Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Χιλιάδες κρούσματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι περισσότερες μητέρες θήλαζαν τα μωρά τους για τουλάχιστον έξι μήνες, λένε οι ειδικοί

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Έρευνα σε σχεδόν 37.000 γυναίκες βρήκε ότι όσες θήλαζαν είχαν έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία από τις χειρότερες μορφές της νόσου, γνωστή ως «τριπλά αρνητικός» καρκίνος του μαστού, που είναι δύσκολα ιάσιμη μορφή και οφείλει την ονομασία της στο ότι δεν ανταποκρίνεται στις τρεις υπάρχουσες ισχυρές θεραπείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία παραγωγής γάλακτος σταματά τον σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.

Ο Δρ. Γκράχαμ Κόλντιτζ ,που παρουσίασε τα ευρήματα στο San Antonio Breast Cancer Symposium στο Τέξας, τόνισε ότι «ο θηλασμός προστατεύει από τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, μια μορφή της νόσου για την οποία έχουμε περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές».

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ο αποκλειστικός θηλασμός των βρεφών για 6 μήνες χωρίς την χορήγηση συμπληρωματικών σκευασμάτων γάλακτος.

Δημοσίευση 05/01/2015
ΠΗΓΗ: news.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *