Επιστροφή στη δουλειά και ετοιμασία τράπεζας γάλακτος

Επιστροφή στη δουλειά και ετοιμασία τράπεζας γάλακτος

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Χαιρετώ την ιστοσελίδα σας και σας συγχαίρω για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε στους νέους γονείς και κυρίως στις νέες μαμάδες που θέλουν να θηλάσουν. Θα ήθελα κι εγώ να μοιραστώ τη δική μου ιστορία και να θέσω τα δικά μου ερωτήματα, ευελπιστώντας τη σύντομη απάντηση σας.

Γέννησα φέτος στις 7 Ιανουαρίου με καισαρική. Η κορούλα μου δυστυχώς, άρχισε να τρέφεται με έτοιμο γάλα ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής της αφού για μένα ήταν πολύ δύσκολο να σηκωθώ.

Από τη δεύτερη μέρα όμως άρχισα να την βάζω στο στήθος μου γιατί ήθελα πολύ να θηλάσω. Η μικρούλα όμως ήταν πολύ αντιδραστική και απαιτητική με αποτέλεσμα να μην πιάνει εύκολα το στήθος. Προσπαθούσα κάθε φορά που ερχόταν η ώρα να φάει να τη θηλάσω, όμως επειδή δεν έπιανε καλά, προφανώς δεν έτρωγε και καλά, άρα δεν χόρταινε. Έτσι της έδινα συμπλήρωμα.

Οι δυσκολίες με το θηλασμό συνεχίστηκαν και στο σπίτι. Τις πρώτες μέρες οι θηλές μου πληγώθηκαν και έτρεχαν πολύ αίμα. Είχα απογοητευτεί πολύ γιατί πάνω που άρχισε η μικρή να τρώει από το στήθος μου, πονούσα πάρα πολύ και ένιωθα άσχημα που έτρωγε και αίμα. Έτσι αποτάθηκα στον παιδίατρο μας ο οποίος μου εισηγήθηκε να πάρω τεχνητές θηλές. Τον άκουσα.

Πέρασαν περίπου δυο βδομάδες και αποφάσισα να ρίξω στον κάδο τις τεχνητές θηλές (παρόλο που οι θηλές μου δεν είχαν επουλωθεί τελείως) γιατί δεν ήταν καθόλου πρακτικές και το μωρό κουραζόταν πολύ να θηλάζει. Παράλληλα όμως έδινα και συμπλήρωμα γιατί δεν χόρταινε.

Σιγά σιγά η μικρή μου άρχισε να λιγοστεύει το συμπλήρωμα που έπαιρνε μέχρι που φτάσαμε στο σημερινό στάδιο να θηλάζουμε αποκλειστικά. Οι απορίες μου αφορούν την ετοιμασία τράπεζας γάλακτος, αφού σε 2 μήνες επιστρέφω στη δουλειά.

• Πότε πρέπει να αρχίσω την άντληση γάλακτος;
• Πρέπει να αντλώ μετά από κάθε γεύμα της μικρής;
• Να αντλώ μόνο από το στήθος που τρώει λιγότερο;

Να αναφέρω ότι δεν αδειάζει κανένα από τα στήθη μου, απλά τη βάζω και στα δυο για αποσυμφόρηση.

Στο χώρο εργασίας μου θα είναι πολύ δύσκολο να αντλώ το γάλα μου. Αν βγάζω μια φορά τη μέρα θα επηρεαστεί η παραγωγή μου;

Συγγνώμη αν σας κούρασα. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Με εκτίμηση
Μαρία Κ., Λεμεσός

7/3/2013

Αγαπητή Μαρία
Συγχαρητήρια που κατάφερες να ξεπεράσεις τις αρχικές δυσκολίες και τώρα πια θηλάζεις αποκλειστικά.

Για να δημιουργήσεις ατομική τράπεζα γάλακτος θα χρειαστείς ένα ηλεκτρικό θήλαστρο κατά προτίμηση διπλής άντλησης για να γλυτώνεις χρόνο και να αυξηθεί η παραγωγή σου. Να επιλέξεις οπωσδήποτε το σωστό μέγεθος χοάνης για το στήθος σου.

Οι αντλήσεις μπορούν να αρχίσουν 1 μήνα πριν την επιστροφή στην εργασία σου.

Αναφέρεις ότι το μωρό τρώει κι από τα δύο στήθη για «αποσυμφόρηση». Καλό είναι να τρώει καλά από το ένα στήθος και όταν βλέπεις ότι χάνει το ενδιαφέρον της για αυτό να της προσφέρεις το άλλο στήθος. Πάντα μένει κάποιο υπόλοιπο γάλακτος στους μαστούς μετά το θηλασμό, ποτέ δεν αδειάζουν εντελώς.

Μπορείς να αντλείς από τον ένα μαστό ενώ τρώει από τον άλλο, ώστε να διεγείρεται καλύτερα το αντανακλαστικό ροής γάλακτος. Αν αυτό δεν σε βολέψει, κάνεις άντληση αφού φάει το μωρό, σίγουρα από το μαστό που έχει φάει λιγότερο αλλά και από το άλλο αν δεν το νιώθεις ότι έχει αδειάσει καλά.

Επειδή το μωρό είναι ακόμα μικρό θα χρειαστεί να αντλείς συχνά, κάθε 3-4 ώρες, για 15 λεπτά από κάθε μαστό (δηλαδή σύνολο 30 λεπτά) ή και από τους δύο ταυτόχρονα (σύνολο 15 λεπτά). Ανάλογα με το πόσο γάλα θα αντλήσεις τελικά, αν αυτό δεν επαρκεί για τις ώρες που θα λείψεις, μπορείς να κάνεις και κάποιες αντλήσεις 1,5-2 ώρες μετά από θηλασμό, για να αυξηθεί η παραγωγή σου.

Καλό είναι να αποθηκεύσεις γάλα σε ποσότητες 30, 60 και  20 ml ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού ανάλογα με την όρεξή του χωρίς να χρειαστεί να πετάς το γάλα που περισσεύει. Φυσικά θα θηλάζεις το πρωί πριν φύγεις, το απόγευμα που θα γυρνάς και όσο συχνά θέλει το μωρό μετά.

Στη δουλειά πρέπει να βγάζεις οπωσδήποτε γάλα για να αποφύγεις τη μαστίτιδα και να διατηρήσεις την παραγωγή σου, σίγουρα στο 4ωρο κι αυτό μπορείς να το κάνεις ή με θήλαστρο ή με το χέρι.

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν θα επηρεαστεί η παραγωγή σου.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *