Είναι ελλιπής η ανάπτυξη του εμβρύου μου;

Είναι ελλιπής η ανάπτυξη του εμβρύου μου;

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλησπέρα σας γιατρέ. Είμαι στον 6ο μήνα της κύησης και ως μέλλουσα μαμά με απασχολεί κάτι και θα ήθελα την γνώμη σας.

Έχω ΠΗΤ 29/9/15 και ενώ μέχρι τις 22/4/15 ο μικρός μεγάλωνε καλά, ήταν πιο μεγάλος από το κανονικό κατά 4 ημέρες με προβλεπόμενη ημερομ. τοκετού βάσει υπερήχων την 25/9/15, στις δύο τελευταίες μετρήσεις, δηλ. 25/5/15 και στην β΄επιπέδου (4/6/15) φαίνεται πλέον στις μετρήσεις πιο μικρός από την ημερολογιακή ηλικία της κύησης, καθώς οι νέες ημερομ. τοκετού ήταν 3 και 4/10/15 αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι η αυχενική μου διαφάνεια ήταν 1:4834 αλλά η μέτρηση του αυχένα ήταν 2,5 γεγονός που με οδήγησε να κάνω τροφοβλάστη με μοριακό καρυότυπο ο οποίος βγήκε μια χαρά.

Κάνοντας την β’ επίπεδου η μέτρηση του αυχένα ήταν 7,7 γεγονός που ώθησε τον γιατρό μου να μου ζητήσει να κάνω υπέρηχο καρδιάς εμβρύου ο οποίος βγήκε πολύ καλός.

Παρόλα αυτά εμένα με απασχολεί το γεγονός ότι μέχρι τις 22/4/15 οι υπέρηχοι έδειχναν ότι θα γεννήσω 4 μέρες πριν την ΠΗΤ, ενώ οι δύο τελευταίες μετρήσεις (τέλος Μάη και β΄επιπέδου 4/6/15) δείχνουν ότι θα γεννήσω αρκετές μέρες μετά την ΠΗΤ στις 3/10 και 4/10/15 αντίστοιχα.

Σημειωτέον επίσης ότι όλες οι μετρήσεις με τον υπέρηχο συμπεριλαμβανομένης της β΄επιπέδου έγιναν από το ίδιο μηχάνημα και τον ίδιο γιατρό, εκτός φυσικά της αυχενικής διαφάνειας, της τροφβλάστης και του υπερήχου καρδιάς εμβρύου που έγιναν από άλλους επαγγελματίες υγείας.

Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; είναι βάσιμες οι ανησυχίες μου ότι το μωρό κάτι μπορεί να έχει και δεν αναπτύσσεται πλέον καλά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ιωάννα, Αθήνα

15/06/2015
Αγαπητή φίλη,
Αρχικά θέλω να σας συγχαρώ για την ωριμότητα σας να εμπιστεύεστε ειδικούς πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η ανάπτυξη ενός εμβρύου μπορεί να εμφανίσει διακυμάνσεις. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η κάθε μέτρηση με το υπερηχογράφημα μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και 10% περίπου από την επόμενη ή την προηγούμενη. Έτσι καταλαβαίνετε ότι μπορεί σήμερα να μετρήσουμε το βάρος ενός εμβρύου και στην επόμενη μέτρηση, ακόμα και μετά από λίγες ώρες, να βρούμε διαφορά στο εκτιμώμενο βάρος του.

Επίσης μπορεί πράγματι κάποια έμβρυα να εμφανίσουν προβληματική λειτουργία του πλακούντα και έτσι να μη μπορούν να τραφούν σωστά μετά από κάποιο σημείο. Έτσι η ανάπτυξη τους θα αρχίσει να υπολείπεται.

Για να δείτε αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο ή όχι, παρακολουθείστε με συχνά υπερηχογραφήματα την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν η πορεία είναι συνεχώς επιβραδυνόμενη τότε δεν μπορεί να είναι μια τυχαία διαφορά στη μέτρηση, αλλά μάλλον πρόβλημα από τον πλακούντα, όποτε πρέπει να έχετε και την αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *