Θηλασμός: Το μήνυμα της ερευνήτριας δρ Φωτεινής Χασιώτου-Kakulas προς τις μητέρες

Θηλασμός: Το μήνυμα της ερευνήτριας δρ Φωτεινής Χασιώτου-Kakulas προς τις μητέρες

Να θηλάζουν για όσο περισσότερο μπορούν γιατί…

H βραβευμένη ερευνήτρια δρ Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas η οποία διευθύνει την ομάδα Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας-UWA επί του Ανθρώπινου Θηλασμού, εξηγεί γιατί η ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας.


Όταν πριν καλά-καλά τελειώσεις το δημοτικό έχεις καταλήξει, πως παρ΄όλ΄ όλο που σε ενδιαφέρουν οι τέχνες και η μουσική, τίποτα δεν ξεπερνά την κατάπληξή σου απέναντι στο θαύμα και την ομορφιά της φύσης «όπου από το ελάχιστο βακτήριο ως την μεγαλύτερη φάλαινα, τα πάντα είναι τέλεια οργανωμένα», το μέλλον σου ως βιολόγου είναι προδιαγεγραμμένο.

Το να χωρέσεις όμως στην καριέρα  σου εξαιρετικές επιτυχίες, που αφορούν ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και κατ΄ επέκταση την ανθρωπότητα, προϋποθέτει σκληρή δουλειά για την οποία η δρ. Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas βραβεύεται συστηματικά ήδη από το 2006 ως πρωτοετής του University of Western Australia (UWA) στα περίχωρα του Περθ, όπου η νεαρή πτυχιούχος μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έκανε το πρώτο της διδακτορικό στην Φυσιολογία των Φυτών.

Η δρ Φωτεινή Χασσιώτου-Kakulas, επίκουρος καθηγήτρια του University of Western Australia (UWA), η οποία διευθύνει την ομάδα Κυτταρικής Βιολογίας του Hartmann Human Lactation Research group

Στο δεύτερο διδακτορικό της ασχολήθηκε με τη φυσιολογία του θηλασμού, την κυτταρική σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τον καρκίνο του μαστού. Η σημαντική ανακάλυψη της ύπαρξης βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα έκανε τη διαφορά.

Σήμερα η κυρία Χασιώτου-Kakulas διευθύνει την ομάδα Κυτταρικής Βιολογίας του ομίλου ερευνών Hartmann Human Lactation Research group του UWA (chembiochem.uwa.edu.au/research/human-lactation ) επί του Ανθρώπινου Θηλασμού, ενώ παράλληλα ηγείται ερευνητικής ομάδας που εστιάζει στα αίτια της εμφάνισης του καρκίνου -κυρίως του στήθους και του εγκεφάλου- και την ανάπτυξη καινοτόμων μη επεμβατικών θεραπειών του.

Η δρ. Χασσιώτου-Kakulas (όρθια δεξιά) με τους ερευνητές της ομάδας της

Το πλέον πρόσφατο από τα διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει για τις έρευνές της ήταν το βραβείο Ehrlich-Koldovsky Award(2014) από την International Society for Research in Human Milk and Lactation. (ISRHML, isrhml.net/).

H δρ Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas (σε συνέντευξή της στο Marie Claire) εξηγεί γιατί η ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας
Πού σας πετυχαίνω; Στη δουλειά, οριστικοποιώντας χειρόγραφα και αναλύοντας πληροφορίες.

Πώς είναι μια τυπική εργάσιμη ημέρα σας; Συνήθως ξεκινάω νωρίς κάνοντας λίγη δουλειά στο σπίτι από τον υπολογιστή. Έπειτα πηγαίνω στο γραφείο, τα λέμε με την ομάδα μου, δουλεύω στο εργαστήριο ή αναλύω στο μικροσκόπιο και συνήθως τελειώνω την ημέρα γράφοντας αναφορές, αναλύοντας πληροφορίες και αλληλογραφώντας με συνεργάτες.

Γιατί η ανακάλυψή βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι πρωτοποριακή; Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει κύτταρα από τη δεκαετία του 1840. Παρ΄όλ΄αυτά μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν ήταν ξεκάθαρο τι κύτταρα ήταν και υπήρχε αντιπαράθεση στη βιβλιογραφία. 
Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναλύσουμε αυτά τα κύτταρα με πιο ακριβείς τεχνικές και μέσω της μοριακής βιολογίας να κοιτάξουμε στα γονίδια που εκδηλώνουν. 
Τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να δείξουμε πως το μητρικό γάλα είναι ένα πολύ ετερογενές υγρό με την έννοια της κυτταρικής σύνθεσης, περιλαμβάνοντας όχι μόνο επιθήλια κύτταρα αλλά και του ανοσοποιητικού, αλλά επίσης με μια ολοκληρωμένη κυτταρική ιεραρχία που ξεκινά από τα βλαστικά κύτταρα ως τα πλήρως διαφοροποιημένα κύτταρα που παράγουν γάλα. 
Και αυτή η κυτταρική σύνθεση δεν είναι σταθερή αλλά αρκετά δραστήρια ώστε να αλλάζει ανταποκρινόμενη στη σίτιση και πολλούς ακόμα παράγοντες. Έτσι, το μητρικό γάλα είναι πολύ ευπροσάρμοστο, πράγμα που δεν ισχύει με τεχνητές φόρμουλες για βρέφη. 
Τα βλαστικά κύτταρα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν μόνο στο φρέσκο μητρικό γάλα και μοιάζει να μεταφέρονται στα βρέφη και να ενσωματώνονται με τους ιστούς τους. 
Αυτά τα βλαστοκύτταρα του γάλακτος έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους  κυττάρων και αυτό είναι που κάνει την ανακάλυψη τόσο πρωτοποριακή με την έννοια των πιθανών χρήσεών τους στη θεραπεία βρεφικών και δυνητικά και παθήσεων των ενηλίκων.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς σας; Να παρατηρώ ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος στο μικροσκόπιο. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να μπορείς να δεις τα ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος, και ειδικά τα βλαστοκύτταρα, τα οποία στης συνέχεια διχοτομούνται και δημιουργούν μικρούς μαστικούς ιστούς μέσα στα τρυβλία καλλιέργειας ικανούς να συνθέσουν γάλα.

Με κάνει να αναρωτιέμαι πόσα ακόμα δεν έχω ακόμα ανακαλύψει μέσα σε αυτό το λευκό υγρό. Επίσης απολαμβάνω πραγματικά την αλληλεπίδραση με τις θηλάζουσες και τα μωρά τους, που συμμετέχουν στις μελέτες μας. Παίρνω ένα κομμάτι και από τους δυο κόσμους, την εργαστηριακή εμπειρία και την κοινωνική, το οποίο βρίσκω πολύ ικανοποιητικό.

Πόσο δύσκολο ήταν για σας να κάνετε μια νέα αρχή στη Δυτική Αυστραλία; Είχα την ευλογία να έχω δίπλα μου υπέροχους ανθρώπους που με βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια των σπουδών μου και στη μετοίκισή μου στην Αυστραλία. Ήταν εύκολο, αλλά προφανώς επειδή ο Θεός είχε σχέδια για μένα και εξομάλυνε τη διαδρομή μου, οπότε ακολούθησα την  καρδιά μου.  Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση είναι επίσης σημαντικές όταν κάνει κανείς μια τέτοια κίνηση και αναγκαία για να κερδίσεις υποτροφία και επιχορήγηση για έρευνα.

Αν ποτέ αλλάζατε καριέρα, τι θα κάνατε; Θα γινόμουν πλήρους απασχόλησης θηλάζουσα μητέρα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη μέση μητέρα; Να θηλάζει για όσο περισσότερο μπορεί προσφέροντας το στήθος της ή όσο περισσότερο φρέσκο μητρικό γάλα γίνεται. Έτσι δεν ωφελείτε μόνο το μωρό αλλά και οι ίδιες ποικιλοτρόπως.

Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει πλήρως τη σημασία που έχει για το μωρό η ύπαρξη των βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα αλλά  είμαι βέβαιη πως η λειτουργία τους είναι σημαντική επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος.

Δημοσίευση: 15/07/2015
ΠΗΓH: Βιβή Μωραΐτου/marieclaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *