Δημόσιος θηλασμός-διαμαρτυρία στο Cosmos στην Θεσσαλονίκη

Δημόσιος θηλασμός-διαμαρτυρία στο Cosmos στην Θεσσαλονίκη

Είναι γεγονός πως πλέον στη χώρα μας κάτι αλλάζει! Ο θηλασμός αρχίζει να ανακτά το χαμένο του έδαφος, και αυτό το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα υποστηρίζουν και διεκδικούν καθημερινά όλο και περισσότερες Ελληνίδες θηλάζουσες μητέρες με κάθε τρόπο!

Το έχουμε δει να συμβαίνει στο εξωτερικό, τώρα συμβαίνει και στη χώρα μας! Ο λόγος για έναν μαζικό, δημόσιο θηλασμό-διαμαρτυρία που διοργανώνεται με αφορμή τη σύσταση που έγινε σε μητέρα όταν θήλασε μέσα σε γνωστό εμπορικό κέντρο της συμπρωτεύουσας.


Όταν μια μητέρα θηλάζει δεν βάζει περιορισμούς στο πού και πότε θα θηλάσει το παιδί της. Όταν κάποιος την παρατηρήσει γι΄αυτό ή την παρεμποδίσει τότε η θηλάζουσα υπεραμύνεται του δικαιώματος στο θηλασμό -γιατί ο θηλασμός δεν είναι ντροπή, δεν είναι ταμπού, δεν προσβάλει! Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα! Όταν τώρα αυτή η θηλάζουσα κάνει μια αναφορά σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο για το περιστατικό, τότε αυτόματα αρχίζει μια αλυσιδωτή αντίδραση-υπεράσπιση από άλλες μητέρες (θηλάζουσες ή μη) και φίλους του μητρικού θηλασμού προς όλες τις θηλάζουσες και τα μωρά τους!

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη είναι παρουσιάστρια, ψυχολόγος και συγγραφέας, πέρα όμως από τους τίτλους είναι μητέρα! Μια μητέρα θηλάζουσα και μάλιστα επί σειρά 17 μηνών! Πρόσφατα βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, όταν η κορούλα της πείνασε και εκείνη ως όφειλε ανταποκρίθηκε στην ανάγκη του παιδιού της και τη θήλασε. Το “θέαμα” όμως φάνηκε να ενόχλησε τον security ο οποίος την πλησίασε και της έκανε… παρατήρηση!
Το γεγονός αυτό, μέσα από τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων δεν άργησε να γίνει γνωστό και -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε αναστάτωση σε μητέρες και υποστηρικτές του δικαιώματος στον μητρικό θηλασμό με αποτέλεσμα να διοργανώνεται ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός στο εν λόγω εμπορικό κέντρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς κάθε θηλάζουσα μητέρα που θηλάζει και δη δημόσια!

Όσοι πιστοί προσέλθετε! Σήμερα Πέμπτη 14/3/2013 στο Mediterranean Cosmos και ώρα 16:00, καλούνται οι θηλάζουσες μητέρες της Βόρειας Ελλάδας να έρθουν μια βόλτα με τα βρέφη και νήπιά τους, τα οποία όταν νιώσουν την ανάγκη να θηλάσουν μπορούν φυσικά να το κάνουν, χωρίς επιβαλλόμενους περιορισμούς σε χώρο ή χρόνο.

Η ιστορία ξεκίνησε την Τρίτη που μας πέρασε όταν η Σάντυ Κουτσοσταμάτη έγραψε στο facebook:

Προχθές ήμουν το πρωί στο Cosmos μαζί με την μικρή μου. Είχε πολύ λίγο κόσμο και κάθισα σε ένα από τα παγκάκια να την θηλάσω έχοντας σκεπαστεί με ένα κασκόλ που είχα μαζί. Μετά από λίγα λεπτά με πλησιάζει ένας από τους Security και μου λέει με ειρωνικό ύφος “Υπάρχει ειδικός χώρος για να θηλάσετε, εδώ περνάει κόσμος” (άσχετα αν ο μόνος εκεί γύρω ήταν εκείνος…) Τον ρώτησα αν θεωρεί προκλητικό τον θηλασμό και μου απάντησε “Ε, όσο να ναι”. Ένιωσα απογοήτευση και οργή. Θεωρώ ότι έχω αρκετά αντικειμενικά κριτήρια για το τι είναι προκλητικό και τι όχι. Είμαι σίγουρη ότι η εικόνα μου εκείνη την στιγμή κάθε άλλο παρά προκλητική ήταν. Ίσως μια κοπέλα με ένα κοντό σορτσάκι και ένα ανοιχτό μπλουζάκι να ήταν πραγματικά προκλητική όμως κανείς δεν την υποχρέωσε να κρυφτεί σε κάποιον ειδικό χώρο. Και όλο αυτό επειδή θήλαζα την μικρή μου… Τι κρίμα!!…
Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλώντας στο FTHIS.GR ανέφερε: “Θεωρώ οπισθοδρομικό και παράλογο, το 2013, να δέχομαι παρατήρηση επειδή θηλάζω σε δημόσιο χώρο. Τόσο εγώ όσο και άλλες γυναίκες έχουν δεχτεί παρατήρηση, επειδή θηλάζουν σε δημόσιους χώρους και το θεωρώ αδιανόητο. Η κόρη μου είναι 17 μηνών και συνεχίζω να την θηλάζω τρείς φορές την ημέρα. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Όταν είμαι έξω για δουλειές, αυτό θα συμβεί και έξω!” και συμπληρώνει: “Το περιστατικό έγινε πριν μία εβδομάδα, στις 10 το πρωί που δεν υπήρχε καθόλου κόσμος εκείνη την ώρα“.
Ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ειδικός χώρος στο εμπορικό κέντρο και αν απευθύνθηκε στους υπεύθυνους για το συμβάν, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη απάντησε: “Όχι δεν πρόλαβα να απευθυνθώ στους υπεύθυνους γιατί προσεβλήθη και έφυγα γρήγορα. Όσο για το αν υπάρχει ειδικός χώρος, ναι. Είναι στις τουαλέτες που αλλάζουν τα μωρά. Αλλά γιατί θα πρέπει να κρυφτώ για να θηλάσω το παιδί μου. Εδώ μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας. Η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει, γιατί είναι προσβλητική και πρέπει να την κλείσουμε κάπου; Για μένα είναι πιο προσβλητική η εικόνα ενός νέου κοριτσιού με το παρτό σορτσάκι και το στήθος έξω που κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο. Ας την κλείσουμε και αυτή κάπου”. 


Και συμπλήρωσε: Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές “σχολές” ακόμη και παιδίατροι που λένε στις μητέρες να σταματούν τον θηλασμό μετά τον 6ο, 7ο μήνα, γιατί το γάλα δεν είναι τόσο θρεπτικό και δεν έχει κάτι βασικό να προσφέρει στα παιδιά και διαφωνώ κάθετα. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που τεκμηριωμένα προτρέπουν τις γυναίκες να θηλάζουν για όσο μπορούν και είμαι υπέρ αυτής της “σχολής. Το μητρικό γάλα είναι ανεκτίμητο εφόδιο στη ζωή ενός παιδιού“.

Η Δευθύντρια του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, Εύη Γραμμενίδου έδωσε την δική της απάντηση για το συμβάν: “Λυπάμαι πολύ για το περιστατικό. Ζητούμε συγνώμη για το λάθος ανθρώπινο χειρισμό από την πλευρά του συγκεκριμένου ατόμου της ομάδας φύλαξης και να γνωρίζετε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συστάσεις και διευκρινίσεις προς τον υπεύθυνο της ομάδας φύλαξης. Ίσως ο τρόπος να ήταν λάθος από τον συγκεκριμένο security, αλλά η ουσία ήταν να ενημερώσει ότι υπάρχει ειδικός χώρος για τον θηλασμό, ώστε να διευκολύνονται οι μητέρες. Σε καμία περίπτωση το εμπορικό κέντρο, δεν θεωρεί προσβλητική την εικόνα μιας γυναίκας που θηλάζει. Ίσα ίσα το αντίθετο. Για την διευκόλυνση των μητέρων που θηλάζουν υπάρχουν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, με όλα τα απαραίτητα. Ο ένας λειτουργεί αυτή τη στιγμή και ο άλλος είναι κλειστός για ανακαίνιση. Επιπλέον, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το εμπορικό κέντρο απευθύνθηκε με επιστολή του προσωπικά στην κυρία Σάντυ Κουτσοσταμάτη ζητώντας συγγνώμη για την τυχόν αναστάτωση που έχει προκαλέσει το εν λόγω περιστατικό. Είμαστε ενήμεροι για την επικείμενη διαμαρτυρία, ωστόσο θέλω να επαναλάβω ότι πρόκειται για λάθος ανθρώπινο χειρισμό και δεν υπήρχε καμία διάθεση προσβολής και σίγουρα καμία πρόθεση να κρυφτούν οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους“.

Ωστόσο το ραντεβού σήμερα ισχύει κανονικά! Θηλάζουσες μητέρες, φίλοι και υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού θα δώσουν το παρόν στο εμπορικό κέντρο συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας! 
Ο θηλασμός είναι δικαίωμα! 

1 Σχόλιο

  1. Συγχαρητήρια στη μητέρα που αντέδρασε! Το ίδιο περιστατικό συνέβη και σε εμένα στο Cosmos με αντίστοιχες συνθήκες (λίγος κόσμος, θήλαζα διακριτικά)από τον αρμόδιο security.Έφυγα αναστατωμένη χωρίς να αντιδράσω (αν και θα έπρεπε). Ελπίζω με τη βοήθεια όλων των μητέρων που θηλάζουν να αλλάξει σταδιακά η λανθασμένη στάση πολλών προς αυτό το υπέρτατο αγαθό, το θηλασμό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *