Η μικρή ποσότητα γάλακτος οφείλεται σε ορμονικά αίτια ή σε λανθασμένες τεχνικές;

Η μικρή ποσότητα γάλακτος οφείλεται σε ορμονικά αίτια ή σε λανθασμένες τεχνικές;

Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Γεια σας. Γέννησα πριν από 3 εβδομάδες ένα υγιές αγόρι. Στο μαιευτήριο θήλαζα αποκλειστικά ανά 4 περίπου ώρες. Επειδή το μωρό εμφάνισε ίκτερο του χορηγήθηκε 2-3 φορές συμπλήρωμα ώστε να ενυδατωθεί καλύτερα. Επίσης την τρίτη ημέρα άντλησα με το θήλαστρο 20 ml ώστε να συνεχίσει την φωτοθεραπεία.

Στο σπίτι και μέχρι την 14η μέρα θήλαζα αποκλειστικά, όποτε το ζητούσε. Ωστόσο ήταν πολύ ανήσυχος και γκρίνιαζε. Διαπίστωσα ότι έχανε κάθε μέρα 10 έως 30 g. Η παιδίατρος μου σύστησε να παίρνει συμπλήρωμα κάθε φορά μετά τον θηλασμό, ώστε να διαπιστώσουμε εάν παίρνει βάρος.

Ξεκινώντας με το συμπλήρωμα αντλούσα τις πρώτες μέρες για να δώ πόσο περίπου βγάζω και η ποσότητα και για τα δύο στήθη ήταν περίπου 50 ml. Πλέον δεν αντλώ απλά θηλάζω κάθε φορά για 30 min από το ένα στήθος και δίνω συμπλήρωμα στη συνέχεια (από 40 – 60 ml την φορά). Με το συμπλήρωμα ο μικρός άρχισε να παίρνει βάρος (εδώ και μια εβδομάδα έχει πάρει 400 g περίπου).

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα πρέπει να συνεχίσω με το συμπλήρωμα. Θα μπορούσα να υποστηρίξω τις ενεργειακές ανάγκες του μωρού μόνο με θηλασμό; Θα μπορούσα να μειώσω τα γεύματα με ξένο; Επίσης το πρόβλημα με την μικρή ποσότητα γάλακτος οφείλεται σε ορμονικά αίτια ή σε λανθασμένες τεχνικές;

Κατερίνα, Εύβοια
10/02/2014

Αγαπητή φίλη,
πόσο στεναχωριέμαι όταν διαβάζω για περιπτώσεις όπως η δικιά σας όπου λόγω λανθασμένων οδηγιών δεν απολαμβάνετε το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού.

Θα πρότεινα να πετάξετε τα ρολόγια και να έχετε συνεχώς το μωρό στο στήθος σας ώστε με αυτό το τρόπο να αυξηθεί η παραγωγή σας.

Για τα θηλάζοντα βρέφη ισχύουν οι καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δείτε εδώ http://www.who.int/childgrowth/standards/en/) και όχι εκείνες του βιβλιαρίου υγείας που μόνο άγχος και αναστάτωση σας επιφέρουν.

Για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής μπορείτε να πραγματοποιείτε αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης κάθε 2-3 ώρες καθώς και να ακολουθήσετε πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού (δείτε εδώ).

Σε όλα αυτά πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν ειδικά καταρτισμένοι επιστήμονες όπως είναι  οι διεθνώς πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού IBCLC.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, οπλιστείτε με κουράγιο  και απολαύστε τις πολύτιμες στιγμές με το πλασμάτακι σας,

Σας εύχομαι ότι καλύτερο,

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *