Μια σύντομη ματιά σε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για το στήθος τους κατά την εξωσωματική, την κύηση και το θηλασμό
Τα φάρμακα της εξωσωματικής διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια απ’ότι συνήθως. Χωρίς φάρμακα οι γυναίκες παράγουν ένα, το πολύ δύο ωάρια σε κάθε κύκλο. Με τα φάρμακα μπορεί να γίνουν 8-10 μια και τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.
Τα φάρμακα της εξωσωματικής διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια απ’ότι συνήθως. Χωρίς φάρμακα οι γυναίκες παράγουν ένα, το πολύ δύο ωάρια σε κάθε κύκλο. Με τα φάρμακα μπορεί να γίνουν 8-10 μια και τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.
Από την Δρ. Κανελίνα Μπίμπα-Τσάκου
Χειρουργός μαστού Phd, FEBS
www.breast-care.gr
Εξωσωματική και μαστός
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που ασχολούνται με το θέμα της πιθανής αύξησης του κινδύνου γιά καρκίνο του μαστού μετά από λήψη αγωγής για εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα αποτελέσματά τους όμως δεν δείχνουν να συμφωνούν μεταξύ τους. Σε αυτό που συμφωνούν όλες όμως είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα και υπάρξει μακροχρόνιος έλεγχος.
Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό τους και η χορήγηση της αγωγής να γίνεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ώστε να αποφεύγεται η λάθος δοσολογία.
Οι γυναίκες πρέπει να έχουν εξετάσει πλήρως το μαστό τους πριν από τη διαδικασία της εξωσωματικής μια και η θεραπεία της υπογονιμότητας μαζί με πιθανή εγκυμοσύνη-θηλασμό δεν θα επιτρέπει για αρκετό καιρό τον προληπτικό έλεγχο από ιατρό μαστού.
Για γυναίκες υψηλού κινδύνου χρειάζεται ιδιαίτερη συμβουλευτική καθώς και ήπιες διεγέρσεις όπως αυτές του φυσικού κύκλου και πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση.
Η σωστή ενημέρωση της γυναίκας και ο πλήρης έλεγχος πριν από τη θεραπεία είναι απαραίτητα για μία κατά το δυνατό ασφαλή διαδικασία.
Κύηση και μαστός
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο μαστός της γυναίκας αλλάζει από τους πρώτους κιόλας μήνες. Αυξάνει σε όγκο και εμφανίζει ευαισθησία. Οι φλέβες του δέρματος γίνονται έντονα εμφανείς και η θηλή και θηλαία άλως κάνουν υπέρχρωση. Δεν είναι σπάνια η εκροή κιτρινόχροου υγρού από τη θηλή και οι θηλές προβάλλουν περισσότερο.
Η καλή στήριξη των μαστών είναι συνήθως αρκετή και οι γυναίκες δεν χρειάζεται να θορυβούνται.
Η αυτοεξέταση πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν και λόγω των αλλαγών είναι αρκετά δύσκολη.
Μερικές φορές μπορεί να διαπιστωθούν μικρά σκληρά ευαίσθητα ίσως ερυθρά μορφώματα που έχουν γίνει από απόφραξη γαλακτοφόρων αδένων. Ζεστές κομπρέσες και μαλάξεις τα ανακουφίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση και για οποιοδήποτε ψηλαφητό μόρφωμα που εμπνέει ανησυχία ο ιατρός πρέπει να ενημερώνεται άμεσα.
Ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος κάτω από τα 35 έτη. Σε περίπτωση προγραμματισμένης εγκυμοσύνης όμως μετά από αυτή την ηλικία μια εξέταση από ειδικό είναι σημαντική.
Θηλασμός και μαστός
Ο θηλασμός συστήνεται για όλες τις γυναίκες με σημαντικά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό.
Συνήθως σήμερα για το σωστό τρόπο του θηλασμού οι νέες μητέρες ενημερώνονται ήδη από τις μαίες της κλινικής.
Οι μαστοί διογκώνονται με τη συσσώρευση γάλακτος και ανακουφίζονται μετά το θηλασμό.
Περιοχές με ευαισθησία και πιθανή σκληρία που μπορεί να οφείλονται σε αποφραγμένους αδένες αντιμετωπίζονται με ζεστές κομπρέσες και μαλάξεις.
Τραυματισμοί στην περιοχή της θηλής σημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη σωστή τοποθέτηση του στόματος του μωρού κατά το θηλασμό.
Σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή του μαστού εμφανιστεί ευαισθησία και ερυθρότητα είναι πιθανή μια φλεγμονή (μαστίτιδα) και ο ιατρός χορηγεί αντιβιοτικά ασφαλή για το θηλασμό.
Οτιδήποτε διαπιστώσει η γυναίκα στο μαστό διαφορετικό από αυτά για τα οποία έχει ενημερωθεί πρέπει να εξετάζεται από τον ιατρό της.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο μακροχρόνιος μητρικός θηλασμός μειώνει το κίνδυνο για καρκίνου του μαστού
- Μπορώ να κάνω μαστογραφία ενώ θηλάζω;
- Αποκλειστικός θηλασμός μετά από καρκίνο μαστού
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com