Εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

Καλημέρα σας! Είμαι 37 ετών και διανύω την 32η εβδομάδα της δεύτερης εγκυμοσύνης. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πως μπορώ κατά τη διάρκεια της γαλουχίας να εξετάζω τον μαστό δεδομένου ότι η μαστογραφία είναι δύσκολο να αξιολογηθεί.

Δεν έχω κάνει μαστογραφία στο παρελθόν διότι θήλαζα το πρώτο μου παιδί 3½ χρόνια και 2 μήνες μετά τον αποθηλασμό έμεινα ξανά έγκυος.

Αν λοιπόν καταφέρω και θηλάσω και το δεύτερο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού κατά την γαλουχία;

Σας ευχαριστώ πολύ!
Μαρία, Αθήνα

25/05/2015
Αγαπητή φίλη,
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο για την επίσκεψη στην ιστοσελίδα όσο και για την ερώτηση.

Σας συγχαίρω για την ωριμότητα σας να εμπιστεύεστε ειδικούς πάνω σε αυτά τα θέματα.

Αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, τότε οι οδηγίες από τις μεγάλες επιστημονικές εταιρείες συστήνουν ο έλεγχος για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών. Οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *