Οικογενειακή ισορροπία και θηλασμός

Μαρία Λαζαρίδου
Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας,
Έχω ένα παιδάκι σχεδόν 20 μηνών, το οποίο θηλάζει ακόμη. Είχα πολλές δυσκολίες με τον θηλασμό, οπότε θεωρώ κατόρθωμα την μέχρι τώρα πορεία μας και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό.

Τονίζω επίσης ότι ο θηλασμός πλέον επηρεάζει αρνητικά τον περίγυρο μου και όχι φυσικά εμένα. Πράγμα που λίγη σημασία έχει, εκτός όμως από την παρότρυνση του συζύγου μου, που θεωρεί ότι αρκετά (και καλώς) το παιδί θήλασε, αλλά φτάνει. Θεωρεί ότι πρέπει να ισορροπήσω τον ρόλο μου στην οικογένεια και να κάνουμε δραστηριότητες μαζί όπως και πριν, που προϋποθέτουν να “αφήσουμε” και λίγο το παιδί.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να καταλήξω στα εξής: α) Δεν θέλω βεβιασμένα και με λάθος τρόπο να αποθηλάσω. Επιθυμία μου είναι να γίνει ομαλά αλλά όχι ακόμα, β) θα πρέπει να λείψω από το σπίτι για μια κοινωνική υποχρέωση, όπου η κόρη μου δεν θα θηλάσει για περίπου 24 ώρες.

Σημειώνω πως την αφήνω αρκετές ώρες τη μέρα στη γιαγιά χωρίς πρόβλημα και πως μόνο ένα βράδυ έχει κοιμηθεί χωρίς θηλασμό, επιτυχώς! Επομένως: Αν την αφήσω ξαφνικά, υπάρχει κίνδυνος ξαφνικού αποθηλασμού, ή το παιδάκι μου θα επανέλθει όταν επιστρέψω;

Πώς θα μπορούσα να συνεχίσω τον θηλασμό και παράλληλα ο άντρας μου να μη νιώθει παραμελημένος και “κουρασμένος” από τη δική μου αφοσίωση στο παιδί μας;

Ευχαριστώ,
Γεωργία, Χαλκιδική

24/09/2014
Αγαπητή μαμά Γεωργία,
μπράβο σας για τη προσπάθεια που έχετε κάνει και για ότι έχετε πετύχει μέχρι και σήμερα θηλάζοντας τη κόρη σας παρ’ όλη τη πίεση που νοιώθετε από το περιβάλλον σας.Σε κείνο που θέλω να σταθώ είναι η οικογενειακή ισορροπία και συγκεκριμένα μεταξύ σε εσάς και το σύζυγο σας.

Χρειάζεται να συμφωνήσετε και να καταλήξετε με το σύζυγο σε ένα μοντέλο για το θηλασμό της κόρης σας αποδεκτό και από τους δυο σας.

Αν δεν θέλετε να αποθηλάσετε εξηγήστε του τι νοιώθετε και πως το σκέφτεστε αλλά μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη σας και τα δικά του συναισθήματα. Είναι σημαντικό να τον ακούσετε.

Με καλή διάθεση και από τους δυο σας θα φτάσετε σε κοινή απόφαση που θα φέρει την ισορροπία στην οικογένεια σας. Τα παιδιά είναι χαρούμενα όταν και οι γονείς τους συμφωνούν και είναι χαρούμενοι.

Σχετικά με την απουσία σας για 24 ώρες και το κίνδυνο ξαφνικού αποθηλασμού δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ανησυχείτε. Αναφέρεται έτσι και αλλιώς ότι αφήνετε τη κόρη σας στη γιαγιά της χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζεται ο θηλασμός.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *