Κάνω κάτι λάθος και το μωρό μου είναι τόσο νευρικό;

Κάνω κάτι λάθος και το μωρό μου είναι τόσο νευρικό;

Γεια σας, είμαι μαμά ενός αγοριού 10 μηνών με πολύ έντονο ταμπεραμέντο! Με έχει φτάσει στα όρια μου καθώς έχω επωμιστεί όλο το βάρος της φροντίδας του επειδή ο άντρας μου λείπει 5 μέρες την εβδομάδα!

Τσιρίζει και κλαίει συνεχώς αν δεν γίνεται το δικό του. Δεν κάθεται στο καρεκλάκι του φαγητού, τρώει 2-3 κουταλιές από το φαγητό του και τσιρίζει γιατί θέλει από το δικό μου. Και το αποκορύφωμα τσιρίζει για να μην πάει για ύπνο!

Το περίεργο είναι ότι κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι με θηλασμό αλλά αυτός θηλάζει 2-3 λεπτά και με παρατάει και κατεβαίνει από το κρεβάτι και πάει για παιχνίδι. Το βάζω για ύπνο στις 9 για να κοιμηθεί τελικά στις 11! Και να ξαναξυπνήσει άλλες 4-5 φορές μέσα στη νύχτα να θηλάσει και να ξυπνήσει τελικά στις 9 το πρωί!

Προσπάθησα να καθυστερήσω λίγο την ώρα του ύπνου του μετατοπίζοντας το μπάνιο του μισή ώρα μετά αλλά δεν άλλαξε κάτι! Να προσθέσω ότι μέσα στην μέρα κοιμάται 2 φορές από 1 ώρα!

Δεν αντέχω άλλο όλη μέρα αγκαλιά και τσιρίδες! Κάνω κάτι λάθος και το μωρό μου είναι τόσο νευρικό; Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Είμαι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού!
Κατερίνα, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

14/07/2015
Απαντά η Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Αγαπητή Κατερίνα,
πολλά θέματα σε απασχολούν σε σχέση με το 10μηνο βρεφάκι σου! Η βάση όμως αυτών των δυσκολιών είναι πραγματικά η μοναξιά που έχεις στο σπίτι! Χρειάζεσαι βοήθεια και συντροφιά υποστηρικτικών ενηλίκων για να ξεκουράζεσαι και το μωράκι σου να έχει και άλλα ερεθίσματα!
Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό με αλλαγές στο ωράριο του συζύγου σου -χρειάζεται να του κάνεις σαφές πόσο κρίσιμη είναι η υποστήριξή του -είτε από μαμά ή πεθερά εξαιτίας πρακτικών πχ απόσταση ή συγκινησιακών λόγων -δεν ταιριάζετε, χρειάζεται να βρεις μία νταντά που θα σε στηρίζει, θα κάνει καλή επαφή με το μωράκι σου και θα σου δίνει την ευκαιρία να έχεις κάποιο ελεύθερο χρόνο. Ίσως να κάνει και κάποιες δουλειές.
Προσάπτεις στο μωράκι σου ότι “σε έχει φτάσει στα όρια σου καθώς έχεις επωμιστεί όλο το βάρος της φροντίδας του”! Από την τοποθέτηση αυτή φαίνεται να είσαι θυμωμένη. Πιέζεσαι και αυτό οδηγεί στο να κόβεις την επαφή μαζί του.
Πιθανόν να υπάρχουν θέματα στη σχέση με τον άνδρα σου ή συναισθηματικά φορτία δικά σου κάτω από το χαλί που το μωράκι σου σου δίνει την ευκαιρία να τα δεις και να τα λύσεις. Τα παιδιά μας είναι καθρέφτες δικοί μας και των σχέσεων που τα περιτριγυρίζουν!
Κάποιες από τις αντιδράσεις του μωρού σου προδίδουν την δική του ένταση. Δεν έχω πληροφορίες για το πώς γεννήθηκε. Οι περιπλοκές στον τοκετό επιδρούν στη ικανότητα των μωρών και των μαμάδων να χαλαρώσουν και χρειάζεται χρόνος να να βρεθούν ισορροπίες ικανοποιητικές!
Στα πρακτικά θέματα που αναφέρεις!
Συνεργαστείτε με τον μπαμπά για τις νυχτερινές ώρες. Πιθανόν να λείπει στο μωρό καθώς απουσιάζει κατά την ημέρα και να καθυστερεί τον ύπνο του προκειμένου να τον δει. Επίσης ίσως να χρειάζεται περισσότερα ερεθίσματα κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε και “χορταίνει”και να μπορεί να νυστάζει το βράδυ.
Όσο για το φαγητό, δεν διευκρινίζεις αν το δικό του φαγητό είναι διαφορετικό από το δικό σου. Αν ναι, ίσως χρειάζεται να σταματήσει να τρώει διαφορετικά και να μοιράζεται το φαγητό της οικογένειας! Αν όχι, αυτό που στην ουσία ζητά από το πιάτο σου είναι κάτι πέρα από το φαγητό σου… να μοιραστείτε χαρά;
Το μωράκι σας είναι ένα ζωντανό διεκδικητικό πλασματάκι, με τον τρόπο του διεκδικεί ασυνείδητα να γίνουν αλλαγές τέτοιες ώστε και αυτό και οι αγαπημένοι του να είναι πιο ικανοποιημένοι στη ζωή. Αφουγκραστείτε το!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *