Το πρόβλημά μου είναι οι πληγωμένες θηλές

Το πρόβλημά μου είναι οι πληγωμένες θηλές

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Το μωρό μου είναι μόλις 7 ημερών. Θηλάζω αποκλειστικά. Το πρόβλημα μου είναι οι πληγωμένες θηλές. Στο νοσοκομείο μου είπαν πως έχω αρκετά μεγάλες θηλές και αυτό δυσκολεύει το μωρό να πιάσει σωστά το στήθος.

Έχω δοκιμάσει αρκετές στάσεις θηλασμού… αλλά πάντα το ίδιο αποτέλεσμα… Μπορείτε να με συμβουλεύσετε τί μπορώ να κάνω, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο και οι δυο μας το θηλασμό;

Ευχαριστώ
Πετρούλα Π., Περιστέρι, Κηπούπολη

13/3/2013

Οι πληγωμένες θηλές είναι μία συχνή κατάσταση τις πρώτες ημέρες.

Θα πρέπει να προσέξετε πως τοποθετείτε το βρέφος, να πιάνει το στήθος όταν έχει καλά ανοιχτό στόμα και ασύμμετρα τη θηλαία άλω (πιο πολύ με το κάτω χείλος και λιγότερο με το πάνω).

Καμιά φορά αλλά όχι συχνά κάποιες θηλές είναι μεγάλες και σαρκώδεις και μπορεί να δυσκολεύουν ένα νεογέννητο, όσο όμως μεγαλώνει, τα πράγματα βελτιώνουν. Άλλες φορές πάλι μπορεί να ευθύνεται η ανατομία του στόματος του βρέφους (πχ κοντός χαλινός, θολωτή υπερώα).

Η θέση τοποθέτησης είναι πολύ σημαντική σε κάθε περίπτωση. Θα σας πρότεινα να αναζητήσετε βοήθεια από κοντά από εξειδικευμένο επαγγελματία στο θηλασμό.


1 Σχόλιο

 1. Και εγώ είχα ταλαιπωρηθεί φριχτά με τις θηλές μου. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο και ρωτώντας βρήκα ότι:
  1. βοηθάει η κρέμα Lanshinoh, την χρησιμοποιείς άφοβα γιατί δεν είναι χημική, ενυδατώνει τις θηλές. Βοηθάει να αφήνεις λίγο γάλα επίσης όταν τελειώσει το γεύμα το μωρό.
  2. καλό στέγνωμα. για τους 3 πρώτους μήνες να μην καλύπτεις το στήθος να το αφήνεις να στεγνώνει στον αέρα. Μην χρησιμοποιείς σαπούνι, μόνο νεράκι. Είναι λίγο ρεζίλι αν έχεις κόσμο, εγ
  3. αν δεν χωράει στο στόμα του μωρού η θηλή, είχα διαβάσει ότι μπορείς να την πιάνεις σαν να είναι σάντουιτς και να την πιέζεις έτσι ώστε να χωρέσει όσο πιο καλά γίνεται στο στόμα (αν θυμάμαι με είχε βοηθήσει το site kellymom.com). Για μένα ήταν σωτήρια η οδηγία. Ο βασικός λόγος που ανοίγουν οι θηλές είναι ότι δεν τις πιάνει καλά το στοματάκι του μωρού.
  4. όταν είχα φτάσει στα όρια μου γιατί το στήθος μου ήταν ανοιχτή πληγή, μου σύστησε ο γυναικολόγος να σταματήσω να θηλάζω από εκείνη την μεριά και να τραβάω με θήλαστρο το γάλα. για πολύ καιρό το μωρό μου έπινε ουσιαστικά από το ένα στήθος, το άλλο το κρατούσα ενεργό με το θήλαστρο και του έδινα με μπιμπερό γάλα μια φορά το βράδυ.
  5. αξίζει σίγουρα να επισκεφτείς σύμβουλο θηλασμού, θα σε βοηθήσει και θα σε ηρεμήσει.

  Κάνε κουράγιο, ο πρώτος καιρός είναι λίγο άχαρος, μετά ο θηλασμός είναι ευλογία, εμείς αισίως είμαστε 16 μηνών και ακόμα θηλάζουμε. Μην το βάλεις κάτω και μην παραιτηθείς, αξίζει να αντέξεις τον πόνο γιατί είναι για λίγο, μετά γίνονται ανθεκτικές οι θηλές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *