Επιληψία και θηλασμός

Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
www.lactation.gr

Καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας ή όποια πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει στην περίπτωσή μου. Είμαι έγκυος στον 5ο μήνα, είναι το πρώτο μου μωράκι! Έχω επιληψία και ακολουθώ αγωγή με το Lamictal εδώ και χρόνια. Το Lamictal για την διάρκεια κύησης θεωρείται ακίνδυνο.

Ο νευρολόγος και ο γυναικολόγος μου είπαν ότι δεν πρέπει να αλλάξω τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αυτό απαιτεί ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία θα έπαιρνα 2 φάρμακα μειώνοντας και αυξάνοντας σταδιακά. Αυτό όμως είναι πιο επικίνδυνο για το έμβρυο να εμφανίσει νευρολογικές παθήσεις, γι’ αυτό προτείνεται κατά την εγκυμοσύνη η μονοφαρμακευτική αγωγή.

Αυτό που έχει αρχίσει να με απασχολεί είναι το μετά… Θέλω πολύ να θηλάσω το μωράκι μου! Απ’ ότι είδα στο e-lactancia, το Lamictal είναι Risk Level 1, το οποίο με ανησυχεί για την περίοδο θηλασμού.

Δεν ξέρω τι θα ήταν προτιμότερο:

  1. να θηλάσω με το που γεννήσω παίρνοντας τα Lamictal παρόλο που περνάει από το φάρμακο στο γάλα και στο παιδί; ή
  2. να μη θηλάσω για τον πρώτο καιρό, να χρησιμοποιώ θήλαστρο για να κατέβει το γάλα και να έχω παραγωγή, μέχρι να κάνω την αλλαγή του φαρμάκου σε κάποιο με Risk Level 0 (2-3 βδομάδες) και να βάλω το παιδί μετά στο στήθος; 

Βέβαια έτσι δεν θα πάρει το πρωτόγαλα που απ’ ότι ξέρω είναι και το πιο σημαντικό και επίσης σκέφτομαι ότι δίνοντάς του ξένο γάλα, θα συνηθίσει και μετά δεν θα χορταίνει με το δικό μου.

Θα ήθελα τη συμβουλή σας μιας και ο γυναικολόγος δεν ξέρει να με συμβουλέψει, αλλά και ο νευρολόγος δυστυχώς δεν γνωρίζει σχετικά με θηλασμό.

Ευχαριστώ!

Δωροθέα, Αθήνα
12/06/2015
Η λαμοτριγίνη δεν είναι αντένδειξη για το θηλασμό. Παρόλα αυτά χρειάζεται στενή παρακολούθηση του παιδιού από τον παιδίατρο.

Επειδή το φάρμακο έχει στενό θεραπευτικό εύρος, ο Thomas Ηale προτείνει παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στη μητέρα. Καθώς σε μερικά βρέφη παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα του φαρμάκου στο πλάσμα κάποιοι προτείνουν παρακολούθηση και στο παιδί, περίπου 2-4 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Προσοχή χρειάζεται αν το παιδί εμφανίσει υπνηλία, άπνοια ή εξάνθημα. Σε περίπτωση εξανθήματος συνίσταται διακοπή του θηλασμού, ενώ αν επηρεαστεί η ικανότητα του βρέφους να θηλάσει αποτελεσματικά πολύτιμη θα ήταν η στενή συνεργασία παιδιάτρου και πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας. Πάντως σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται παρενέργειες στα θηλάζοντα βρέφη.

Πηγές:

  1. http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~olEiZt:1
  2. http://www.infantrisk.com/forum/
  3. http://www.researchgate.net/profile/Sunao_Kaneko/publication/47348900_Is_breastfeeding_of_infants_advisable_for_epileptic_mothers_taking_antiepileptic_drugs/links/548f6f360cf2d1800d8626f6.pdf
    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *