8 Μαρτίου 2013 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 2013 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

www.internationalwomensday.com

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών). Μια γιορτή που έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα «Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών», το mitrikosthilasmos.com επισημαίνει πως δεν πρέπει σε καμία γυναίκα και με κανέναν τρόπο (άμεσα ή έμμεσα) να ασκείτε καμίας μορφής βία, απέναντι στα δικαιώματά της στον τοκετό και τον θηλασμό.

Στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google! 

Σήμερα που γιορτάζουν οι γυναίκες όλου του κόσμου και η Google αποφάσισε να τις τιμήσει και το  κάνει μέσα από ένα ακόμη doodle που είναι ένα μωσαϊκό από πρόσωπα γυναικών απ’ όλες τις φυλές, κι όπως πάντα, αν προσέξει κανείς καλά την εικόνα, θα δει να σχηματίζεται η λέξη Google!

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Σύμφωνα με τη UNICEF γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι θύματα βίας και διακρίσεων και να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα. Η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (1979), μαζί με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), είναι οι δύο πιο ευρύτατα αποδεκτές συνθήκες διεθνώς και έχουν συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην άμβλυνση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, όμως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μέχρι την πραγμάτωση μιας πραγματικής ισότητας.

Η UNICEF επισημαίνει πως:

  • Κάθε χρόνο 1,5 με 3.000.000 κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο.
  • Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες.
  • 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.
  • Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
  • Πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.
  • Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.
  • Σε 47 από 162 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό. 

Η UNICEF τονίζει πως η κατάσταση των γυναικών και η παιδική ευημερία είναι αλληλένδετα. Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν δεν ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες ευάλωτες, καταπιεσμένες, υποσιτισμένες, ασθενικές και αναλφάβητες, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

Η καταδίκη και ο εξοβελισμός της βίας και η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας, η κατάργηση διακρίσεων και αναχρονιστικών παραδόσεων και η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη εδραίωση μιας δίκαιης κοινωνίας, την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *