Μπορώ να ελπίζω σε επαναγαλακτισμό χωρίς θήλαστρο;

Μπορώ να ελπίζω σε επαναγαλακτισμό χωρίς θήλαστρο;

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, ΣύμβουλοςΠεριγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Γεια σας. Το μωρό μου είναι 6 μηνών. Τον θήλαζα αποκλειστικά μέχρι και πριν από 20 μέρες. Πάσχω από ψωρίαση και αναγκάστηκα, λόγω των πολλών βλαβών που είχε πια το δέρμα μου, να ακολουθήσω κάποια θεραπεία.

Αφού την ολοκλήρωσα και έχει μεσολαβήσει μια βδομάδα που δεν χρησιμοποιώ κάποια αλοιφή, θα ήθελα να μπορέσω να τον ξαναθηλάσω… Στο διάστημα αυτό, το μόνο που μπορούσα να κάνω, ήταν να κάνω αντλήσεις με το χειροκίνητο θήλαστρο που έχω.

Δυστυχώς το γάλα μου μειώθηκε και τώρα πια έχω μόνο σταγόνες έντονου άσπρου χρώματος. Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα σας για τον επαναγαλακτισμό, αλλά στην παρούσα φάση δυστυχώς αδυνατώ να ενοικιάσω κάποιο νοσοκομειακό θήλαστρο…

Ο μικρός μένει στο στήθος μου λίγο, συνήθως όχι πάνω από 5 λεπτά ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας λίγο περισσότερο. Το θέμα είναι ότι στη διατροφή του πλέον, έχουν μπει και τα γεύματα στερεάς τροφής, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να ελπίζω σε επαναγαλακτισμό χωρίς θήλαστρο. Αισθάνομαι τρομερές ενοχές για τη διακοπή του θηλασμού του μικρού μου… Θήλασα αποκλειστικά και την κόρη μου, για 12 μήνες και δυστυχώς ο λόγος που διέκοψα και σε εκείνη το θηλασμό ήταν η ασθένεια μου.

Έκανα μεγάλη προσπάθεια και κουράστηκα υπερβολικά για τον αποκλειστικό θηλασμό του, καθώς δεν είχα καμία βοήθεια και είμαι μαμά άλλου ενός μικρού παιδιού.

Με εκτίμηση


Κατερίνα, Περιστέρι Αττικής
02/02/2015
Αγαπητή Κατερίνα,
συγχαρητήρια για την επιθυμία σου να επαναθηλάσεις το μωράκι σου παρά του ότι ζεις τα σχετικά γεγονότα ως έντονες δυσχέρειες!

Μπορώ να σου πώ από το γεγονότα όπως παρουσιάζονται στο γράμμα σου πως τα κυριότερα εμπόδια στον επαναγαλακτισμό του μωρού σου είναι οι ενοχές σου και η κούραση! Σε αυτά εστιάσου!

Δεν μας γράφεις για πόσο διάστημα διακόπηκε ο θηλασμός, αν και όσο και να είναι αυτό από την στιγμή που ένα μωράκι 6 μηνών συνεχίζει να θηλάζει και εσύ έχεις γάλα, όσο συνεχίζεις να το βάζεις στο στήθος τόσο και περισσότερο θα το αποζητά και η παραγωγή του γάλακτος θα αυξάνεται!

Επιχείρησε να δίνεις στο μωράκι σου το στήθος πάντα πρώτα και στην συνέχεια να συμπληρώνεις με συμπλήρωμα αν χρειάζεται η κατά προτίμηση με στέρεα τροφή αν το μωράκι σου την προτιμά!

Οι βραδινοί θηλασμοί είναι ιδανικοί για τον επαναγαλακτισμό καθώς και οι δύο είστε πιο εστιασμένοι σε αυτό και το μωρό σου πιο χαλαρό, ενώ παράλληλα γίνεται μια έκρηξη ορμονών στο σώμα σου που προάγουν την γαλακτοφορία!!!

Δεν μας αναφέρεις επίσης πόσο υποστηρικτικό πλαίσιο έχεις, πόσο σε στηρίζει ο σύντροφός σου και οι τυχόν άλλοι σημαντικοί που σε πλαισιώνουν! Τα συναισθήματά σου είναι οι κυριότεροι παράμετροι στην αλληλεπίδραση με το μωρό σου καθώς και με την κορούλα σου! Ζήτα βοήθεια για να ξεκουράζεσαι!

Δεν αναφέρεις επίσης το είδος της αγωγής που χρησιμοποίησες για την ψωρίαση. Ελάχιστα φάρμακα υπάρχουν που αντενδείκνυνται πραγματικά στον θηλασμό. Η ψωρίαση είναι επίσης μια νόσος με έντονο ψυχοσωματικό υπόβαθρο, σου προτείνω να το δεις αυτό, όπως και να σκεφτείς την ομοιοπαθητική που έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι αντίθετη με τον θηλασμό!

Καλή επιτυχία!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας θέλω να σας πω και εγώ την δική μου βλακεία που έκανα
    Στις 6 Νοεμβρίου πήρα το χάπι για να σταματήσω το γάλα μου λογο του ότι είχα ανεβάσει πυρετό και η μητέρα μου με έλεγε πως πρέπει να το κόψω γιατί θα γίνω χειρότερα είχε πετρωσει το στήθος μου γι αυτό και αυτή η απάντηση της μητέρας μου στις 6 Νοεμβρίου πήρα το χάπι DOSTINEX και από τις 15 Νοεμβρίου είδα ξανά σταγόνες γάλατος στο στήθος μου αφού το πιέζα και έχω ακόμη σταγόνες γάλατος από τις 16 Νοεμβρίου βάζω την μικρή μου 35 ημερών στο στήθος γιατί θέλω ξανά να θηλάσω πως μπορώ να βρω τρόπο να ξανά κατέβει γάλα την βάζω όμως όταν ξυπνάει την βάζω στο στήθος με ποιον τρόπο μπορώ να κατεβάσω εκτός του θήλαστρο γιατί κάνω με το θήλαστρο και δεν κατεβαίνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *