Το μωρό μου έχει γοπ και θηλάζει λίγα μόνο λεπτά

Το μωρό μου έχει γοπ και θηλάζει λίγα μόνο λεπτά

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Η κόρη μου είναι 2 μηνών και 10 ημερών. Από τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο (όπου τη θήλαζα & συνεχίζω να θηλάζω αποκλειστικά) έβγαζε γουλιές και 2-3 φορές μου έκανε και εμετό όλο το γεύμα, το τελευταίο διάστημα όμως εκτός από τις
αναγούλες έχουμε και πολύ γκρίνια την ώρα του θηλασμού (για αυτό ξεκινήσαμε και αγωγή με epadoren).

Τρώει 3-4 λεπτά και μετά θέλει να την σηκώσω για να ρευτεί (σχεδόν κάθε φορά θα κάνει και κακά σε χρώμα μουσταρδί ή κιτρινοκαφέ, κάποιες φορές υδαρή και με βλέννα) και μετά την ξαναβάζω άλλες 2-3 φορές ανάλογα με το πόσο θα γκρινιάζει ξανά στο ίδιο στήθος (και πάλι όχι για πάνω από 3 λεπτά αφού δεν κάθεται).

Αυτή η διαδικασία κρατά περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα. Αν δεν έχει κοιμηθεί μετά από 1 ώρα γκρινιάζει (προφανώς και για να κοιμηθεί) και την βάζω στο άλλο στήθος όπου κάνει θηλαστικές κινήσεις και συνήθως κοιμάται αλλά καταπίνει παράλληλα.

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου συνήθως υπάρχει και ένα μεγάλο διάστημα ύπνου (3ωρο), αλλά αρκετές φορές ξυπνά πριν τη 1 ώρα γιατί την ενοχλεί κάτι, είτε γιατί της έρχεται αναγούλα είτε γιατί θέλει να κάνει κακά (!).

Έχω κουραστεί τόσο πολύ με όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά πιο πολύ με ανησυχεί μήπως ταλαιπωρείται το μωρό μου.

Τη νύχτα σε γενικές γραμμές είναι ήσυχη. Μπορεί να κοιμάται 4-5 ώρες σερί χωρίς να ζητά το στήθος & όταν ξυπνά θα φάει μόνο από το ένα. Μετά από 2-3 ώρες θα ξυπνήσει πάλι να φάει από το άλλο.

Θα ήθελα να μου πείτε που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, μόνο στη ΓΟΠ ή και σε κάτι άλλο; Κατά πόσο είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος θηλασμού χωρίς να την πιέσω να κάθεται περισσότερη ώρα στο στήθος; Θα συνεχίσει να παίρνει βάρος η μικρή μου έτσι; Υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα μείωσης της παραγωγής; Μπορώ να κάνω κάτι για να το βελτιώσω;

Σας ευχαριστώ πολύ
Σόνια, Αθήνα

13/05/2013

Αγαπητή Σόνια
Η ανάπτυξη της κόρης σου είναι πάρα πολύ καλή.

Οι αναγωγές,η ανορεξία, η άρνηση λήψης τροφής , η γκρίνια και ο ανήσυχος ύπνος που αναφέρεις είναι κάποια από τα συμπτώματα της νόσου της ΓΟΠ.

Σιγουρέψου ότι έχετε και οι δύο μια άνετη στάση θηλασμού.  Μετά από τα γεύματα, και στον ύπνο η πλάτη και το κεφάλι της να είναι ανασηκωμένα και να μην γίνονται απότομοι χειρισμοί όπως  κουνήματα.

Δοκίμασε να βγάλεις από τη διατροφή σου τα γαλακτοκομικά για ένα διάστημα 3 εβδομάδων και αν δεν δεις βελτίωση ή το μωρό σου  δεν βάλει ικανοποιητικό βάρος θα χρειαστεί να εκτιμηθεί από παιδογαστρεντερολόγο.

Δεν γίνεται να πιέσεις ένα μωρό να θηλάσει και μέχρι τώρα έχει πάρει καλό βάρος.  Αν αισθάνεσαι ότι δεν αδειάζει επαρκώς το στήθος σου καλό θα είναι να αντλείς γάλα για να μην ελαττωθεί η παραγωγή σου, 3-4 φορές την ημέρα μετά από κάποια γεύματα και όταν νιώθεις το στήθος σου πολύ γεμάτο.  Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι ή κάποιο καλό ηλεκτρικό θήλαστρο.

Να χαίρεσαι τη μπέμπα σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *