορεί να είναι χρήσιμη π.χ μαγιά μπύρας σε κάψουλες ή τριγωνέλα σε βότανο (ρόφημα) ή κάψουλες. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με το θεράπων γιατρό σας.
 • Μην χορηγείτε άλλα υγρά στο βρέφος, όπως τσάι, χαμομήλι, νερό αλλά ούτε και πιπίλα
 • Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν για την χρήση συμπληρώματος, το SNS, που δίνεις ξένο – δικό σου συμπλήρωμα θηλάζοντας.

Καθώς θα κάνετε αυτά τα βήματα θα προκύψει και η μείωση του συμπληρώματος αλλά και η ορατή αύξηση του μητρικού θηλασμού.

Δεχθείτε  απλόχερα την βοήθεια του συζύγου σας και της λοιπής οικογενείας, εξοπλιστείτε με υπομονή, πιστέψτε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και τα αποτελέσματα δεν θα σας διαψεύσουν!

Καλή συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *