8 Μαρτίου 2015: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

8 Μαρτίου 2015: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε το 1911 και από τότε σε όλο τον κόσμο, η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, ενώ καλεί για μεγαλύτερη ισότητα.


‘Κάν’ το να συμβεί” είναι το φετινό θέμα που επέλεξε ο παγκόσμιος κόμβος internationalwomensday.com για να ενθαρρύνει την αποτελεσματική δράση για την προώθηση και την αναγνώριση των γυναικών.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Έτσι λοιπόν και φέτος χιλιάδες γεγονότα συμβαίνουν για τον εορτασμό των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιτευγμάτων των γυναικών.

Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Ημέρα Υποστήριξης της Γυναίκας online

Χρησιμοποιήστε και εσείς τη φωνή σας μέσω των social media με τα #hashtag της ημέρας:

  • #MakeItHappen
  • #womensday
  • #IWD2015
  • #internationalwomensday
  • #PaintItPurple

Η Google τιμά και φέτος τις γυναίκες!

Η Google γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ένα βίντεο στο Doodle της.

Η σημερινή γιορτή αφορά στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ολοκλήρωση των γυναικών. Tο φετινό Google Doodle δείχνει τις θέσεις εργασίας που στο παρελθόν κατείχαν μόνο άνδρες…

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *