Τελευταία ερχόμαστε συχνά σε διαμάχη με τον σύζυγό μου για τις καθημερινές συνήθειες του 6,5 μηνών γιου μας.
Εκείνος λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι και όταν βρίσκεται εδώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε διάβασμα (είναι οδοντίατρος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενοχλείται όταν πρέπει να ασχοληθεί περισσότερη από μισή ώρα με το μωρό.
Πρόσφατα μου ζήτησε να κάνω ένα πρόγραμμα, που θ’ ακολουθώ πίστα και θ’ αφορά με ακρίβεια τις δραστηριότητες του μικρού. Πιο συγκεκριμένα θ’ αναφέρει τις ώρες ύπνου, σίτισης ακόμα και παιχνιδιού (πάρκο) ή και αγκαλιάς.Προσωπικά θεωρώ παράλογο για ένα τόσο μικρό μωράκι να έχει πρόγραμμα ακόμη και στην ώρα που θα το αγκαλιάσει η μαμά του. Να σημειώσω ότι έχει σταθερές ώρες σίτισης με στέρεες τροφές και 2-3 φορές την ημέρα θηλάζει. Το πρόγραμμα του βραδινού ύπνου του είναι σταθερό με μικρές αποκλίσεις.
Πώς μπορώ ν’ αντιμετωπίσω την συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία με αγχώνει ιδιαίτερα, γεγονός που μ’ επηρεάζει ψυχοσωματικά και κατ’ επέκταση επηρεάζει και την ψυχολογία του παιδιού.
Ξέχασα ν’ αναφέρω ότι συχνά λέει ότι μικρός πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες των ενηλίκων…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
Η βοήθειά σας μου είναι πολύτιμη.Έφη, Ίλιον
Αγαπητή Έφη,
περιγράφεται μια κατάσταση δύσκολη στο σπίτι σας που σας επηρεάζει φανερά και κατ’ επέκταση επηρεάζει και το μικρό σας.
Ως νέα μαμά φαίνεται να ζητάτε τη συνδρομή του μπαμπά στο καινούριο αυτό ρόλο. Εκείνος από τη πλευρά του δηλώνει ότι για να συμμετέχει στο μεγάλωμα του μωρού χρειάζεται να το φέρει στα μέτρα του. Αυτό είναι αδύνατο γιατί όπως έχετε δει έως τώρα το μωρό δεν είναι μηχάνημα να μπει σε ελεγχόμενη λειτουργία.
Ο μπαμπάς δεν μπορεί ωστόσο να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάτε και θέλει να του προσαρμόσετε τα καινούρια του καθήκοντα στο τρόπο που εκείνος γνωρίζει καλά. Θέλει να φτιάξετε πρόγραμμα για το μωρό με ρυθμούς ενήλικα. Πράγμα αδύνατο.
Θεωρώ ότι βρίσκεστε σε ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής της οικογένειας σε καινούργιους άγνωστους έως τώρα ρόλους και για τη μαμά αλλά και το μπαμπά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό σας αγχώνει και σας μπερδεύει.
Μιλάτε για ψυχοσωματικές αντιδράσεις. Χρειάζεται να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που καλύτερα ταιριάζει σε σας -αρχικά- και στην οικογένεια σας έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση που σίγουρα υπάρχει σ’ αυτό το καινούριο στάδιο στη ζωή σας.
Μην το αμελήσετε. Ο μικρός σας, χρειάζεται χαρούμενους γονείς για να είναι και εκείνος χαρούμενος.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Ασυνενοησία και διαφορετική στάση των γονιών ως προς το μωρό
- O δυτικός τρόπος γονεικής φροντίδας μπορεί να εμποδίζει την ψυχοκινητική ανάπτυξη
- Σημαντική η αλληλεπίδραση μεταξύ πατέρα και βρέφους
- O ρόλος του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού
- Βιολογικά προγραμματισμένοι για τη φροντίδα των βρεφών και οι μπαμπάδες!
- Το άγχος του μπαμπά
- Μπαμπάδες σε κατάθλιψη
- Τί τύπος μπαμπά είστε;
- Μπαμπάς είναι…
- Έλλειψη υποστήριξης στο θηλασμό από τον σύζυγο
- Μπαμπάδες, ποιος είναι ο ρόλος σας στο θηλασμό;
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ψυχολόγος MSc, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό
καλα..δεν χρειαζοταν να διαβασω ολο το κειμενο για να μου ανεβει το αιμα στο κεφαλι…! μα καλα..εχετε καταλαβει πως εχετε ενα μωρο στο σπιτι? ειχατε σκεφτει πριν το κανετε τις συνεπειες της υπαρξης ενος μωρου στο σπιτι? τι προγραμμα και κουραφεξαλα συζητατε? αν ειναι δυνατον…!δηλαδη εαν ξεφυγει το μωρο απο το γελοιο προγραμμα τι θα γινει..? ελεος….ελεος