Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά. Στην αρχή και εγώ με αρκετές δυσκολίες, με αρχική απώλεια βάρους, έβγαζα το γάλα μου και του έδινα συμπλήρωμα μετά από κάθε γεύμα μέχρι και τον 4ο μήνα οπού με θερμή υποστήριξη του άντρα μου φτάσαμε στο σημείο να εδραιωθεί πλήρως ο θηλασμός κάτι που απολαμβάνουμε πλέον και οι δύο.
Τους τελευταίους 5 μήνες ο μικρός βρίσκετε συχνά μπροστά σε φασαρίες με αποτέλεσμα να βρίσκει θαλπωρή πέρα από τροφή στο στήθος μου. Ο ύπνος μας είναι κοινός… για λίγο ακόμα.Μου ασκείται καθημερινώς ψυχολογικός πόλεμος πλέον από τον άντρα μου ο οποίος είναι αρνητικά επηρεασμένος από την αδερφή του η οποία δεν θήλασε κ η οποία ήταν αρνητική από την αρχή.
Μου λένε ότι δημιουργώ πρόβλημα στο παιδί που ξυπνάει το βράδυ να θηλάσει και δεν το αφήνω να ξεκουραστεί και ότι του δημιουργώ πρόβλημα οιδιπόδειου συμπλέγματος κάτι το όποιο και η παιδίατρος μας το θεώρησε υπερβολικό και τέλος ότι έχει πρόβλημα το γάλα μου επειδή ο μικρός είναι δυσκοίλιος.
Θέλω, όπως και ο μικρός, να συνεχίσω το θηλασμό έως ότου το παιδί περάσει από μόνο του στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του.
Τι να κάνω;
Παρασκεύη, Αθήνα
είναι πολύ καλό για το μωρό σου που θηλάζει ακόμη!
Είναι σημαντικό που σε αυτή σου την προσπάθεια αρχικά είχες την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του συζύγου σου! Αναρωτιέμαι τι μεσολάβησε και άλλαξε η στάση του;
Κάποιες φορές οι μπαμπάδες αλλά και οι μαμάδες… αισθάνονται παραγκωνισμένοι και αφρόντιστοι, όταν το ζευγάρι μεταβαίνει στην καινούρια φάση ζωής με την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει σε γονείς που και οι ίδιοι δεν είχαν φροντιστεί σαν παιδιά επαρκώς, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.Τα τραύματα , ειδικά τον πρώτο χρόνο της ζωής αναζωπυρώνονται χωρίς να γίνεται αυτό συνειδητό και οι ισορροπίες είναι εύθραυστες!
Χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία! Μιλήστε για τα συναισθήματά σου και άκουσε τα δικά του. Προσπαθήστε να μην μαλώνετε μπροστά στο παιδί και αφιερώστε χρόνο στο “ζευγάρι”. Φροντίστε να έχετε κάποιες εξόδους ολιγόωρες για να ανανεώσετε την σύνδεσή!
Φροντίστε την ερωτική σας ζωή! Αν δεν έχετε διάθεση κοιτάξτε τι συμβαίνει, μήπως να ξεκουράζεστε περισσότερο; Ο θηλασμός δεν διαταράσσει φυσιολογικά την ερωτική διάθεση της μαμάς. Αν αυτό συμβαίνει, χρειάζεται διερεύνηση τι συμβάλει σε αυτό. Ανακαλύψτε χρόνο για εγγύτητα συναισθηματική και σωματική.
Δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμη για το οιδιπόδειο. Αρκεί να φροντίσετε, με κατανόηση να λυθούν οι δυσκολίες στη σχέση με τον σύζυγο! Η γενετήσια φάση που αρχίζει με το οιδιπόδειο στάδιο, ξεκινάει γύρω στα 3,5. Μέχρι τότε μπορείτε να θηλάζετε σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού σας- όχι τις δικές σας- και να μοιράζεστε το κρεβάτι και οι τρεις.
Τα μωρά είτε θηλάζουν είτε όχι, ξυπνούν την νύχτα συνήθως. Μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο “Τα μωρά είναι πλάσματα της νύχτας” και να το προτείνετε και στον σύντροφό σας!
Αν έχουν κατασταλεί βέβαια και από μικρά ενώ έκλαιγαν δεν ανταποκρινόταν κανείς στο κάλεσμά τους, παρά τα άφηναν μόνα τους στην κούνια, αυτά παραιτούνταν συναισθηματικά τελικά από την διεκδίκηση της επαφής, της ζεστής αγκαλιάς, ενώ βαθιά μέσα τους εδραιωνόταν η αίσθηση της μοναξιάς, της ματαιότητας, ο κόσμος βιωνόταν ως απειλητικός και αφιλόξενος!
Όλα τα προηγούμενα διαμορφώνουν αντίστοιχες δομές ανθρώπων, λειτουργούν υπόγεια στην ενήλικη ζωή και αποτελούν την βάση κάθε δυσκολίας στη συναισθηματική σύνδεση και λοιπών ψυχολογικών συμπτωμάτων και όχι μόνο.
Δεν το κουράζεις λοιπόν το παιδάκι σου με το να το θηλάζεις σύμφωνα με τις ανάγκες του κι ας ξυπνάει το βράδυ! Τα περισσότερα θηλαστικά το κάνουν αυτό.
Η δυσκοιλιότητα του μωρού δείχνει πως έχει στρεσαριστεί συναισθηματικά. Αυτές οι δυσκολίες που περιέγραψες στη σχέση με τον σύζυγο το επηρεάζουν, όπως και οι δυσκολίες στο ξεκίνημα της ζωής του με την επισκληρίδιο στον τοκετό, που συνέβαλε στις δυσκολίες της πρώτης φάσης του θηλασμού!
Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου, το μωράκι σου και τη σχέση με τον άνδρα σου με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και σταδιακά θα βρείτε τις ισορροπίες σας.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Doula, IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com