Ξεκίνημα στερεάς τροφής σε πρόωρο μωρό

Απαντά η 
Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μου δώσετε την γνώμη σας για την περίπτωση μου.

Γέννησα στις 25/11/14 πρόωρα το μωράκι μου στις 32 εβδομάδες και 6 ημέρες. Το βάρος του μωρού μου ήταν 2100. Ύστερα από παραμονή ενός μήνα σε όλες τις μονάδες της ΜΕΝΝ και χωρίς ιδιαίτερα θέματα, πήραμε το μωρό σπίτι με βάρος 2350 στις 23/12/14.

Το πρόγραμμα διατροφής του στη ΜΕΝΝ ήταν ως επί το πλείστον μητρικό γάλα (που έβγαζα με θήλαστρο κάθε μέρα) και λίγο συμπλήρωμα για πρόωρα μωρά. Το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα ξεκίνησε και στο σπίτι, ώσπου σταδιακά και όταν το μωρό “έπιασε” στήθος, κόπηκε εντελώς το συμπλήρωμα.

Ο παιδίατρος πάντα πρότεινε το συμπλήρωμα καθώς και χαμομήλι για τους κολικούς τα οποία και έδινα. Πλέον το μωρό πίνει μόνο μητρικό γάλα και στον 5ο μήνα ξεκινήσαμε το ρυζάλευρο.

Αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής:

  1. Το βάρος του μωρού μου είναι 5,745 κιλά και το ύψος 60 εκατοστά. Θεωρείται ικανοποιητικό για 5,5 μηνών παιδάκι;  
  2. Τι ρόλο παίζει η διατροφή στο παραπάνω ερώτημα και αν θεωρείται ότι το ρυζάλευρο είναι βοηθητικό ή χρειάζεται κάτι άλλο για ξεκίνημα στερεάς τροφής.

Να σημειώσω ότι του δίνουμε συμπλήρωμα σιδήρου και βιταμίνη D3.

Συγγνώμη εαν μακρηγόρησα και περιμένω την απάντηση σας όταν έχετε χρόνο.

Με εκτίμηση,

Ευαγγελία, Αθήνα

15/06//2015
Αγαπητή Ευαγγελία,
Να σου ζήσει το μωράκι σου και μπράβο για την επιμονή με το θηλασμό.

Το μωράκι σου εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρό αλλά ακολουθεί τη δικιά του καμπύλη ανάπτυξης άρα αυτό σε συνδυασμό με την προωρότητα δεν με ανησυχούν.

Η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη και τώρα που το μωράκι σου είναι έξι μηνών είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις θρεπτικές συμπληρωματικές τροφές για το μωράκι σου για να καλύπτει μαζί με το θηλασμό όλες τις ανάγκες του. Αυτές οι τροφές δεν είναι σίγουρα το ρυζάλευρο .

Συμβουλή μου, στο καθημερινό διαιτολόγιο του μωρού σου να έχει ένα γεύμα με φρούτο μαζί με δημητριακά (κατά προτίμηση κεχρί, κινόα ή φαγόπυρο ) που είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία αλλά και δυο γεύματα που θα περιέχουν κρέας ή όσπρια ή και πιο μετά ψάρι. Αυτά καλό είναι να συνδυάζονται με λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά όπως είπαμε πιο πάνω.

Φυσικά οι συχνοί θηλασμοί όσο τους αποζητά το μωρό εξακολουθούν.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *