8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2012

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2012

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τα δικαιώματά της, ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες του κόσμου Χρόνια Πολλά με την ευχή και την ελπίδα πως δεν θα πάψουν να μάχονται για τα όποια δικαιώματά τους!

Η ομάδα του mitrikosthilasmos.com θα σταθούμε περισσότερο στα δικαιώματα της γυναίκας στη μητρότητα, τον τοκετό, το θηλασμό… το δικαίωμα στην επιλογή!

Η γιορτή της γυναίκας έχει ξεκινήσει πριν πολλά, πολλά χρόνια από γυναίκες που μάχονταν για τα δικαιώματά τους στην εργασία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, για την ισότητα των δύο φύλων, το δικαίωμα του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι” κ.α. ωστόσο οι απόψεις διίστανται για το αν ξεκίνησε από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (πρώην Σοβιετικό μπλοκ) ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 1910 κατά τη διάρκεια της Δευτέρας Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφιερωμένη στον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων της. Αργότερα, το 1977, στην γενική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, και της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Σύμφωνα με τη UNICEF οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στον κόσμο είναι ποικίλες όπως: εγκλήματα «τιμής» που αν και διαφέρουν από λαό σε λαό, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη βία και συχνά το φόνο, εγκλήματα για την «προίκα», βιασμός γυναικών σε εμπόλεμη κατάσταση ή γενικότερα, γάμοι κοριτσιών σε πρώιμη ηλικία, ανισότητα στην εκπαίδευση, στέρηση βασικών δικαιωμάτων έκφρασης και συμμετοχής.

Επιπλέον η UNICEF εκτιμά πως 1 εκατομμύριο θηλυκά βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από βρεφοκτονία, εξαιτίας πρακτικών προγεννητικής «επιλογής» του φύλου των παιδιών πριν ή ακόμα και μετά τη γέννησή τους, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα της απαράδεκτης πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων -κατά κύριο λόγο σε αρκετές Αφρικανικές χώρες.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιοποίησαν έκθεση που συνοψίζει την εμπειρία της οργάνωσης στην παροχή βοήθειας στα θύματα σεξουαλικής βίας καθώς όπως εξηγεί ο Μέινι Νικολάι, Επιχειρησιακός Διευθυντής των ΓΧΣ στις Βρυξέλες: «Το 2007, οι ομάδες των ΓΧΣ περιέθαλψαν περισσότερα από 12.000 θύματα σεξουαλικής βίας παγκοσμίως, και σε εμπόλεμες περιοχές αλλά και σε σταθερά περιβάλλοντα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 35 άτομα κάθε μέρα, και αυτό μόνο στα προγράμματα των ΓΧΣ».

Στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα www.internationalwomensday.com γίνεται συλλογή όλων των πληροφοριών για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλο τον κόσμο, αφιερωμένες στη σημερινή ημέρα.

Σήμερα, και η Google τιμά την γυναίκα με ένα doodle διακοσμημένο με τα σύμβολα των γυναικών στην θέση των γραμμάτων. Θα παρατηρήσετε πως το «G» έχει αντικατασταθεί με το θηλυκό σύμβολο, ενώ το δεύτερο «o» έχει αντικατασταθεί με ένα λουλούδι! Ο χρήστης και επισκέπτης της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης κάνοντας κλικ στο doodle οδηγείται σε μία σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2012.

Με την ευκαιρία λοιπόν, σας θυμίζουμε την παγκόσμια διαδικτυακή προσπάθεια που γίνεται ώστε η Google να τιμήσει με ένα doodle και την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, λόγος για τον οποίο καλούμε όλους εσάς να συμμετάσχετε στον συμβολικό διαγωνισμό μας για ένα Baby Friendly Google Doodle!! Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *