O θηλασμός προλαμβάνει καρκίνο και θανάτους

O θηλασμός προλαμβάνει καρκίνο και θανάτους

Το 2007, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund WCRF) εξέδωσε οδηγίες για τους τρόπους πρόληψης καρκίνου και θανάτου. Οι συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό περιλάμβαναν 10 σημεία:

  1. Υγιές βάρος: να αποφεύγεται η παχυσαρκία, να είμαστε όσο γίνεται πιο λεπτοί αλλά όχι λιπόσαρκοι
  2. Σωματική δραστηριότητα και γυμναστική: τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα
  3. Junk food: αποφεύγουμε τρόφιμα γεμάτα θερμίδες και σάκχαρα, όπως τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα θερμίδες, λιπαρά, σάκχαρα, συντηρητικά ή αλάτι
  4. Φρούτα και λαχανικά: Τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και όσπρια
  5. Κρέας: Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και επεξεργασμένων κρεάτων
  6. Αλκοόλ: Περιορίζουμε την λήψη σε το πολύ ένα ποτό την ημέρα
  7. Αλάτι: περιορίζουμε την λήψη του στο τραπέζι και μέσα από έτοιμα τρόφιμα
  8. Κάπνισμα: αποφεύγουμε το κάπνισμα
  9. Δεν χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής
  10. Μητρικός θηλασμός: Οι μητέρες θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους για έξι μήνες

Τον Μάιο 2013 δημοσιεύθηκε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα για το κατά πόσο η προσκόλληση σε αυτές τις συστάσεις σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θανάτου και αύξηση της μακροζωίας.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 378.864 συμμετέχοντες από εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σχετικά με το κατά πόσο ακολουθούσαν τις παραπάνω δέκα συστάσεις με ένα σκορ από το 0 έως το 7, με μεγαλύτερη προσκόλληση στις συστάσεις να δείχνει υψηλότερα σκορ.

Η μέση παρακολούθηση όλων αυτών των ανθρώπων κατά την τεράστια αυτή πολυκεντρική έρευνα ήταν 12,8 χρόνια, και κατά το διάστημα αυτό εντοπίστηκαν 23.828 θάνατοι.

Βρέθηκε ότι οι γυναίκες με υψηλά σκορ συμμόρφωσης στις συστάσεις υγείας είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

O θηλασμός προλαμβάνει θανάτους

Ο μητρικός θηλασμός βρέθηκε να συνδέεται αρνητικά με την πιθανότητα θανάτου τόσο από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, ο αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες συνδεόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης οποιαδήποτε μορφής καρκίνου στη μητέρα κατά 9%, και με μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος στην μητέρα κατά 8%.

Για πρώτη φορά, ένα σκορ που προκύπτει από συστάσεις δημόσιας υγείας περιλαμβάνει τον μητρικό θηλασμό στους προστατευτικούς παράγοντες για τις γυναίκες. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, η συμμόρφωση με τις παραπάνω δέκα συστάσεις υγείας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την μακροζωία των γυναικών.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο υποστηρίζει την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF ότι τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ίδιο Ταμείο, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις μητέρες και βοηθάει να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη βάρους στα παιδιά τους. Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον δυνατός παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του μαστού και του εντέρου.

Με το τέλος του θηλασμού, ο οργανισμός της γυναίκας αποβάλλει πολλά κύτταρα του μαστικού αδένα, τα οποία μπορεί να έχουν φθαρεί στο DNA τους. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού στο μέλλον. Επιπλέον, ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα στον οργανισμό της μητέρας μερικών ορμονών που σχετίζονται με καρκίνους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκινοπάθειας.

Ενδιαφέρον έχουν οι συστάσεις δημόσιας υγείας και ως προς τα άλλα τους σημεία, σχετικά με την βρεφική διατροφή: Το μυστικό της μακροχρόνιας υγείας και μακροζωίας σίγουρα δεν βρίσκεται στην κατανάλωση από τα βρέφη έτοιμων επεξεργασμένων τροφών με υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων, θερμίδων ή αλατιού.

Το μυστικό επίσης της καλής υγείας δεν μπορεί να βρίσκεται για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά στην καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ή στην χρήση αλατιού στο οικογενειακό τραπέζι, ή στην υπερβολική πρόσληψη βάρους ή στο παθητικό κάπνισμα.

Η σωστή βρεφική διατροφή που προάγει καλή μακροχρόνια υγεία και σωστές διατροφικές συνήθειες είναι: αποκλειστικός θηλασμός για έξι μήνες, έπειτα συνέχιση θηλασμού για τουλάχιστον 2 χρόνια με παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών – φρέσκα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα του οικογενειακού τραπεζιού, πολλά φρούτα, λαχανικά, καρπούς και όσπρια, τακτική αλλά όχι καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όχι αλάτι, όχι συμπληρώματα διατροφής, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν είναι δυνατόν οι προστατευτικοί παράγοντες μακροζωίας να μην εφαρμόζονται από την αρχή της ζωής, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα κρίσιμα και ευαίσθητα χρόνια που διαμορφώνεται οργανισμός και σχηματοποιούνται ευαισθησίες και τάσεις για μελλοντική νόσηση.

Πηγή: Vergnaud AC, Romaguera D, Peeters, P et al. (2013) Adherence to the World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research guidelines and risk of death in Europe: results from the European Prospective Investigation into Nutrition and Cancer cohort study. Am J Clin Nutr. 97:1107–20.

Πηγή: IBFAN

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *